Ενδομητρίωση είναι μία νόσος η οποία προσβάλλει πολλές γυναίκες λόγω της παρουσίας ιστού ίδιου με αυτού που υπάρχει μέσα στην μήτρα (ενδομήτριο). Αυτός ο ιστός βρίσκεται έξω από την μήτρα αλλά επηρεάζεται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως της γυναίκας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα πιο συνηθισμένα σημεία στα οποία ανευρίσκονται εστίες ενδομητρίωσης είναι οι ωοθήκες, ο δουγλάσειος χώρος (χώρος που βρίσκεται πίσω από την μήτρα), οι ιερομητρικοί σύνδεσμοι (ταινίες ιστού που συγκρατούν την μήτρα), τα τοιχώματα τής κοιλιάς και οι σάλπιγγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιο συχνό πρόβλημα που προκαλεί η ενδομητρίωση είναι πόνος. Συνήθως εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά και στην πύελο και μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρεύνεια). Ο πόνος συνήθως αρχίζει λίγο πριν από την περίοδο και γίνεται εντονότερος μέχρι να αρχίσει η περίοδος. Μετά σιγά-σιγά γίνεται ηπιότερος. Άλλες φορές γίνεται εντονότερος προς το τέλος της περιόδου.

Εάν οι εστίες της ενδομητρίωσης βρίσκονται πάνω στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης ή στο έντερο, μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα ή από το γαστρεντερικό σύστημα γύρω από τον χρόνο της περιόδου, π.χ. πόνος κατά την ούρηση ή διάρροια.

Άλλα συμπτώματα είναι ακατάστατη περίοδος, απώλεια μεγαλύτερης ποσότητας αίματος από το φυσιολογικό κατά την περίοδο, πόνος μεταξύ των περιόδων κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης