Ολοκληρώθηκε στην Αυστραλία μια μελέτη, που σχεδιάστηκε για τη μέτρηση των μεταβολών της διάθεσης, σε άτομα που ακολουθούν κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, για πάνω από ένα έτος. Οι 106 συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και δόθηκε σε κάθε ομάδα υποθερμιδική (σ.σ. με λίγες θερμίδες) δίαιτα. Οι μισοί εθελοντές τέθηκαν σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες 2 και οι άλλοι μισοί σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την απώλεια βάρους, τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Μετά από ένα χρόνο, δεν υπήρξε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο διατροφικών σχημάτων, όσον αφορά την απώλεια βάρους (και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου το ίδιο), τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Υπήρχε όμως διαφορά στη διάθεση – τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος ήταν πιο «ευτυχισμένα» από ό, τι τα άτομα με δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης