Πριν από οκτώ μήνες είχε γίνει εκτενής αναφορά στην συσκευή που κατασκεύασαν ερευνητές του MIT, χάρη στην οποία καθίσταται εφικτή η χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων χωρίς βελόνα.

Αυτή τη φορά, έρχεται στο φως μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση των ερευνητών του King’s College στο Λονδίνο, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα είδος «κουμπιού» με πολλές μικρές βελόνες από αποξηραμένη ζάχαρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το «κουμπί» προσκολλάται στο δέρμα του ασθενούς για τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας που βρίσκεται αποθηκευμένη στις μικροβελόνες του σε στερεά μορφή, χωρίς ο τελευταίος να νιώσει κανέναν πόνο λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους. Αφού εισέλθουν οι μικροβελόνες στο δέρμα, διαλύονται εύκολα (αφού ουσιαστικά πρόκειται για σάκχαρο) και γίνεται η διάχυση του εμβολίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της διάταξης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συγκεκριμένα δερματικά κύτταρα λειτουργούν ως σύστημα ασφαλείας που ειδοποιεί και δραστηριοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να πραγματοποιείται πιο γρήγορα η υποδοχή του εμβολίου.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από το ίδρυμα «Bill & Melinda Gates» και αναμένεται ότι θα επιλύσει πολλά προβλήματα διατήρησης και μεταφοράς των εμβολίων σε δύσβατες περιοχές του πλανήτη, μια και είναι ευκολότερο να διατηρηθεί ζωντανό ένα εμβόλιο σε στερεά μορφή παρά σε υγρή, ενώ εξαλείφεται ο κίνδυνος μόλυνσης, αφού ο κάθε ασθενής θα λαμβάνει ένα τέτοιο αυτοκόλλητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: www.techgear.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης