Ο χειρισμός των υπολογιστών εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχει παραμείνει ολόιδιος, δηλαδή επιτυγχάνεται μέσω πληκτρολογίου και ποντικιού ή αλλιώς mouse. Φυσικά μέσα στις τρεις δεκαετίες περίπου που χρησιμοποιούμε τον παραπάνω συνδυασμό συσκευών χειρισμού, η τεχνολογία των υπολογιστών εξελίχθηκε ραγδαία – δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο όμως και για τις μεθόδους χειρισμού.

Παρόλο που έχουν υπάρξει διάφορες ιδέες για μια ελαφρά τροποποίηση, όπως το trackball αντί mouse (ανάποδα τοποθετημένο mouse στην ουσία), οι ακίδες αφής στα παλαιότερα laptop (με την απαράδεκτα δύσκολη χρήση) και τα light-pen (πρωτόγονα ηλεκτρονικά στυλό για χρήση απευθείας στην οθόνη ή σε ειδική επιφάνεια), δυστυχώς μεγάλα βήματα εξέλιξης δεν έλαβαν χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η προσπάθεια της Apple τα τελευταία έξι χρόνια, όπου εφοδίασε την επιφάνεια αφής των φορητών υπολογιστών της, με δυνατότητες αναγνώρισης «χειρονομιών» με δύο, τρία ή ακόμα και τέσσερα δάχτυλα, ώστε ο χρήστης να μπορεί να χειριστεί πιο γρήγορα και άμεσα τον υπολογιστή, τα αρχεία και τα προγράμματά του, με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πως θα σας φαινόταν όμως ακόμα περισσότερη ευκολία; Ευκολία, που προσφέρεται από την πλήρη ελευθερία κινήσεων που δεν μπορεί καμία επιφάνεια αφής να προσφέρει; Ευκολία που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Minority Report», στην οποία ο πρωταγωνιστής Τομ Κρουζ χειρίζεται έναν υπολογιστή – videowall φορώντας ειδικά γάντια, που αναγνώριζαν τις κινήσεις των δαχτύλων του, αλλά και ολόκληρου του χεριού του.

Ας αφεθούμε στην τεχνογνωσία μιας νέας εταιρείας λοιπόν, της «Leap Motion» και του αποτελέσματος της τετραετούς προσπάθειάς της, που ονομάζεται «Leap».

Το Leap, είναι ένα μικρό τεχνολογικό θαυματάκι, μεγέθους περίπου όσο ένα πακέτο τσίχλας (στυλ τσίχλας «Brooklyn»), που συνδέεται σε οποιονδήποτε υπολογιστή διαθέτει μια USB θύρα. Κατόπιν σύνδεσης, το Leap δημιουργεί ένα αόρατο τρισδιάστατο κύβο στον χώρο, περίπου 20 κυβικών εκατοστών (που επαρκεί για χρήση υπολογιστή), μέσα στον οποίο αναγνωρίζονται έως και δύο παλάμες, με πλήρη αναγνώριση των κινήσεων και των δέκα δαχτύλων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αναγνωρίσει έως και ένα μικρό αντικείμενο, όπως ένα μολύβι για παράδειγμα! Η εταιρεία τονίζει πως το Leap, έχει έως και 200 φορές περισσότερη ακρίβεια στην αναγνώριση, από οποιαδήποτε αντίστοιχη τεχνολογία αναγνώρισης παγκοσμίως.

Τα παραπάνω μεταφράζονται, σε ένα σωρό διαφορετικές υλοποιήσεις, καθώς το επίπεδο αναγνώρισης του Leap, φτάνει το ένα εκατοστό του χιλιοστού.

Έτσι, ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί σε ιστοσελίδες απλά κινώντας το δάχτυλό του, δύναται να παίξει videogame απαιτητικών και γρήγορων αντιδράσεων, να δει / επεξεργαστεί χάρτες και φωτογραφίες (μεγέθυνση, σμίκρυνση, περιστροφή), ακόμα και να σχεδιάσει σε γραφιστικά προγράμματα δύο ή/και τριών διαστάσεων με τα δικά του δάχτυλα, έναντι πληκτρολογίου μαζί με ποντίκι – ιδιαίτερα η τελευταία υλοποίηση, μπορεί να γλυτώσει αμέτρητες εργατοώρες στους σχεδιαστές.

Επίσης, ο τρισδιάστατος χώρος αναγνώρισης κινήσεων του Leap, μπορεί να αυξηθεί, αρκεί να φέρουμε κοντά και μια δεύτερη Leap συσκευή, ώστε να προσφέρεται ακόμα μεγαλύτερος χώρος, που εξυπηρετεί πολλές εργασίες – ανάγκες (πχ. ιατρικές εφαρμογές).

Μόνο που το Leap, δεν «περιορίζεται» στους υπολογιστές, χάρη στο πανέξυπνο λογισμικό του, καθώς μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει θύρα USB και σε συνδυασμό με το πακέτο προγραμματιστικών εργαλείων που προσφέρεται σε όποιον το επιθυμεί, από την μαμά εταιρεία Leap Motion, τότε το Leap είναι εφικτό να το δούμε σε κινητά τηλέφωνο, ταμπλέτες, τηλεοράσεις, ακόμα και ψυγεία.

Λογικά λοιπόν, μια τέτοια αξιόλογη προσπάθεια και μάλιστα από μια μικρή εταιρεία, συγκριτικά με τα μεγαθήρια-εταιρείες όπως η Microsoft, Google και Apple που πειραματίζονται με εργαλεία αναγνώρισης κίνησης στον χώρο, θα περιμέναμε να έχει υψηλή τιμή λιανικής διάθεσης για την συσκευή Leap. Ευχάριστα, η Leap Motion εταιρεία, διαψεύδει αυτή τη επικρατούσα λογική που μας έχουν συνηθίσει οι μεγάλες εταιρείες: μόλις 70 δολάρια ΗΠΑ.

Το Leap αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας προς το τέλος του χρόνου (η τιμή των 70 δολαρίων, είναι για προ-παραγγελία) – το δε πακέτο προγραμματιστικών εργαλείων, δίδεται δωρεάν. Τέλος, να αναφέρουμε ότι η πρωτοπόρος συσκευή Leap, μπορεί να «μιλήσει» απευθείας στο Mac OS X των Apple υπολογιστών, στα Windows 7 αλλά και στα επερχόμενα Windows 8, ενώ η υποστήριξη για Linux είναι στα «σκαριά».

 Περισσότερες πληροφορίες:

https://live.leapmotion.com/about/#faq/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης