Η Motorola ως εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα προϊόντων λιανικής κατανάλωσης, έχει περάσει από πολλά κύματα, από την εποχή που ανέπτυσσε και παρήγαγε κεντρικούς επεξεργαστές (CPU) για home υπολογιστές την δεκαετία του ’80, όπως και για Apple Macintosh συστήματα επί είκοσι έτη περίπου (’80s – ’90s), τις μέρες της σύντομης «βόλτας» (παραγωγή CPU) στους πρώτους υπολογιστές παλάμης (Palm Pilot, 1995), έως την εποχή που αφοσιώθηκε στην κινητή τηλεφωνία, κυρίως από τα τέλη των 90s κι έπειτα.

Έντονα τα παραδείγματα στο παρελθόν, σχεδιαστικής υπεροχής και γενικότερης design φιλοσοφίας, ανώτερης συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, όπως ο δυνατός επεξεργαστής MC68000 του 1980, που κέρδιζε σε όλα τα σημεία τον ανταγωνιστή 8086 και 8088 της Intel και το δημοφιλέστατο στις μέρες του (μέσα / τέλη 90s) κινητό τηλέφωνο «Motorola StarTAC», βασισμένο στο concept των συσκευών τηλεπικοινωνίας της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια, ενώ προσπαθεί αρκετά (πχ. Motorola Atrix 4G, http://www.zougla.gr/technology/article/motorola-atrix-4g-mia-fantastiki-protasi-kinitou-ipologisti-laptop-desktop-ke-media-center), δυστυχώς συχνά – πυκνά σκοντάφτει, βάζοντας στην πραγματικότητα η ίδια τρικλοποδιές στον εαυτό της, λόγου χάρη διάφορα τεχνικά ατοπήματα (αδύναμες επιδόσεις), μέτριο λογισμικό (ανεπάρκεια ομαλής – απρόσκοπτης απόδοσης), δυσκολία χειρισμού στο περιβάλλον εργασίας. Μετά μάλιστα την ολική εξαγορά από τον κολοσσό που ακούει στο όνομα Google, το υποθετικό σενάριο ολικής ανάκαμψης μέσω μιας ελκυστικής γκάμας νέων προϊόντων, φάνταζε αρκετά πιθανό – μόνο που κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει συμβεί, όχι τουλάχιστον στον βαθμό που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό της «ακμάζουσας επαναφοράς» στο τοπίο της κινητής τηλεφωνίας.

Πριν από λίγες μέρες όμως, η Motorola ανακοίνωσε για την ευρωπαϊκή αγορά, το «RAZR i», ένα κινητό τηλέφωνο που ενσωματώνει την προσπάθεια μιας άλλης μεγάλης εταιρείας – κολοσσού, που προσπαθεί ανεπιτυχώς εδώ και αρκετά χρόνια να εισέλθει στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με ένα ανταγωνιστικό τσιπ-κεντρικό «εγκέφαλο». O λόγος για την Intel και το τσιπ «Atom Z2460» αρχιτεκτονικής «Medfield». Αυτό το τσιπ, ίσως να αποτελέσει την επί μακρόν διαφεύγουσα επιτυχία για την Intel, καθώς οι επιδόσεις του είναι ικανοποιητικές, συνδυάζοντας «δύναμη» (ιδιαίτερα κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο) και εξοικονόμηση ενέργειας – μια πρώτη εντυπωσιακή επαφή με τον «εγκέφαλο» Atom Z2460 της Intel και περιγραφή (video) μπορείτε να διαβάσετε στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.zougla.gr/technology/article/epitelous-i-megali-intel-iserxete-dinamika-ston-xoro-ton-high-tech-gadget.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Motorola RAZR i λοιπόν, «φοράει» αυτό το κεντρικό τσιπ, με χρονισμό (ταχύτητα) λειτουργίας στα 2GHz, ενώ μπορεί να μειωθεί έως και τα 1.3GHz αυτόματα, ανάλογα πάντα με τις «ανάγκες» του κινητού, ώστε να μειώνεται η ενεργειακή κατανάλωση. Έτσι η Motorola, μπορεί να ισχυριστεί έως και 20 ώρες συνεχούς λειτουργίας του RAZR i (χωρίς όμως να διευκρινίζει την χρήση, πόσο «βαριά» ή «ελαφριά» είναι σε αυτή την διάρκεια). Επίσης, σε περισσότερο τεχνολογικό βάθος, ο Intel Atom διαθέτει έναν πυρήνα (ενώ οι πλειάδα των κινητών τηλεφώνων έχει τουλάχιστον δυο και σιγά-σιγά θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται οι συσκευές με τέσσερις), όμως μπορεί να «εκτελέσει» (επεξεργαστεί / «σκεφτεί») δύο εντολές ταυτόχρονα (η τεχνολογία δηλαδή «hyperthreading» της Intel). Το μοναδικό μελανό σημείο του Atom Z2460, σε σχέση πάντα με τους «εγκεφάλους» του ανταγωνισμού όπως πχ. τα τσιπ Snapdragon S4 της Qualcomm και A5X / A6 της Apple, είναι το κομμάτι που ευθύνεται για την παραγωγή γραφικών (κάτι που επηρεάζει στο μέγιστο τα videogames) – δυστυχώς το SGX540 της εταιρείας PowerVR που εμπεριέχεται στον Atom Z2460, θεωρείται παρωχημένο πλέον, λόγω των μέτριων επιδόσεων γραφικών που προσφέρει.

Η οθόνη, που είναι το πρώτο στοιχείο ενός κινητού τηλεφώνου με το οποίο έρχεται σε οπτική επαφή ο χρήστης, προκαλεί θετική κριτική, καθώς είναι 4.3 ιντσών τύπου AMOLED (που σημαίνει εξαιρετική χρωματική απόδοση), με ανάλυση 960×540 γραμμών, επένδυση ανθεκτικότητας Gorilla Glass 2.0 (αντοχή σε γρατσουνιές, ακόμα και ήπιο βρέξιμο με νερό / καφέ / βροχή), ενώ εκτείνεται σε όλο σχεδόν το πλάτος της συσκευής αφήνοντας πολύ μικρά πλαϊνά περιθώρια, (ο χαρακτηρισμός «από άκρη – σε άκρη» ή αγγλιστί «edge-to-edge»). Επιπλέον, το πίσω μέρος της συσκευής, έχει επένδυση από ανθεκτικό Kevlar υλικό (ένα είδος Kevlar, χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα γιλέκα).

Οι κάμερες όπως είθισται σε κάθε σύγχρονο κινητό τηλέφωνο, είναι δύο. Η εμπρόσθια είναι απλή, τύπου VGA (640×480), για στοιχειώδους ποιότητας βιντεο-κλήσεις, αλλά αυτή στην πίσω μεριά είναι των 8MPixels, με δυνατότητα πολλαπλής και γρήγορης λήψης φωτογραφιών (10 φωτογραφίες σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο), ενώ μάλιστα υπάρχει και ξεχωριστό κουμπί στην συσκευή, ώστε ο χρήστης να ξεκινά τις λήψεις του άμεσα, αντί να επιλέξει το κατάλληλο εικονίδιο της κάμερας μέσα στο περιβάλλον εργασίας, μια απλή μεν διαδικασία, που απαιτεί όμως δε, μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω, που μπορεί να αποδειχθούν «κρίσιμα», με συνέπεια να μην προλάβουμε αυτή η επιθυμητή «στιγμή» για φωτογραφία.

Από πλευράς ασύρματων επικοινωνιών, το Motorola RAZR i δεν προκαλεί εκπλήξεις, αλλά ούτε και απογοητεύσεις, καθώς υποστηρίζει δίκτυα 3G επαρκών ταχυτήτων, αλλά όχι τα σύγχρονα δίκτυα 4G / LTE (που έτσι κι αλλιώς είναι από καθόλου, έως ελάχιστα διαδεδομένα στην Ευρώπη). Ενδιαφέρουσα η επιλογή προσθήκης του πρωτοκόλλου NFC (Near Field Communication), όπου με την λειτουργία Anrdoid Beam, όταν δύο κινητά τηλέφωνα (NFC συμβατά) είναι πολύ κοντά ή ακουμπούν μεταξύ τους, μπορούν να μεταφέρουν ποικιλία πληροφοριών. Όπως σωστά θα μαντέψατε, το Λειτουργικό Σύστημα ή αλλιώς περιβάλλον εργασίας είναι το Android της Google (έκδοσης 4.0 ή 4.1 ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί), με υποστήριξη άνω των 600.000 διαφορετικών εφαρμογών, χάρη στην προσπάθεια της Intel να αναπτύξει το τσιπ Atom Z2460, δίνοντας έμφαση στην συμβατότητα με την πλειονότητα των Android τίτλων και υπηρεσιών (Google Play, Google+ κλπ).

Τέλος, η έλευση στα ράφια των καταστημάτων επιλεγμένων ευρωπαϊκών χωρών (χωρίς να αναφέρεται η Ελλάδα), αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ δεν έγινε κάποια επίσημη αναφορά περί τιμής – ανεπίσημα πάντως τοποθετείται περίπου στα 432 ευρώ (345 βρετανικές λίρες) χωρίς δέσμευση συμβολαίου με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.motorola.com/Consumers/GB-EN/Consumer-Products-and-Services/Mobile-Phones/MOTOROLA-RAZR-I-GB-EN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης