Δεν είστε οι μόνες που παλεύετε να απομακρύνετε τα «σωσίβιο» γύρω από τη μέση και δεν είναι τόσο το θέμα της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά είναι ότι το πάχος κλέβει χρόνια από τη ζωή μας. Σε αντίθεση με το λίπος των μηρών ή των γλουτών, το λίπος γύρω από τη μέση αποτελείται από ενεργά λιποκύτταρα, τα οποία απελευθερώνουν ορμόνες, π.χ. οιστρογόνα, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, καρδιαγγειακών παθήσεων κ.α.

Ακόμα και αν πάντα είχατε λεπτή μέση, θα παρατηρήσετε ότι μεγαλώνει όσο περνάνε τα χρόνια. Είναι φυσικό ο μεταβολισμός σας αν επιβραδύνεται με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι τα κιλά σας μπορεί να αυξάνονται, ακόμα και αν εξακολουθείτε να καταναλώνετε ίδιες ποσότητες και θερμίδες κάθε μέρα. Και καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες μειώνονται μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση, αυξάνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία μετατρέπει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα. Αντί δηλαδή να αποθηκεύεται στους μηρούς και τους γλουτούς, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, πλέον αποθηκεύετε στην κοιλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στη συγκέντρωση του λίπους γύρω από τη κοιλιά είναι τα ακανόνιστα γεύματα και ο αγχώδης και γρήγορος καθημερινός τρόπος ζωής. Όταν είμαστε αγχωμένοι τα επίπεδα της κορτιζόλης εκτοξεύονται. Και όταν αυτό συμβαίνει συχνά ή είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, τότε αυτό οδηγεί το σώμα να αποθηκεύει το λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς ώστε σε περίπτωση ανάγκης να το χρησιμοποιήσει σαν πηγή ενέργειας.

Επειδή όμως το άγχος και το στρες οφείλονται περισσότερο σε ψυχολογικούς παράγοντες, η ώρα ανάγκης δεν έρχεται ποτέ και έτσι το αποθηκευμένο λίπος δε χρησιμοποιείται και απλά συνεχίζει να συσσωρεύεται.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, γι’αυτό τον λόγο διώξτε τις τροφές που φουσκώνουν. Επιλέξτε ολικής αντί για λευκά, καθώς οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα μακαρόνια, προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και στη συνέχεια απότομη πτώση, με αποτέλεσμα να πεινάτε γρήγορα. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία επιβραδύνουν τη διαδικασία. Επίσης προτιμήστε το άπαχο λίπος αντί υψηλή πρωτεΐνη, γιατί το ψάρι και το άπαχο κρέας συμβάλλουν στην αργή πέψη και βοηθούν στην καύση του λίπους. Όσον αφορά το είδος της γυμναστικής που θα επιλέξτε, να είναι βάρη αντί αεροβική. Επικεντρωθείτε στα βάρη, παρά στην αεροβική άσκηση, και μετατρέψτε το σώμα σας σε μια μηχανή καύσης του λίπους. Τέλος τα μικρά και συχνά γεύματα αντί δίαιτας βοηθούν περισσότερο, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποτρέπετε την απότομη αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, η οποία βοηθά στην αποθήκευση λίπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης