Στη Μάλτα θα γνωρίσετε 7000 χρόνια ιστορίας, που ακόμα ζουν με πάθος στο παρόν. Οι χιλιετίες που καλύπτουν οι εμπειρίες σας στα νησιά, προσφέρουν μια εκπληκτική σειρά από πράγματα για να ανακαλύψετε. Όπου κι αν πάτε, το τοπίο και η αρχιτεκτονική των νησιών παρέχει ένα θεαματικό σκηνικό.

Βυθιστείτε στη μυστηριώδη προϊστορία των νησιών, αναζητώντας  τα βήματα του Αγίου Παύλου, ή δείτε το σημεία όπου οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη υπερασπίστηκαν τη Χριστιανοσύνη.  Και με σχεδόν όλο το χρόνο ήλιο, μπορείτε να επιδοθείτε σε υπαίθριες δραστηριότητες σε μόλις ένα χιλιόμετρο ή δύο απόσταση, για να δοκιμάσετε ένα νέο άθλημα, να χαλαρώστε σε μια κρουαζιέρα νησί ή να περιηγηθείτε στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία, ή ακόμα αν έχετε διάθεση και χρόνο να συμμετάσχετε  στην νυχτερινή ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλοκαίρι, το νησί είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες στην παραλία.  Η πεζοπορία στην ύπαιθρο προσφέρει μια δυνατότητα γνωριμίας με την αγροτική πλευρά της Μάλτας, ειδικά αν η πεζοπορία είναι κατά μήκος της ακτής του Gozo.

Η ιστιοπλοΐα είναι επίσης μια θαυμάσια επιλογή, καθώς η Μάλτα διαθέτει μια εντυπωσιακή σειρά από σπήλαια, γραφικά ηλιοβασιλέματα, και άλλες γραφικές γωνίες, για να σας μαγέψουν.

Η Μάλτα διαθέτει κέντρα ευεξίας και σπα στα πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα του νησιού. Η θάλασσας και η ύπαιθρος προσφέρονται για δραστηριότητες από αναρρίχηση έως και ψάρεμα. Και πάντα ως εναλλαγή ρυθμού και σκηνικού μπορείτε να εξερευνήσετε τα αδελφικά νησιά Gozo και Comino. Εδώ, οι διακοπές σας θα συντονιστούν με τους ποιο χαλαρούς ρυθμούς της Μεσογείου.Το νησί που έχει χαρακτηριστεί ως ένα υπαίθριο μουσείο, είναι  απίθανο να το εξαντλήσετε με μια σύντομη επίσκεψη στη Μάλτα. Κάθε δήμος έχει τα δικά του μοναδικά αξιοθέατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ. Η Μάλτα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για καταδύσεις όλο το χρόνο. Η θερμοκρασία του νερού ποικίλλει από ένα δροσερό 14 ° C το Φεβρουάριο / Μάρτιο για να θερμάνει 26 ° C τον Αύγουστο. Η ορατότητα του νερού είναι γενικά υψηλή, ώστε να είναι καλό μέρος για να μάθετε καταδύσεις, καθώς και. τα καταδυτικά σημεία που βρίσκονται κοντά στην ακτή καθιστώντας έτσι ευκολότερη και φθηνότερη την εμπειρία. Οι τοποθεσίες  περιλαμβάνουν βραχώδεις υφάλους, ναυάγια και κάποια σπήλαια καταδύσεων (ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η βουτιά στην εσωτερική θάλασσα στο Gozo). Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη ζωντανή θαλάσσια ζωή των νησιών: χταπόδια, σμέρνες, ιππόκαμπους, σκουλήκια φωτιά, μαλακά κοράλλια, φανταστικές  υποβρύχιες κορυφογραμμές, κ.α.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. Η μαλτέζικη κουζίνα είναι προϊόν μια μακράς σχέσης που είχαν οι ντόπιοι με τους πολλούς ξένους που πέρασαν από το νησί με το πέρασμα των αιώνων, η οποία έχει δώσει στη Μάλτα ένα ενδιαφέρον μίγμα μεσογειακής κουζίνας. Πολλά φαγητά του νησιού έχουν προέλευση ιταλική/σικελική ή μαυριτανική. Σήμερα η μαλτέζικη κουζίνα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής σε σπίτια και εστιατόρια της Μάλτας, αλλά σίγουρα όχι και η πλέον διαδεδομένη. Είναι περισσότερο μια παραδοσιακή κουζίνα που έχει γίνει μέρος των ευρύτερων γαστρονομικών συνηθειών των Μαλτέζων, οι οποίοι έχουν μεσογειακή κουζίνα με έντονες ιταλικές επιδράσεις. Τα περισσότερα εστιατόρια σε τουριστικές περιοχές όπως η Σλιέμα για να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τους Βρετανούς τουρίστες, προσφέρουν κουζίνα παμπ (όπως  κρέας και λαχανικά, κλπ). Θα πρέπει να αναζητήσουμε ποιο μακριά τη «πραγματική» Μαλτέζικη Κουζίνα.
Δοκιμάστε τις τοπικές λιχουδιές.  Μία από τις σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το κουνέλι (Φένεκ ), και τα μικρά αλμυρά αρτοσκευάσματα γνωστά ως pastizzi που βρίσκονται παντού. Το εορταστικό γεύμα της Μάλτας είναι το fenkata, μια συνταγή κουνελιού, μαριναρισμένο σε κρασί τη νύχτα με φύλλα δάφνης. Το πρώτο πιάτο είναι συνήθως μακαρόνια με σάλτσα κουνέλι, ακολουθούμενο από το κρέας κουνελιού στιφάδο ή τηγανητό (με ή χωρίς σάλτσα). Τα γνήσια πιάτα της τοπικής κουζίνας είναι αρκετά ταπεινά στην φύση τους, και όχι ψάρια και με βάση τα λαχανικά – αλλά το είδος των τροφίμων που θα ήταν διαθέσιμα σε ένα φτωχό αγρότη, ψαρά, ή κτίστης.
Έτσι, κάποιος θα βρει πιάτα όπως το soppa ta ‘l-armla (σούπα η οποία είναι ουσιαστικά ένας χονδροειδής πολτού με ότι λαχανικά είναι της εποχής, μαγειρεμένα σε ένα παχύ απόθεμα ντομάτας,ή το arjoli (ψιλοκομμένα λαχανικά, καρυκεύματα και λαδι στα οποία προστίθενται φασόλια και βούτυρο), το  bigilla (πουρές από πλατιά φασόλια και βότανα), γενικά ό,τι άλλες λιχουδιές είναι εποχιακά διαθέσιμες, το Μαλτέζικο  λουκάνικο (ένα μείγμα πικάντικου χοιρινού κιμά με κόλιαντρο και μαϊντανό, τυλιγμένο σε βλεννογόνο του στομάχου), ή το ġbejniet (κομμάτια τυριού από πρόβειο γάλα και κατσικίσια  πυτιά,που σερβίρεται είτε νωπό, ή αποξηραμένό, ή πιπεράτα). Το λουκάνικο Μάλτας είναι απίστευτα ευέλικτο και νόστιμο. Μπορεί να τρώγεται ωμό (το χοιρινό κρέας αλατίζεται παρά τα φαινόμενα), αποξηραμένα, ή ψητό. Λιαστές ντομάτες και bigilla με μπισκότα σε νερό είναι επίσης εξαιρετική. Προς το τέλος του καλοκαιριού μπορεί κανείς να έχει κανείς συμπληρώσει τηγανητά λαμπούγγα (κυνηγός), σε σάλτσα ντομάτας και κάπαρη. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε μια μπουκιά από ħobż biz-żejt, που είναι το ψωμί με προζύμι της Μάλτας, στο οποίο έχει απλωθεί ένα παχύ στρώμα ισχυρής πάστας ντομάτας, και ολοκληρώνεται με ελιές τόνου, λιαστές ντομάτες, κάπαρη, και το προαιρετικό arjoli (η οποία στην απλούστερη μορφή της, καλείται ġardiniera).

ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΤΑ. Ένα τυπικό αναψυκτικό που δημιουργήθηκε στη Μάλτα είναι το Kinnie, μη αλκοολούχα ανθρακούχα ποτά που παρασκευάζονται από νεράντζια και θυμίζει λίγο  το Martini. Η τοπική μπύρα καλείται Cisk (προφέρεται “Chisk”) και είναι ένα Premium Lager. Έχει μια μοναδική γλυκιά γεύση από ότι έχουν σχετικά οι περισσότερες ευρωπαϊκές μπύρες και αξίζει να τη δοκιμάσετε. Άλλες τοπικές μπίρες, που παράγονται από την ίδια εταιρία είναι η Blue Label Ale, Hopleaf, 1565, και Σάντι . Από τα τέλη του 2006 μια άλλη μπύρα που παράγεται από διαφορετική εταιρεία κυκλοφόρησε στην αγορά μετην ονομασία “Caqnu”. Πολλές άλλες διάσημες μπύρες επίσης εισάγονται από άλλες χώρες ή παρασκευάζονται με άδεια στη Μάλτα.
Η Μάλτα έχει δύο γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, το Girgentina και το Ġellewza. Αν και τα περισσότερα κρασιά της Μάλτας αποτελούνται από διάφορα εισαγόμενα αμπέλια οι τοπικοί Οίνοι είναι γενικά καλής ποιότητας, Το Marsovin και το Delicata είναι εξέχοντα παραδείγματα με διεθνή μετάλλια. Υπάρχουν επίσης πολλοί ερασιτέχνες που κάνουν το κρασί στον ελεύθερο χρόνο τους και μερικές φορές αυτό μπορεί να βρεθεί στα τοπικά καταστήματα και εστιατόρια, ιδίως στη  Mgarr και στη Siggiewi. Εξέχουσα κρασιά όπως το Meridiana αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αφοσίωσης και της τέχνης που μπορεί να βρεθεί στους τοπικούς αμπελώνες.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ. Η κύρια περιοχή της Μάλτας για νυχτερινή ζωή είναι το Paceville (προφέρεται “Pach-α-Vil”), ακριβώς βόρεια του Αγ. Ιουλιανού . Νέοι της Μάλτας από όλο το νησί έρχονται για να διασκεδάσουν, και εκ τούτου τα Σαββατοκύριακα επικρατεί πολυκοσμία αλλά και κάποιες φορές ισχύει το ίδιο και μεσοβδόμαδα. Σχεδόν όλα τα μπαρ και τα κλαμπ έχουν δωρεάν είσοδο για να μπορείτε να περιπλανηθείτε από χώρο σε χώρο μέχρι να βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει. Η έντονη ατμόσφαιρα και τα φθηνά ποτά κάνουν το Paceville και να αξίζει μια επίσκεψη. Τα πλήθη γίνονται ελαφρώς μεγαλύτερα μετά από περίπου τα μεσάνυχτα, όταν οι περισσότεροι από τους νεαρούς παίρνουν τα λεωφορεία πίσω προς τις πόλεις τους, ενώ η ζωή στο Paceville συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ. Η παραδοσιακή μαλτέζικη μουσική χρησιμοποιεί πολύ την κιθάρα και το ντέφι. Η οργανική μουσική λέγεται ντακάκα. Οι ορχήστρες πνευστών, έχουν  έντονες ισπανικές και ιταλικές επιδράσεις, και επίσης δημοφιλείς στα ετήσια πανηγύρια που γίνονται σε πόλεις και χωριά. Αν και η σημερινή μουσική της Μάλτας είναι κυρίως δυτική, η παραδοσιακή μαλτέζικη μουσική περιλαμβάνει επίσης το μοναδικό “għana” (προφ. άανα). Στο «άανα» δύο ή τρία άτομα, υπό τον ήχο μιας κιθάρας, αυτοσχεδιάζουν στίχους τραγουδιστά και έρχονται σε κάποιου είδους συζήτηση-αντιπαράθεση. Αυτό έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια φιλική και αστεία ατμόσφαιρα. Παίρνει συνήθως χρόνια μέχρι να μάθει κάποιος καλά την τέχνη αυτού του αυτοσχεδιασμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μελωδία του αυτοσχεδιασμού τραγουδιέται σε αραβική κλίμακα, ενώ το όργανο παίζει σε κλίμακα ευρωπαϊκής μουσικής.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ. Τα Χριστούγεννα είναι μια θρησκευτική υπόθεση μεγάλης σημασίας για τις νήσους της Μάλτας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι της Μάλτας είναι καθολικοί. Οι άνθρωποι της Μάλτας έχουν πολλά έθιμα των Χριστουγέννων που είναι μοναδικά στο νησί. Για παράδειγμα, ένα πολύ δημοφιλές παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων είναι το Qaghaq ta ‘l-Ghasel (δαχτυλίδια ζύμης γεμισμένα με μέλι).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ. Υπάρχουν μια σειρά από μεγάλη ετήσια δραστηριότητα Φεστιβάλ και άλλων εκδηλώσεων που αξίζει να παρακολουθήσετε.

  • Το Καρναβάλι της Βαλέτας – (Φεβρουάριος / Μάρτιος). Το Καρναβάλι της Μάλτας προσφέρει δραστηριότητες χορού, διαγωνισμού στολών, θριαμβευτικά άρματα, μπάντες, γκροτέσκο μάσκες και πολλά δρώμενα χορού. Το Καρναβάλι είναι μια αξέχαστη εμπειρία διασκέδασης, με χρώμα, τέχνη και ευθυμία (www.maltaculture.com).
  • Għanafest – Folk Music Festival –(Ιούνιος). Το Λαογραφικό Φεστιβάλ Μουσικής  της Μεσογείου, στη Μάλτα είναι ένα υπέροχο 3ήμερο τουρνουά λαϊκής μουσικής της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου των Μαλτέζικων τραγουδιών(Γκάνα), τοπικών τραγουδοποιών, τοπικών μουσικών συνόλων, και προσκεκλημένων συνόλων  λαϊκής μουσικής από γειτονικές μεσογειακές χώρες. Το Għanafest φιλοξενεί επίσης μια σειρά από εργαστήρια για παραδοσιακά όργανα, ένα ειδικό πρόγραμμα για τα παιδιά, και συμπληρώνεται από τα την επαφή με την παραδοσιακή κουζίνα της Μάλτας και τις εικόνες από τα θαυμάσια περίχωρα και το Βοτανικό κήπο στην Floriana(www.maltafolkmusicfestival.org).
  • Φεστιβάλ Τζαζ – (Ιούλιος). Το φεστιβάλ τζαζ της Μάλτας έχει μια ξεχωριστή θέση στο Πολιτιστικό Ημερολόγιο της Μάλτας, προσελκύοντας μεγάλα αστέρια της διεθνούς τζαζ σκηνής στο νησί. Έχει γίνει ένα κομβικό σημείο για την ανταλλαγή μουσικών εμπειριών – μια συνάντηση μεταξύ διεθνούς φήμης μουσικών και ταλαντούχων τοπικών καλλιτεχνών. Το μαγευτικό τοπίο της Liesse και της ιστορικής προβλήτας στο Μεγάλο Λιμάνι της Βαλέτα κάνει το Φεστιβάλ Τζαζ της Μάλτας μια μοναδικά αξέχαστη εμπειρία (www.maltajazzfestival.org).
  • Arts Festival (1 – 24 Ιουλίου).   Το Φεστιβάλ Τεχνών, είναι το κύριο δρώμενο στο Πολιτιστικό Ημερολόγιο της Μάλτας  και περιλαμβάνει: διάφορες κορυφαίας ποιότητας θεατρικές παραστάσεις, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, καθώς και ενδεικτικά αφιερώματα από όλες σχεδόν τις καλλιτεχνικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων και συνεργασιών μεταξύ της Μάλτας και ξένων καλλιτεχνών. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται  σε διάφορους χώρους μέσα και γύρω από τη Βαλέτα, κυρίως υπαίθριες, εκμεταλλευόμενοι δροσερά καλοκαιρινά βράδια της Μάλτας (www.maltaartsfestival.org).
  • Notte Bianca – (Σεπτέμβριο / Οκτώβριο). Το Notte Bianca (Λευκή Νύχτα) πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βαλέτα και είναι μια εντυπωσιακή, ολονύχτια γιορτή του πολιτισμού και των τεχνών. Κυβερνητικά κτήρια, παλάτια, ιστορικά κτίρια και μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους σχεδόν όλη τη νύχτα, φιλοξενώντας εικαστικές εκθέσεις,  μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. Δρόμοι και πλατείες μετατρέπονται σε πλατφόρμες υπαίθριων δραστηριοτήτων, και πολλά καφέ και εστιατόρια παρατείνουν τις ώρες λειτουργίας τους.  Όλα τα σημεία και περιοχές της πρωτεύουσας που εμπλέκονται και όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο (www.nottebiancamalta.com).

Μάλτα: ζήστε τη μυθική εμπειρία, βιώνοντας πολλές εμπειρίες διακοπών σε μία!


(πηγές:www.wikipedia.com, www.wikitravel.org, www.visitmalta.com, www.visiteurope.com, www.morguefile.com)

 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Ανακαλύψτε τη Μάλτα!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης