Χαμόγελα έχει σκορπίσει η θεαματική πρόοδος του Τζάσπερ, ενός σκύλου ο οποίος δεν μπορούσε να κουνήσει καθόλου τα πίσω του πόδια και πλέον μπορεί να περπατά κανονικά, έχοντας λάβει μέρος σ’ ένα πρωτοποριακό πείραμα.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, κτηνίατροι στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στη Βρετανία κατάφεραν να αντιστρέφουν την παράλυση, εισάγοντας στα πόδια του κύτταρα από την περιοχή της μύτης. Ο Τζάσπερ είχε τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει καθόλου το πίσω μέρος του σώματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό νευρολογίας «Brain» και αποτελούν το πρώτο επιτυχημένο πείραμα με μεταμόσχευση κυττάρων που δοκιμάζεται σε ζώα τα οποία αναπτύσσονται σε συνθήκες πραγματικής ζωής και όχι σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελπίδες για ανθρώπους με παράλυση

Η θεραπεία που εφαρμόστηκε στον Τζάσπερ δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Σε αντίθεση με τα κύτταρα σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. δέρμα) τα οποία μπορούν να αναπαράγονται όταν καταστραφούν, τα νευρικά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως βαθιά μέσα στη μύτη των ανθρώπων και των σκύλων υπάρχουν τα μοναδικά νευρικά κύτταρα που εμφανίζουν αυτή την ιδιότητα και ονομάζονται «οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη (OECs)».

Η συγκεκριμένη ουσία είναι το προστατευτικό και μονωτικό στρώμα των νεύρων και όταν καταστραφεί τα νευρικά κύτταρα δεν μπορούν πλέον να μεταφέρουν σωστά τα ηλεκτρικά τους σήματα, επομένως παύουν να λειτουργούν σωστά καθώς χάνεται η επικοινωνία του εγκεφάλου με το υπόλοιπο σώμα. Αυτό συμβαίνει σε γενικές γραμμές όταν ο άνθρωπος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχει κάποιον υποστεί κάποιον τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Γνωρίζοντας τη λειτουργία της μυελίνης οι επιστήμονες πήραν αυτά τα κύτταρα από την περιοχή της μύτης, τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν με ένεση στο σημείο της σπονδυλικής στήλης όπου υπήρχε τραυματισμός. Η έγχυση των κυττάρων δημιούργησε νευρικές ίνες σε ολόκληρη την τραυματισμένη περιοχή του νωτιαίου μυελού των σκύλων, με τη λειτουργικότητα των πίσω ποδιών να επιστρέφει σταδιακά και τον Τζάσπερ να περπατά ξανά μετά από έξι μήνες όταν και υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή εγχείρηση.

Διαβάστε επίσης:
Μεξικό: Σκύλος στέκεται και πάλι στα πόδια του με πρόσθετα μέλη, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012, 02:56

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης