H Eλβετία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τους τοπ προορισμούς ανά τον κόσμο… Η χώρα αποτελεί πρότυπο ευημερίας, ανάπτυξης και καθαριότητας. Καταπράσινα τοπία, γραφικά χωριουδάκια, λιμνούλες, χιονισμένες βουνοκορφές, πανέμορφες πόλεις είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της.

Η Ελβετία έχει σταθερά ακμάζουσα οικονομία. Το 2011, κατατάχθηκε ως η πλουσιότερη κατά κεφαλή χώρα (με τον όρο πλούτο να περιλαμβάνει τόσο οικονομικά και μη οικονομικά περιουσιακά στοιχεία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναφορά ανταγωνιστικότητας του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός κατατάσσει προς το παρόν την ελβετική οικονομία ως την πιο ανταγωνιστική στον κόσμο.

Η φύση και τα ποτάμια της την καθιστούν ως έναν ιδανικό προορισμό, ειδικά τον χειμώνα που «μαγεύει» όχι μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο.

Η Ελβετία διαθέτει πλήθος μαγευτικών τοποθεσιών που αξίζει τον κόπο να δει κάποιος. Είναι μια χώρα που συνδυάζει τα πάντα. Πόλεις όπως η Γενεύη, η Ζυρίχη και η Βέρνη συγκαταλέγονται στα must των ταξιδιωτών. Υπάρχουν ομορφιές καλά κρυμμένες. Απολαύστε τις ελβετικές σοκολάτες, αλλά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα ντόπια κρασιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυριότερα ποτάμια

Ο Ρήνος, που τη διαρρέει σε μήκος 375 χλμ. πηγάζει από τους παγετώνες στο καντόνι του Γκράου Μπίντεν και, κατά την πορεία του, ενισχύεται με τα νερά των μικρών ποταμών Τουρ, Τες και Βιρ, καθώς και του Άαρ που εκβάλλουν σ’ αυτόν. Ο Άαρ είναι ο πιο σημαντικός ελβετικός ποταμός, αφού ολόκληρη η πορεία του γίνεται μέσα στο έδαφος της Ελβετίας.

Ο Ροδανός, που τη διαρρέει σε μήκος 252 χλμ. πηγάζει από την βορειοανατολική άκρη των Πεννικών Άλπεων, κυλάει προς τα νοτιοδυτικά, μετά στρέφεται βορειοδυτικά, σχηματίζει τη λίμνη της Γενεύης και συνεχίζει την πορεία του στο γαλλικό έδαφος. Σ’ αυτόνεκβάλλουν και οι μικροί ποταμοί Βιέζ και Ντρανς.

Bahnhofstrasse: Όπως η Fifth Avenue στο Μανχάταν, έτσι και η Bahnhofstrasse στη Ζυρίχη ενδείκνυται ως το μέρος για να κάνετε μια βόλτα και να κοιτάξετε τις βιτρίνες. Πρόκειται για έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους του κόσμου και είναι γεμάτη με όλα τα μεγάλα ονόματα της μόδας, από Tiffany και Dior, έως Zegna και Bvlgari.

Όπερα της Ζυρίχης: Η πρώτη σε ολόκληρη την Ευρώπη που απέκτησε ηλεκτρικό φως, χτίστηκε το 1891 στις όχθες της λίμνης σε στυλ νέου μπαρόκ. Αποτελεί έναν από τους κύριους πολιτιστικούς χώρους της πόλης, φιλοξενώντας σημαντικές και πολυάριθμες παραγωγές.

Λίμνη Promenade: Η Λίμνη Promenade έχει απίστευτη θέα σε καταπράσινα τοπία. Ακολουθήστε την κατεύθυνση έξω από την παλιά πόλη προς τα ειδυλλιακά όρια της λίμνης της Ζυρίχης, στη συνέχεια, είτε με τα πόδια ή με ποδήλατο κάντε μια βόλτα στη Λίμνη Promenade.

Εθνικό πάρκο: Το εθνικό πάρκο της Ελβετίας ιδρύθηκε το 1914. Πρόκειται για το παλαιότερο των Άλπεων και θεωρείται από τους πιο εκπληκτικούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι από τα καλύτερα σημεία με θέα στις Άλπεις και είναι τόσο μεγάλο, που καλύπτει τη μισή έκταση της Ελβετίας.


Κάστρο Chillon
: ή αλλιώς Chateau de Chillon είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ελβετίας και βρίσκεται κοντά στο Montreux, στις όχθες της λίμνης Leman. Ήταν σπίτι του κόμη της Σαβοΐας.

Λίμνη της Γενεύης: ή λίμνη Λεμάν είναι από τις μεγαλύτερες όλης της Ευρώπης και από μόνη της αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό. Είναι μια από τις πιο όμορφες λίμνες στον κόσμο και απλώνεται μεταξύ της Ελβετίας και της Γαλλίας. Το 60% ανήκει στην Ελβετία, ενώ το 40% στη Γαλλία. Έχει έκταση πάνω από 600km2 και αν την κοιτάξει κανείς από υψόμετρο, μοιάζει με ημισέληνο. Στη λίμνη οι επισκέπτες συχνά κάνουν διάφορα αθλήματα ή βόλτες με σκάφη για να θαυμάσουν το υπέροχο τοπίο.

Πύργος της Βέρνης: Αυτός ο μεσαιωνικός πύργος υπήρξε «φύλακας» της πόλης αφού αποτελούσε μέρος της δυτικής οχύρωσης, στη συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακή και αργότερα σε ρολόι. Τον 15ο αιώνα ένα αστρονομικό ρολόι προστέθηκε στη διακόσμηση για να δείχνει την κίνηση των πλανητών και τις μέρες της εβδομάδας.

Μουσείο του Einstein: Αρχικά το μουσείο αυτό σχεδιάστηκε ως μια προσωρινή έκθεση και έγινε ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του Άλμπερτ Αϊνστάιν και το έργο του, καθώς ο ίδιος ανακάλυψε την θεωρία της σχετικότητας, ενώ ζούσε στη Βέρνη. Το σπίτι όπου έζησε κατά την περίοδο αυτή είναι επίσης ανοικτό για το κοινό, αλλά βρίσκεται σε άλλο σημείο της πόλης.

Ελβετικές Άλπεις: Πολυτελή ski resorts, χειμερινά θέρετρα, φύση απαράμιλλης ομορφιάς, διάσημοι ταξιδιώτες. Ο λόγος για τον οποίο πραγματικά αξίζει να βρεθείτε στις κορυφές,στους λόφους τους είναι τα γραφικά χωριά. Εκεί ψηλά θα βρείτε μια συστάδα από πανέμορφους οικισμούς με τη γνωστή παραμυθένια αισθητική. Πρόκειται για μικρές ή μεγαλύτερες κοινότητες που διατηρούν την αυθεντικότητά τους κρυμμένη ανάμεσα από έλατα, στα ποτάμια, κάτω από τις ξύλινες στέγες των σπιτιών τους. Χωριά που κινούνται σε αργούς ρυθμούς και χωρίς αυτοκίνητα. Για να τα προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να περπατήσει, να πάρει τρένο ή τελεφερίκ.

Πέραν από το St. Moritz και Gstaad (για εύπορους) το Lauterbrunnen είναι ένα εκπληκτικής ομορφιάς χωριό στις ελβετικές Άλπεις και το όνομά του σημαίνει πολλές πηγές. Έχει μόλις 2.500 κατοίκους εκ των οποίων το 20% είναι ξένοι. Το περιβάλλον της περιοχής είναι φανταστικό με τη φύση να δείχνει το καλύτερό της πρόσωπο.

Το ποτάμι που διαρρέει το χωριό τροφοδοτείται από τα χιόνια που λιώνουν και το νερό του είναι πεντακάθαρο. Πολλές πηγές δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο, το λιώσιμο του χιονιού, γεμίζοντας την περιοχή με πανέμορφους μικρούς καταρράκτες.

Η κοιλάδα στην οποία είναι χτισμένο το Lauterbrunnen είναι από τις πιο βαθιές των Άλπεων, με πλάτος ενός χιλιομέτρου και ογκώδη βουνά εκατέρωθεν να κόβουν την ανάσα.

Λουγκάνο: Είναι η μεγαλύτερη ιταλόφωνη πόλη στο καντόνι Τιτσίνο στην νότια Ελβετία. Ο πληθυσμός του είναι 52.000 κάτοικοι, ενώ η ευρύτερη περιφέρεια έχει περίπου 140.000 κατοίκους.

Το Λουγκάνο διαθέτει το δικό του αεροδρόμιο. Δείτε από κοντά τον Καθεδρικό του St. Lawrence και τη λίμνη Λουγκάνο.

Διεθνές Μνημείο της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης: Η Γενεύη υπήρξε κέντρο των σημαντικότερων εξελίξεων που οδήγησαν στη θρησκευτική μεταρρύθμιση η οποία επηρέασε ολόκληρη τη χώρα. Το μνημείο της μεταρρύθμισης εκτός από τον Καλβίνο τιμά μια σειρά από θρησκευτικά και πολιτικά πρόσωπα που με το έργο τους βοήθησαν να εδραιωθούν οι καινούριες αντιλήψεις και να γίνει η Γενεύη προπύργιο του προτεσταντισμού. Συγκεκριμένα το μνημείο είναι ένα τείχος το οποίο βρίσκεται εντός των τειχών του πανεπιστημίου της Γενεύης, φιλοξενεί τα αγάλματα των μεταρρυθμιστών και κατασκευάστηκε για τον εορτασμό της 400ης επετείου από τη γέννηση του Καλβίνου και της 350ης επετείου από τη ίδρυση του πανεπιστημίου.


Zυρίχη:

Βέρνη:

Γενεύη:



-Να ανέβω στους ψηλούς δίδυμους πύργους του Μεγάλου Καθρεδικού Ναού Grossmunster, που προσφέρει υπέροχη θέα προς την Παλιά Πόλη (Altstadt) και τη λίμνη της Ζυρίχης.

-Να χαλαρώσω ξέγνοιαστα σε κάποιο από τα πάρκα της Ζυρίχης, όπως στο Belvoir (Belvoir Park) ή στο Backer (Backer Park).

-Να επισκεφτώ το μουσείο-πρότυπο της Ελβετίας, το Εθνικό Μουσείο της Ζυρίχης, γνωστό και ως Landesmuseum.

-Να κάνω βόλτα είτε με τα πόδια ή με ποδήλατο στη Λίμνη Promenade.

-Να αφεθώ στη μαγεία της συνοικίας Schiphe για ρομαντικό δείπνο και μια βόλτα στα μαγαζάκια που βρίσκονται δίπλα στον ποταμό.

-Να περπατήσω στην πλατεία Πλας ντι Μπουργκ-ντε-Φουρ με τα καφέ και τα εστιατόρια.

Να απολαύσω το πιο γνωστό ελβετικό πιάτο, το fondue: μείγμα από λιωμένα τυριά και άσπρο κρασί.


Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς Ελβετία εξαρτώνται από την εποχή, την πόλη αναχώρησης, την αεροπορική εταιρεία και την διαθεσιμότητα.

Τα κυριότερα αεροδρόμια είναι της Ζυρίχης, της Βασιλείας, της Γενεύης και της Βέρνης. Σήμερα λειτουργούν περισσότεροι από 40 αερολιμένες. Τα διεθνή αεροδρόμια της Βασιλείας (Euroairport) και της Γενεύης (Cointrin) βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος και δεν λειτουργούν μετά τα μεσάνυχτα έπειτα από απαίτηση των κατοίκων των αντίστοιχων πόλεων προκειμένου να μη δημιουργείται ηχορύπανση.

http://www.geneva.info/

http://www.geneva.info/transport/

https://www.zuerich.com/en#section-01

http://www.bern.com/en/travel-planning/tourist-information

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης