Χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, προτάθηκε στο Κοινοβούλιο της Αγγλίας, προκειμένου το άτμισμα να γίνει πιο ελκυστικό για τους καπνιστές, και να μπορέσουν έτσι να διακόψουν πιο εύκολα τη βλαβερή τους συνήθεια. Σε σύσκεψη για το ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ενώπιον ειδικής επιτροπής, κατέθεσαν τις απόψεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου.

Ο Ricardo Polosa, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια, εισηγήθηκε στην Επιτροπή να προτείνει μέτρα όπως να η αύξηση της χωρητικότητας των δοχείων αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, κάτι που θα κάνει πιο εύκολη τη χρήση του, και άρα τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα. «Αυτή η αλλαγή θα φέρει μείωση του κόστους, και άρα θα γίνει πιο ελκυστική η μετάβαση για τους καπνιστές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής επίσης αμφισβήτησε τη ρύθμιση για το μέγιστο ποσοστό της νικοτίνης (20mg) που επιτρέπεται να περιλαμβάνεται στα υγρά αναπλήρωσης, σχολιάζοντας ότι ο περιορισμός μπορεί να συνεπάγεται ότι οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να ατμίζουν περισσότερο, ώστε να επέλθει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Επίσης, ο ιταλός ακαδημαϊκός αμφισβήτησε και το μάξιμουμ των 10ml, όπως ορίζεται η μέγιστη ποσότητα για τα υγρά αναπλήρωσης της αγοράς.

«Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη για τους καπνιστές από την αποκλειστική χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων», υπογράμμισε, παρουσιάζοντας πρόσφατες σχετικές επιστημονικές έρευνες. Συμπλήρωσε δε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη νικοτίνη με τον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης του καρκίνου. «Η προτεραιότητά μας θα έπρεπε να είναι να πείσουμε τους καπνιστές να στραφούν σε λιγότερο βλαβερά προϊόντα», ανέφερε συμπερασματικά, ενώ επισήμανε, τέλος, ότι δεν υπάρχει «παθητικό άτμισμα», λέγοντας ότι ο ίδιος θα ήταν πιο ανήσυχος αν αναπνεύσει τον αέρα του Λονδίνου, παρά αν έχει έναν ατμιστή δίπλα του…

Ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του «Queen Mary» στο Λονδίνο, Peter Hajek, ανέφερε στην επιτροπή ότι ο κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου για τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι λιγότερος από τον μισό, σε σχέση με το συμβατικό. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη είναι εξαιρετικά μη ελκυστικά για τους μη καπνιστές. Ισχύει το ίδιο όπως με τις θεραπείες νικοτίνης – δεν θα βρεις κάποιον μη καπνιστή να τη χρειάζεται», τόνισε, απαντώντας στο ερώτημα αν αποτελεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο τον «πυλωρό» για το κάπνισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Lion Shabab, καθηγητής της ψυχολογίας της υγείας στο University College του Λονδίνου, εξήγησε στην επιτροπή ότι οι διαφορές όσον αφορά στις συνέπειες στην υγεία, μεταξύ του ηλεκτρονικού και του συμβατικού τσιγάρου, έγκειται κυρίως στην καύση. «Η καύση προκαλεί την έκλυση βλαβερών χημικών, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν καθόλου καύση, άρα μπορεί κάποιος μόνο από αυτό να υποθέσει ότι είναι πολύ λιγότερο βλαβερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη σύσκεψη για το θέμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων θα γίνει στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης