Όσοι ζουν στον βόρειο τμήμα μιας χώρας, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν άνοια, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D εκείνων που ζουν σε πιο βόρεια κλίματα, καθώς απολαμβάνουν λιγότερη ηλιοφάνεια σε σχέση με όσους ζουν νοτιότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιταμίνη D παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης, έχουν συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέλυσαν πολυετή στοιχεία από 27.680 εθελοντές από τη Σουηδία και 37.597 εθελοντές από τη Σκωτία. Το σουηδικό σκέλος της μελέτης αφορά ζεύγη διδύμων, στους οποίους αναλύθηκαν οι μη-κοινοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, υπήρχε γεωγραφική διακύμανση στον κίνδυνο αυτό: όσοι ζούσαν στις βόρειες περιοχές της Σουηδίας είχαν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους ζούσαν στις νότιες.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από την μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Epidemiology» , σημασία δεν έχει που ζούσε κάποιος ως παιδί, αλλά που ζει από την μέση ηλικία και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης