Η χώρα μας δεν είναι η μοναδική που έχει υποστεί τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η Ισπανία είναι, ανάμεσα σε άλλες, μια χώρα που κι αυτή βιώνει δυσμενείς καταστάσεις, λόγω των «υποχρεωτικών» και απαραίτητων, κατά τις απόψεις των υπευθύνων, οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, ταλαιπωρώντας εκατομμύρια κόσμου. Μια από τις φαεινές ιδέες – μέτρα, ήταν η αύξηση της φορολογίας του εισιτηρίου στα θέατρα, από 8% σε 21%. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο και πλήρως καταστροφικό: μέσα σε ένα έτος η μείωση των θεατών άγγιξε το 30% (συγχαρητήρια στα «μυαλά» που αποφάσισαν την αύξηση της φορολογίας λοιπόν). Έτσι, οι συνθήκες για τα θέατρα έγιναν άκρως δύσκολες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέατρο «Teatreneu» στην Βαρκελώνη, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να καταφέρει κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει ξαναγίνει, ούτε έχει προσφερθεί στο κοινό. Οι θεατές της παράστασης δεν πληρώνουν απολύτως κανένα αντίτιμο για την είσοδο, αλλά πληρώνουν μόνο όταν γελάσουν! Το Teatreneu σπάει το φράγμα που θέτει η οικονομική κρίση (και φυσικά τα δήθεν απαραίτητα μέτρα), χρησιμοποιώντας ένα iPad και ειδικό λογισμικό αναγνώρισης γέλιου, σε κάθε θέση του θεάτρου. Έτσι, έκαστος θεατής, πληρώνει μόνο όταν η παράσταση του προκαλεί γέλιο. Το κόστος έκαστου…γέλιου, είναι 30 λεπτά (cent) του ευρώ.

Στο τέλος της παράστασης, το iPad ενημερώνει τον θεατή πόσες φορές γέλασε, του προσφέρει τη δυνατότητα να αναρτήσει σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και του δείχνει το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει. Βέβαια, επειδή δεν γελάμε όλοι με τους ίδιους ρυθμούς, το θέατρο έχει θέσει ένα μάξιμουμ ποσό καταβολής των 24 ευρώ ή αλλιώς 80 γέλια, άσχετα αν κάποιος τα ξεπεράσει. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: η προσέλευση κόσμου το εν λόγω θέατρο αυξήθηκε κατά 30%. Η ανάγκη, λοιπόν, τέχνες κατεργάζεται, τόσο αλληγορικά όσο και κυριολεκτικά…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης