Σε ένα σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα, που θα ανακουφίσει εκατομμύρια ανθρώπους από τον πόνο και το φόβο που προκαλούν οι ενέσεις, προχωρούν Αμερικανοί ερευνητές.
Συγκεκριμένα, το ΜΙΤ, το διάσημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης μαζί με το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης δημιούργησαν μια κάψουλα η οποία κρύβει μικροσκοπικές βελόνες μήκους πέντε χιλιοστών οι οποίες μπορούν να εγχύουν τα φάρμακα στα τοιχώματα του στομάχου. Οι ασθενείς μπορούν να καταπίνουν χωρίς φόβο την κάψουλα η οποία θα δρα χωρίς παρενέργειες και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι οι ενέσεις.
Δοκιμές σε χοίρους έδειξαν ότι η κάψουλα ήταν αποτελεσματικότερη ως προς τη χορήγηση ινσουλίνης σε σχέση με την ένεση.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of Pharmaceutical Sciences σε επόμενη φάση επιθυμούν να δουν κατά πόσο ένα τέτοιο «εργαλείο» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική χορήγηση βιοφαρμάκων όπως π.χ. τα αντισώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο θεραπειών κατά του καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn.
«Το μεγάλο μέγεθος των βιοφαρμάκων, δυσκολεύει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Και προτού καν απορροφηθούν διασπώνται μέσω των οξέων και των ενζύμων του γαστρεντερικού συστήματος τα οποία ‘τρώνε’ τις δραστικές ουσίες κάνοντας τα φάρμακα αδρανή» εξηγεί ο Καρλ Σέλχαμερ, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επαναστατική κάψουλα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση εμβολίων.