Σημαντικά οφέλη για την υγεία έχει η μείωση της κατανάλωσης αλατιού σε συνδυασμό με την πρόσληψη περισσότερου καλίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του, η κατανάλωση αλατιού σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα πέντε γραμμάρια τη μέρα, κάτι που ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2025, προκειμένου να μειωθούν παγκοσμίως τα ποσοστά θνησιμότητας από συγκεκριμένες ασθένειες.

Το παραπάνω συμπέρασμα έχει προκύψει και από αρκετές νέες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι η μείωση του αλατιού απομακρύνει άμεσα τον κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό, καρδιακά επεισόδια και εμφράγματα, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνεται η πίεση, η οποία ευθύνεται για τα παραπάνω. Τα στοιχεία που υπάρχουν για τα οφέλη από την αύξηση του καλίου είναι λιγότερα, όμως οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έλλειψή του επίσης αυξάνει την πίεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μελέτες που έγιναν για την επίδραση της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού εξέτασαν την επίδραση που υπάρχει στην πίεση, καθώς επίσης στις ορμόνες και τα λιπίδια στο αίμα, ενώ πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 ατόμων

Όπως διαπιστώθηκε, τα οφέλη είναι αισθητά από την τέταρτη εβδομάδα, γι’ αυτό και οι ερευνητές επιμένουν ότι οι συστάσεις που υπάρχουν σήμερα για την κατανάλωση αλατιού πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές.

Παρόμοια ήταν επίσης τα αποτελέσματα ανάλυσης 56 μελετών, από τις οποίες οι 37 ήταν πολύ σοβαρές μελέτες για την πίεση, τα λιπίδια και τη νεφρική λειτουργία. Μάλιστα, κάποιες από αυτές αφορούσαν και την παιδική υγεία, η οποία όπως προέκυψε απειλείται από τη μεγάλη κατανάλωση νατρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά το κάλιο, ανάλυση 33 μελετών στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον 128.000 υγιή άτομα, έδειξε ότι η ικανοποιητική παρουσία του στον οργανισμό μειώνει την πίεση σε ενηλίκους και παιδιά και πως μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 24%. Μάλιστα, τα οφέλη φαίνεται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερα όταν η μείωση του αλατιού και η αύξηση του καλίου (όχι σε υπερβολικά επίπεδα) γίνεται ταυτοχρόνως, γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν περισσότερες έρευνες για το θέμα.

Πηγή: naftemporiki

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης