Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής και διάθεσης καρτών γραφικών με τεχνολογία της AMD, ανακοίνωσε ένα νέο μοντέλο που υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα και ισχυρές επιδόσεις. Ο λόγος για την εταιρεία Sapphire και την κάρτα γραφικών «290X 8GB Vapor-X OC», η οποία φέρει αποκλειστική μνήμη 8GB, ταυτόχρονα με την ήδη επιτυχημένη και βραβευμένη τεχνολογία ψύξης, όπως και εργοστασιακό υπερ-χρονισμό ρολογιού συχνότητας λειτουργίας (OverClock), ώστε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις με πολύ χαμηλής έντασης θόρυβο.

Βασισμένη στην βραβευμένη αρχιτεκτονική της AMD Graphics Core Next (GCN) με 2816 Stream Processors (παράλληλοι επεξεργαστές), η Sapphire R9 290X Vapor-X είναι μια εργοστασιακή υπερ-χρονισμένη έκδοση, με εξαιρετικά «γρήγορη» αποκλειστική μνήμη 8GB GDDR5 με χρονισμό στα 1375MHz (ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων 5.5GB ανά δευτερόλεπτο) και υψηλής ταχύτητας engine clock με χρονισμό στα 1030MHz. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία παρέχουν κορυφαία απόδοση, συνδυάζονται με σταθερότητα και αξιοπιστία, όπου για να επιτευχθούν απαιτούνται υψηλής ποιότητας υλικά από την αρχική σχεδίαση της κάρτας, ειδικότερα στο κύκλωμα ελέγχου ισχύος, μαζί με μια εξελιγμένη λύση ψύξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καινοτομίες

Η εξελιγμένη λύση ψύξης για τη νέα σειρά Vapor-X έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με τις καινοτομικές τεχνολογίες της Sapphire, για να προσφέρει αποτελεσματική ψύξη και αθόρυβη λειτουργία. Η Sapphire πρωτοστάτησε με την χρήση της τεχνολογίας «vapor chamber» στις κάρτες γραφικών, την οποία και έχει χρησιμοποιείσαι επιτυχημένα σε αρκετές γενιές καρτών τα τελευταία χρόνια. Το σύστημα vapor chamber είναι τοποθετημένο μεταξύ της μονάδας επεξεργασίας γραφικών, της βάσης της ψήκτρας και του σημείου ψυκτικής συναρμολόγησης, για να εξασφαλίζει μεταφορά της μέγιστης θερμότητας μακριά από τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών εντός του θαλάμου ψύξης.

Το νέο Vapor-X cooler χρησιμοποιεί την τελευταίας γενιάς δομή της Sapphire, την λεγόμενη «Tri-X», η οποία περιλαμβάνει πέντε αγωγούς θερμότητας και τρία αποτελεσματικά ανεμιστηράκια. Ο κύριος αγωγός θερμότητας αποτελείται από ένα αγωγό 10 χιλιοστών, πλαισιωμένο από δύο αγωγούς των 8 χιλιοστών και δύο αγωγούς των 6 χιλιοστών, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας μέσα από τον ψύκτη. Οι τρεις αγωγοί των 90 χιλιοστών χρησιμοποιούν ειδικά φτιαγμένες αεροτομές για μέγιστη ροή αέρα με τον ελάχιστο θόρυβο, ενώ είναι εξοπλισμένοι με δύο σετ ειδικών ρουλεμάν που απωθούν την σκόνη. Το κομψό περίβλημα του ανεμιστήρα περιέχει επίσης, φορμαρισμένους οδηγούς για να ελέγχουν τη ροή του αέρα κατά μήκος και μέσω του ψύκτη, συμπεριλαμβανομένου και του κυκλώματος ελέγχου ισχύος. Ο συνδυασμός των τεχνολογιών Vapor-X και Tri-X έχουν ως αποτέλεσμα θερμοκρασίες από 5-10 βαθμούς χαμηλότερες στην GPU από το Tri-X μόνο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ψύκτη σε αυτό το νέο μοντέλο, είναι ένα PCB Component heat spreader. Κατά μήκος της άκρης της κάρτας το PCB επεκτείνεται και ένα από τα στρώματα χαλκού αφήνεται εκτεθειμένο. Μια πρόσθετη ψήκτρα τοποθετείται απευθείας σε αυτό το στρώμα χαλκού, η οποία επιτρέπει να απορροφάται στο PCB από την GPU, ενώ άλλα συστατικά θερμότητας να μεταφέρονται στο ψήκτρα και να ψύχονται από την ροή του αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα, ακόμα και μόνο του μπορεί να ελαττώνει την κεντρική θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς πιο κάτω.

Νέα Μηχανική VRM

Για να προσφέρει επαρκή ισχύ για μέγιστη απόδοση, η σειρά Vapor-X χρησιμοποιεί ψηφιακό έλεγχο ισχύος (Digital Power) και ένα νέο τμήμα Aero 10 VRM, με παροχή ισχύος 10 φάσεων με υψηλής ισχύος τεχνολογίας Direct-FET, στην μονάδα επεξεργασίας γραφικών GPU, τη μνήμη αλλά και το κύκλωμα ελέγχου. Ο ενεργειακός σχεδιασμός χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση της SAPPHIRE Black Diamond chokes, που ονομάζεται έτσι επειδή διαθέτει ένα μαύρο ψύκτη από το υλικό «φερρίτη», για καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη απόδοση. Χρησιμοποιούνται δε, υψηλής αξιοπιστίας πυκνωτές στερεού ηλεκτρολύτη. Οι Aero 10 πήραν το όνομα τους από την διάταξη των κυκλωμάτων τροφοδοσίας 10 φάσεων και τον ειδικό ψύκτη FET, ο οποίος μοιάζει με την εμφάνιση ενός κινητήρα υψηλής απόδοσης.

Αναγνωρίζοντας ότι η R9 σειρά δεν θα λειτουργεί πάντα σε υψηλές επιδόσεις, η SAPPHIRE έχει ενσωματώσει άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό στα μοντέλα Vapor-X: το Intelligent Fan Control (IFC). Με την ενεργοποίηση του IFC, εάν το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία αλλά γίνεται χρήση απλούστερων εφαρμογών, όπως η 2D εργασία ή απλά η παρακολούθηση βίντεο ταινιών, μόνο ο ένας από τους τις τρεις ανεμιστήρες θα λειτουργεί, με αποτέλεσμα την σχεδόν αθόρυβη λειτουργία του. Από τη στιγμή που αυξάνεται η θερμοκρασία της GPU κατά την εκτέλεση των πιο απαιτητικών εργασιών, όπως παιχνίδια ή raytracing rendering, και οι τρεις ανεμιστήρες θα λειτουργήσουν ξανά, με ταχύτητες ρυθμιζόμενες από το προφίλ θερμοκρασίας.

Ακόμα και για τους «ακραίους» χρήστες ή τους έντονους gamer οι οποίοι μπορεί να θέλουν να δουλεύουν την ίδια ώρα και οι τρεις ανεμιστήρες, έχει γίνει ειδική προδιαγραφή αφού η κάρτα είναι εξοπλισμένη με έναν διακόπτη παράκαμψης IFC.

Ένδειξη θερμοκρασίας

Ο χρήστης έχει μια απλή οπτική ένδειξη της θερμοκρασίας της κάρτας, όπως το χρώμα του LED το οποίο φωτίζει το λογότυπο της SAPPHIRE στο πλάι της κάρτας. Το LED αλλάζει χρώμα – από μπλε όταν είναι κρύο, σε κίτρινο και κατ’ επέκταση κόκκινο όταν έχει ανέβει η θερμοκρασία.

Καθολική Συμβατότητα

Η SAPPHIRE R9 290X 8GB Vapor-X είναι εφοδιασμένη με Dual BIOS. Έτσι, με το άγγιγμα ενός κουμπιού, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να εναλλάσσεται μεταξύ της συμβατότητας με το πιο πρόσφατο UEFI σύστημα ή για χρήση σε συστήματα που βασίζονται σε παλαιότερη αρχιτεκτονική. Για βέλτιστη απόδοση, η κάρτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με υποδοχή επέκτασης PCI Express 3.0. Πολλαπλές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάταξη AMD CrossFire – πάντα σε συμβατές μητρικές πλακέτες (motherboard).

Τεχνολογία Απεικόνισης

Η SAPPHIRE R9 290X 8GB Vapor-X είναι εφοδιασμένη με θύρες Dual DVI-D, υψηλής ταχύτητας HDMI 1.4a, καθώς και εξόδους DisplayPort 1.2 που της επιτρέπουν να υποστηρίξει τις τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακές οθόνες. Η νέα κάρτα γραφικών είναι ιδανική για χρήση με τρεις οθόνες, χωρίς να χρειάζεται ενεργός προσαρμογέας, ενώ υποστηρίζονται και οι οθόνες υπερ-υψηλής ανάλυσης «4Κ».
Η κάρτα SAPPHIRE R9 290 Vapor-X κυκλοφορεί τώρα και είναι διαθέσιμη μέσω των εξουσιοδοτημένων καναλιών διανομής της SAPPHIRE ανά χώρα και τους διανομής λιανικής αγοράς.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=1&gid=3&sgid=1227&pid=2394&psn=&lid=1&leg=0

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης