Την πρώτη της ήττα μετά από 14 παιχνίδια, που ήταν αήττητη στην Ευρώπη, γνώρισε την Τετάρτη η ΑΕΚ, στην επιστροφή της στους ομίλους του Champions League έπειτα από 12 χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα η «Ένωση» ηττήθηκε στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» με 3-0 από τον Άγιαξ, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του 5ου ομίλου, πληρώνοντας την κατάρρευσή της στο δεύτερο μέρος, χρονικό διάστημα στο οποίο δέχτηκε και τα τρία γκολ.
Η έκταση του σκορ αδικεί την ομάδα του Ουζουνίδη, η οποία, με εξαίρεση ένα πρώτο δεκάλεπτο του ματς Καθοριστικό στην έκβαση του ματς έπαιξε το γρήγορο γκολ που σημείωσε στην επανάληψη ο Άγιαξ…στο οποίο κινδύνευσε, στη συνέχεια του Α’ ημιχρόνου είχε πολύ καλή παρουσία στο άντρo του «Αίαντα» και απείλησε μάλιστα δύο φορές τους γηπεδούχους.
Καθοριστικό στην έκβαση του ματς έπαιξε το γρήγορο γκολ που σημείωσε στην επανάληψη ο Άγιαξ, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 46′ με τον Ταλιαφίκο, που από κοντά δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Μπάρκα.
Στο 77′ ο Άγιαξ διπλασίασε τα τέρματά του με τον Φαν Ντε Μπέικ, ενώ το τελικό 3-0 το έγραψε στο 90′ με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα ο Ταλιαφίκο, ο οποίος είδε τη σέντρα-σουτ του να καταλήγει στα δίχτυα της Ένωσης.

Η μαγική ατμόσφαιρα του «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» μάλλον ζάλισε την ΑΕΚ στο ξεκίνημα του αγώνα, διάστημα στο οποίο οι Ολλανδοί είχαν πάνω από 80% κατοχή μπάλας και πάσαραν με ακρίβεια άνω του 90% στα πρώτα 12 λεπτά.

Eντούτοις στο 14΄κόντρα στη ροή του ματς η ελληνική ομάδα λίγο έλειψε να κάνει το 0-1, όταν ο Σιμόες έστειλε τη μπάλα άουτ με κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου.
Όσο περνούσαν όμως τα λεπτά, τόσο περισσότερο απέδιδε καρπούς η τακτική του Μαρίνου Ουζουνίδη που είχε ως κύριο στόχο να μπλοκάρει τις κάθετες και τις διαγώνιες μπαλιές.
Ο «καυτός» Χούντελααρ ήταν καθηλωμένος στις «συμπληγάδες» του Λαμπρόπουλου και του Οικονόμου, ο Ζίγεκ κι ο Τάντιτς δεν έβρισκαν τις πάσες που ήθελαν, κι έτσι ο Άγιαξ έδειχνε «μπλοκαρισμένος».

Μάλιστα χρειάστηκε να φτάσουμε στο 33΄ για να εκδηλώσει η ολλανδική ομάδα την πρώτη της αξιόλογη τελική προσπάθεια, με τον Μπάρκα να εξουδετερώνει εύκολα το σουτ του Σένε.

Μια στιγμή αδράνειας με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, ήταν αρκετή για να ανατραπούν όλα τα δεδομένα.

Ένας λάθος υπολογισμός στο τεχνητό οφσάιντ από τη σέντρα του Νέρες είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί μόνος και ακάλυπτος ο αριστερός μπακ του Άγιαξ που είχε προωθηθεί για ένα κόρνερ.
Αποδέκτης της μπάλας από τον Νέρες έγινε ο Νίκο Ταλιαφίκο, ο οποίος από κοντά νίκησε τον Μπάρκα και έγραψε το 1-0, μόλις 54 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου…
Από το σημείο εκείνο όλα ήταν διαφορετικά. Η ΑΕΚ αναγκάστηκε να ρισκάρει, ο Άγιαξ βρήκε τους χώρους που ήθελε και πατούσε πολύ πιο εύκολα στην περιοχή.
Στο 58΄ ο Μπάρκας κράτησε «ζωντανούς» τους πρωταθλητές με απίθανη απόκρουση σε κεφαλιά του Ταλιαφίκο, ωστόσο στη συνέχεια είδε την εστία του να παραβιάζεται ακόμη δύο φορές.
Σκόρερ του δεύτερου γκολ των γηπεδούχων ήταν ο Ντόνι Φαν ντε Μπέικ, ο οποίος κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Χούντελααρ που ένιωσε ενοχλήσεις στο 62΄.
Δεκαπέντε λεπτά λοιπόν μετά την είσοδό του στο ματς ο 21χρονος άσος έκανε το 2-0, όταν από ασίστ του Τάντιτς, «εκτέλεσε» τον Μπάρκα και σφράγισε τη νίκη του Άγιαξ.
Πάντως η ΑΕΚ δεν είχε ξεμπερδέψει με τον Ταλιαφίκο, καθώς ο αριστερός μπακ του Αίαντα στο 90΄ «κρέμασε» τον Μπάρκα και διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίτρινες: Ντε Γιονγκ, Ζίγεκ – Μάνταλος, Αλεφ

ΑΓΙΑΞ (Ερικ Τεν Χαγκ): Ονανά, Μαζραουί, Ντε Γιονγκ, Μπλιντ, Ταλιάφικο, Εϊτινγκ, Σένε, Ζίγεκ, Τάντιτς, Νέρες (78΄ Ντόλμπεργκ), Χούντελααρ (62΄ Φαν Μπλέικ)

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (70΄ Γιαννιώτας), Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Τσόσιτς, Χουλτ, Γαλανόπουλος (61΄ Άλεφ), Σιμόες, Μάνταλος, Κλωναρίδης, Πόνσε (80΄ Γιακουμάκης)


 

Στο Άμστερνταμ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης