Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να εξηγήσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αυτό-προστατεύεται από την καταστρεπτική βλάβη που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Είναι ήδη γνωστό εδώ και 85 χρόνια ότι ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να αντέξουν τη στέρηση οξυγόνου και τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Δρ Αλαστέρ Μπουτσαν τεκμηριώσαν πως αυτά τα κύτταρα περνούν στην φάση «επιβίωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευελπιστούν μάλιστα ότι στο προσεχές μέλλον θα προκύψει κάποια φαρμακευτική αγωγή με την ίδια λογική, που θα προστατεύει ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ένας αγώνας δρόμου. Οι θρόμβοι εμποδίζουν την παροχή αίματος και τη ροή του οξυγόνου και της γλυκόζης προς τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο των τελευταίων.

Όμως το 1926 για πρώτη φορά οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι ορισμένα κύτταρα στον ιππόκαμπο, τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, δεν πεθαίνουν. «Επιβιώνουν παρά το γεγονός ότι κανονικά θα έπρεπε να πεθαίνουν» εξηγεί ο Δρ Μπουτσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πειράματα που έκαναν οι Βρετανοί ερευνητές σε αρουραίους έδειξαν ότι τα κύτταρα που επιβιώνουν αρχίζουν να παράγουν την πρωτεΐνη hamartin, η οποία υποχρεώνει τα κύτταρα να συντηρούν αποθέματα ενέργειας. Σταματούν την παραγωγή νέων πρωτεϊνών και αποδομούν τις υπάρχουσες για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πρώτες ύλες.

Στόχος των ειδικών είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα έχει την ίδια επίδραση, που θα μπορούσε να χορηγείται στο στάδιο της μεταφοράς του ασθενούς προς το νοσοκομείο. Έτσι θα κερδίζουν χρόνο οι γιατροί ώστε να χορηγούν τα θρομβολυτικά στο νοσοκομείο.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης