Εκδήλωση με θέμα «Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην οποία μίλησαν οι Δημήτρης Πλουμπίδης, Χριστίνα Δάλλα, Χριστίνα Ντουνιά και Νίκος Τζαβάρας. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της εβδομάδας ενημέρωσης για τον εγκέφαλο και της σειράς «Η επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron-Plus.

«Το ενδιαφέρον για την κατάθλιψη έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και αυτό, βέβαια, οφείλεται στην κρίση» είπε, προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης δεν είναι η φυσιολογική, απλή θλίψη, αλλά η βαριά κατάθλιψη, που αναγνωρίστηκε ως νόσος σταδιακά: πρώτα από την επιστήμη και ύστερα από την κοινωνία» σημείωσε στην ομιλία του ο Δ. Πλουμπίδης, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας:

«Η επιστήμη διερευνά σήμερα την κατάθλιψη ως νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος ενώ η διάγνωσή της βασίζεται σε κατάλογο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων. Στην Ελλάδα η κατάθλιψη επηρεάστηκε σαφώς από την κρίση. Ανέκαθεν στις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις η ανεργία και το χαμηλό εισόδημα επηρέαζαν την κατάθλιψη.

»Σύμφωνα με έρευνες, η κατάθλιψη παρουσίασε στην Ελλάδα σοβαρή αύξηση ήδη από τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Σοβαρή αύξηση παρουσίασαν αυτά τα χρόνια και οι αυτοκτονίες. Και αν η κατάθλιψη και το άγχος είναι αποδεκτά φαινόμενα, η αυτοκτονία κινητοποιεί τους πάντες γιατί ανατρέπει θεμελιώδεις κοινωνικές ισορροπίες. Όταν η κατάθλιψη αποκτά τέτοιες διαστάσεις, χρειάζεται πλέον να αντιμετωπιστεί με κοινωνικά μέτρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για την εκδήλωση της νόσου στα δύο φύλα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις γυναίκες, παρατήρησε η Χρ. Δάλλα, επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Αυτό οφείλεται στις ορμόνες -δεν είναι τυχαίο ότι η κατάθλιψη στο γυναικείο φύλο εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, στη λοχεία και στην εμμηνόπαυση-, αλλά και στο γεγονός ότι οι γυναίκες πηγαίνουν πιο εύκολα στον γιατρό. Οι γυναίκες εξάλλου εμφανίζουν πιο έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, υποτροπιάζουν τακτικά και υποφέρουν από μεγάλες διαταραχές στο βάρος και στον ύπνο τους.

»Η κατάθλιψη μεταξύ των γυναικών μπορεί να έλκει την καταγωγή και από διαφορές που έχουν να κάνουν με τη δομή του εγκεφάλου ή με τους πολλαπλούς κοινωνικούς ρόλους τους οποίους είναι υποχρεωμένο να αναλάβει το γυναικείο φύλο. Ως προς τα φάρμακα, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, αλλά αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει μελλοντικά».

Παράλληλα, “η κατάθλιψη είναι βασικό χαρακτηριστικό της ποίησης του Κώστα Καρυωτάκη και του κατακερματισμένου κόσμου της”, σημείωσε η Χρ. Ντουνιά, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ο Καρυωτάκης σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, αγωνίζεται και ταυτοχρόνως παραιτείται. Στην πρώτη περίοδο της τέχνης του, είναι σοβαρός με τα ποιήματά του και σατιρικός στις κοινωνικές του εκδηλώσεις.

»Εν συνεχεία μεταφέρει στην ποίησή του το μπωντλαιρικό spleen, ταυτίζοντάς το με την ενδιάθετη μελαγχολική ροπή του, αλλά και με την έντονα ανατρεπτική του διάθεση. Ο μηδενισμός του Καρυωτάκη -γνώρισμα όλου του ποιητικού μεσοπολέμου- θα δείξει ότι η ποίηση τρέφεται από τον πόνο και θα οδηγήσει στο τέλος στην άρνηση κάθε παρηγοριάς και στη σιωπή της αυτοκτονίας στην Πρέβεζα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης