Με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο προβλήθηκε η Ελλάδα στο καθιερωμένο διήμερο ετήσιο “γλέντι” που γίνεται στο Ντάργουιν της Νόρθερν Τέριτορι. Το Σάββατο, πρώτη μέρα της εκδήλωσης, δεκάδες χιλιάδες κόσμος πέρασε από το ιστορικό Bicentennial Park, που γινόταν το “Ελληνικό Γλέντι”, η μεγαλύτερη εθνοτική εκδήλωση της Πολιτείας που προβάλει την Ελλάδα, τον τουρισμό και τα ελληνικά προϊόντα.

Παράλληλα μέσα από μουσική, χορό, φαγοπότι, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις αναδεικνύεται η προσφορά του Ελληνισμού στην ανάπτυξη της περιοχής. Εκεί ήταν και ο πολιτειακός πρωθυπουργός Πολ Χέντερσον που δεν περιορίστηκε στις ομιλίες, τους χαιρετισμούς και τις φωτογραφήσεις αλλά εργάστηκε και εθελοντικά σε ένα από τα περίπτερα για να εξυπηρετήσει τους πολυάριθμους επισκέπτες. Ιδιαίτερα έντονη ήταν φέτος και η παρουσία νεοφερμένων Ελλήνων, κυρίως από την Κάλυμνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ντάργουιν ζουν χιλιάδες Έλληνες, προερχόμενοι κυρίως από την Κάλυμνο. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού στην πόλη αυτή κατέφυγαν Καλύμνιοι σφουγγαράδες όταν άρχισε να εμφανίζεται το συνθετικό σφουγγάρι και η Κάλυμνος βυθίστηκε σε μεγάλη οικονομική ύφεση.Το 1952, δύο ομάδες δυτών έφτασαν στην Αυστραλία και τα έξοδα μετανάστευσης πληρώθηκαν από την Αυστραλιανή κυβέρνηση. Μία ομάδα πήγε στο Μπρουμ της Δυτικής Αυστραλίας και η άλλη στο Ντάργουιν της Βόρειας Επικράτειας.Δυστυχώς το πείραμα απέτυχε τελείως.

Οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες παρά τις ικανότητές τους δεν ήταν συνηθισμένοι στις τροπικές θάλασσες της Αυστραλίας, με την παλίρροια των 7 μέτρων, τους καρχαρίες και άλλα επικίνδυνα ψάρια, τη χρήση του σκαφάνδρου που κάλυπτε το μισό σώμα μόνο και την άσχημη ιστορία της βιομηχανίας των μαργαριταριών. Έτσι οι Καλύμνιοι έμειναν στη στεριά και πρόκοψαν και σήμερα κυριαρχούν στο Ντάργουιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης