Ομάδα ερευνητών από το Εδιμβούργο, δημιούργησε μία πρωτότυπη φωτογραφική μηχανή η οποία, με τη χρήση λέιζερ, τραβάει τρισδιάστατες φωτογραφίες αντικειμένων που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου!

Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, στόχος τους είναι το βεληνεκές της φωτογραφικής μηχανής να φτάσει τα δέκα χιλιόμετρα !

Σε αρχικό στάδιο, η φωτογραφική μηχανή θα χρησιμοποιηθεί για να σκανάρει αντικείμενα, κυρίως οχήματα, καθώς δεν είναι ακόμη δυνατός ο εντοπισμός τού ανθρώπινου δέρματος, καθώς το ανθρώπινο δέρμα δεν αντανακλά τις ακτίνες λέιζερ με τον ίδιο τρόπο που εκείνες αντανακλώνται σε άλλα αντικείμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση πιθανών κατολισθήσεων, καθώς και την ανάπτυξη της χλωρίδας σε απομονωμένες περιοχές. Όπως εξήγησε η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η μηχανή λειτουργεί εκπέμποντας ακτίνες λέιζερ σε αντικείμενα και μετρώντας τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσει και να επιστρέψει στον πομπό το φως. Εκτιμήσεις των ερευνητών κάνουν λόγο για μία εξαιρετικής ακρίβειας μηχανή. Όπως επισημαίνουν, μπορεί να καταγράψει αντικείμενα με ακρίβεια ενός χιλιοστού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει την ταχύτητα και την κατεύθυνση αντικειμένων. «Η προσέγγισή μας επιτρέπει τον εντοπισμό πολύ μικρών αντικειμένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις» τονίζει ο Άνγκους ΜακΚάρθι, ερευνητής στο Heriot-Watt, για να συμπληρώσει πως «εντός της επόμενης πενταετίας θα μπορούμε να διαθέσουμε την πρωτότυπη μηχανή στο κοινό».

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης