Η Σκιάθος που ανήκει γεωγραφικά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων και απέχει ελάχιστα μόλις μίλια από το Βόλο και είναι ευρέως γνωστή για τις όμορφες παραλίες της, που υπερβαίνουν τις 60 τον αριθμό και εκτείνονται σε μία ακτογραμμή 45 χιλιομέτρων.

Οι πιο γνωστές παραλίες είναι οι Κουκουναριές, τα Λαλάρια, η Μπανάνα, ο Βρωμόλιμνος, η Καναπίτσα και η Μεγάλη Άμμος. Οι Κουκουναριές ή Μάραθα, που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού είναι γνωστές, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Στην περιοχή υπάρχει το περίφημο δάσος με τις κουκουναριές, το είδος του οποίου (Pinus pinea) είναι ιδιαίτερα σπάνιο και υπάρχει σε ελάχιστες περιοχές στον κόσμο. Το δάσος αποτελεί φυσικό εμπόδιο μεταξύ της λίμνης Στροφιλιάς και του Αιγαίου Πελάγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1964 ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού ενέταξε τη Σκιάθο στην ειδική ζώνη τουριστικής ανάπτυξης, ενώ μέχρι τότε η πόλη της Σκιάθου ήταν ο μοναδικός οικισμός επάνω στο νησί. Στη συνέχεια ακολουθώντας τις επιταγές του Ε.Ο.Τ δημιουργήθηκε δρόμος κατά μήκος της ακτογραμμής, συνδέοντας την πόλη της Σκιάθου με τις Κουκουναριές, ενώ την ίδια περίπου περίοδο η πρώτη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα χτίστηκε στη φημισμένη παραλία.

Η πρωτεύουσα του νησιού, που χτίστηκε περί το 1830 ξεκινά από την παραλία και εκτείνεται έως τους γύρω λόφους. Εκεί βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού και όλη η εμπορική δραστηριότητά του, με την πολυσύχναστη κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οδό Παπαδιαμάντη να συγκεντρώνει πολλά τουριστικά καταστήματα. Στην ομώνυμη οδό βρίσκεται και το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που έχει μετατραπεί σε μουσείο προς τιμήν του σπουδαίου έλληνα λογοτέχνη. Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά και αποπνέει το νησιωτικό άρωμα, διανθισμένο με μία πηλιορείτικη κατά τους ειδικούς επιρροή στην αρχιτεκτονική. Η κατάφυτη χερσόνησος Μπούρτζι με τα ερείπια του ενετικού φρουρίου και το παλιό δημοτικό σχολείο, τα σοκάκια της παλιάς πόλης και τα λουλούδια με τα χρώματα και τα αρώματά τους δημιουργούν για τον επισκέπτη ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξης της Σκιάθου έχουν διαδραματίσει και τα ξενοδοχεία και η εν γένει τουριστική υποδομή που διαθέτει πλέον η πόλη. Από το 1964 έως σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Δημιουργήθηκαν σημαντικά έργα τουριστικής ανάπτυξης τόσο υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση δημοσίων φορέων σε επίπεδο υποδομών, όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, με τη δημιουργία ξενοδοχείων και σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Σκιάθος συγκαταλέγεται στους προορισμούς εκείνους που αν και αξιοποιήθηκαν τουριστικά, κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους. Έτσι η πόλη της Σκιάθου αναπτύχθηκε τουριστικά χωρίς όμως να χάσει το παραδοσιακό στοιχείο. Το φυσικό περιβάλλον περιφρουρήθηκε και διατήρησε τη βιοποικιλότητά του.

Διαβάστε περισσότερα: skiathos hotels

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης