Ρεπορτάζ: Αρετή Νάκου

Στην έδρα της οργάνωσης «Θετική φωνή» ενός συλλόγου μη κερδοσκοπικού που λειτουργεί από το 2009 και μεριμνά για τα άτομα-φορείς με AIDS, βρέθηκε η zougla gr.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την δημοσιοποίηση του μείζονος σημασίας θέματος με τις οροθετικές ιερόδουλες οι οποίες μετέδωσαν σε πελάτες τους το θανατηφόρο ιό, σκοπός της δημοσιογραφικής έρευνας ήταν να καταδειχτεί η άλλη όψη των προσώπων που φέρουν τον ιό  HIV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα που πάσχουν από ΗΙV καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα καθημερινότητα, τόσο με τη πρόσληψη φαρμακευτικής αγωγής ( αντιρετροϊκή αγωγή)  όσο και με τον ρατσισμό  που δέχονται από την κοινωνία. Όπως επεσήμανε στη zougla.gr η κυρία Μαριανέλλα Κλώκα, διευθύντρια του συλλόγου «Θετική φωνή», οι οροθετικοί άνθρωποι  ντρέπονται να δηλώσουν στο περιβάλλον τους  ,είτε οικογενειακό είτε εργασιακό, το γεγονός ότι  φέρουν τον ιό του HIV.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η (κατοχυρωμένη από τη ΓΣΕΕ) επιπλέον άδεια ενός μήνα που πρέπει να δίνεται σε εκείνους που φέρουν τον ιό, δεν εφαρμόζεται στη πράξη, καθώς οι φορείς διστάζουν να αποκαλύψουν την ασθένειας τους με φόβο την κοινωνική κατακραυγή ή την επικείμενη απόλυση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός άντρα, ο οποίος όντας οροθετικός και αφού το κοινοποίησε στο χώρο εργασίας του, απολύθηκε. «Το δικαστήριο του Άρειου πάγου μάλιστα δικαίωσε την εταιρεία και η υπόθεση βρίσκεται στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια», δήλωσε η κ. Κλώκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαραίτητες οι εξετάσεις

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος εξετάζεται  όλο  και πιο πολύ, καθώς όσο νωρίτερα πληροφορηθεί κάποιος ότι είναι οροθετικός στον ιό του ΗΙV, τόσο πιο γρήγορα θα λάβει την απαραίτητη αντιρετροϊκή αγωγή.

Τηρώντας πιστά τη φαρμακευτική αγωγή, το προσδόκιμο της ζωής ενός οροθετικού μπορεί να φτάσει εκείνο του μέσου ανθρώπου. Δεν μπορούν όμως όλοι οι άνθρωποι να αποδεχτούν ξαφνικά ότι αλλάζει η ζωή τους και να πειθαρχήσουν σε μία φαρμακευτική αγωγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμου που αρνήθηκε να ολοκληρώσει αυτή την αγωγή και τελικά κατέληξε από AIDS είναι αυτό της Μαίρης Παπαγιαννίδου, δημοσιογράφου της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Λαθεμένη επιλογή η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών

Αναφερόμενη στο θέμα των οροθετικών ιερόδουλων,  η κυρία Κλώκα χαρακτήρισε «λάθος» τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των ονομάτων των ιεροδούλων, καθώς με αυτό τον τρόπο καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και στοχοποιούνται οι φορείς του AIDS.

«Έπρεπε να γίνει άλλου είδους εκστρατεία», επεσήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «είναι τεράστια …βλακεία η πραγματοποίηση της σεξουαλικής πράξης χωρίς προφυλακτικό».

Μιλώντας για το σύλλογο «Θετική Φωνή» η κυρία Κλώκα επεσήμανε ότι διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας καθώς και ότι σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ παρέχει στους χρήστες ναρκωτικών το αποκαλούμενο «Κit», δηλαδή ένα κουτί που περιέχει καθαρές σύριγγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα  ο σύλλογος αριθμεί 150 μέλη και 100 εθελοντές. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους που ζουν με HIV και τους ανθρώπους που είναι γύρω τους, συγγενείς και φίλους. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα τους, θέλουμε η ζωή τους να είναι ποιοτική», κατέληξε η κυρία  Κλώκα.

Η πρόληψη και το εμβόλιο

Ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της ασθένειας είναι η τακτική εξέταση για τους ενεργούς σεξουαλικά ανθρώπους, η χρήση προφυλακτικού και η χρήση καθαρού υλικού για τους χρήστες ναρκωτικών.

Σημαντικό, επίσης, είναι να γνωρίζει κανείς για το PEP (post-exposure prophylaxis), στην περίπτωση που είναι απόλυτα σίγουρος πως είχε μια ύποπτη σεξουαλική επαφή, μπορεί να απευθυνθεί σε δημόσιο νοσοκομείο και να το προμηθευτεί τουλάχιστον μέσα σε 72 ώρες για ένα μήνα σαν αντιρετροϊκή αγωγή κι έτσι να προλάβει τον ιό.

Ενθαρρυντικά είναι επίσης τα νέα σχετικά με το εμβόλιο για την πρόληψη του AIDS, το οποίο, σύμφωνα με την κυρία Κλώκα, ενδέχεται να είναι έτοιμο τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης