ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους Συνταξιούχους, τους ανέργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις επάλξεις του αγώνα ενάντια στην βάρβαρη κυβερνητική πολιτική που για τρία χρόνια συντρίβει και ισοπεδώνει τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Με την ένταξη της χώρας μας στα μνημόνια το 2010 και την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων το μεγάλο κεφάλαιο, η τρόικα και η υποταγμένη κυβέρνηση μεθοδικά αποσαθρώνουν όλο το θεσμικό εργατικό πλαίσιο που είχε κατοχυρωθεί, ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση, με τους αγώνες της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Μισθοί, συντάξεις, επικουρικά, εφάπαξ παροχές έχουν δεχθεί απανωτά συντριπτικά πλήγματα και έχουν συρρικνωθεί δραματικά, η εθνική ΣΣΕ, οι κλαδικές ΣΣΕ και ο κατώτερος μισθός επίσης έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα των βαλκανικών χωρών!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χαράτσια, η φορομπηχτική πολιτική, οι κεφαλικοί φόροι, οι αυξήσεις στο ρεύμα, το νερό, στα ΜΜΜ, οι συνεχείς ανατιμήσεις στα εκατοντάδες είδη λαϊκής ανάγκης, καταβροχθίζουν και λεηλατούν το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων.

Η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα πανευρωπαϊκού ρεκόρ αγγίζοντας το 27% στις νέες ηλικιακές ομάδες είναι υπερδιπλάσιο !!!

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση – εκ περιτροπής εργασία κ.λπ) αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ενώ η απλήρωτη εργασία αφορά πάνω από 400 χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα!

Μόνο μέσα στο 2012 απολύθηκαν χάνοντας την δουλειά τους 360.000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες!!!

Η τρόικα και η άθλια τρικομματική κυβέρνηση δεν σταματάει εδώ, στο στόχαστρό τους είναι τα συνδικαλιστικά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος και ήδη απεργάζονται μέτρα για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, των συγκεντρώσεων κ.α.

Κάθε απεργία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τεθεί παράνομη, καταχρηστική και ενίοτε να κηρυχτεί επίταξη και πολιτική επιστράτευση, όπως έγινε πρόσφατα στους Ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους στις Συγκοινωνίες, στους Ο.Τ.Α κ.λπ.

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός, η επίδειξη πυγμής και η τρομοκρατία είναι στην ημερήσια διάταξη της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των δίκαιων αγώνων των εργαζομένων. Πρόσφατο παράδειγμα οι διώξεις και οι καταδίκες των Ναυτεργατών στην Κέρκυρα και στην Θάσο.

Στον χώρο της Ναυτιλίας η επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης και των εφοπλιστών εντείνεται και κλιμακώνεται. Πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΝΑ που προβλέπει κατάργηση των οργανικών συνθέσεων στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών, μείωση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας τους χειμερινούς μήνες για το ξενοδοχειακό προσωπικό, υπονόμευση της 10μηνης επάνδρωσης και δρομολόγησης των Ακτοπλοϊκών πλοίων, δραστική μείωση του χρόνου λειτουργίας των ταχύπλοων σκαφών, μετακύλιση του κόστους κίνησης των πλοίων που εκτελούν άγονη γραμμή στους νησιώτες και τους χρήστες των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, απελευθέρωση του ορίου ηλικίας των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων κ.α.

Η απόσυρση της τροπολογίας βουλευτών ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στο νομοσχέδιο που αφορούσε την υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας στην Ακτοπλοΐα με «πλοίο ασφαλείας» και η καταψήφιση του άρθρου 19 για την κατάργηση των ΣΣΕ για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία, συνιστά ήττα της κυβέρνησης και των εφοπλιστών και νίκη των Ναυτεργατών και του αγωνιστικού ναυτεργατικού κινήματος με επικεφαλής την ΠΕΝΕΝ.

Όμως δεν έχουμε αυταπάτες διότι κυβέρνηση και εφοπλιστές θα επανέλθουν και θα επιδιώξουν εκ νέου την προώθηση και ψήφιση των αντιναυτεργατικών τους επιλογών.

Για τον λόγο αυτό οι Ναυτεργάτες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα να συνεχίσουν τους αγώνες τους, να ενισχύσουν την ενότητα και τον αγωνιστικό προσανατολισμό τους, να απορρίψουν κάθε διασπαστική ενέργεια και να απαιτήσουν από τα σωματεία τους και την ΠΝΟ επιτέλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψουν ενάντια στην κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική που συσσωρεύει νέα δεινά για τον ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.

Συνάδελφοι,

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης στην οποία έχουν δώσει την ζωή τους πρωτοπόροι εργάτες υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της τάξης τους ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, τους πολιτικούς εκφραστές του και τις δυνάμεις καταστολής.

Η Πρωτομαγιά συμβολίζει διαχρονικά τον αγώνα της εργατικής τάξης και των συνδικάτων που παλεύουν και διεκδικούν τα σύγχρονα και επίκαιρα αιτήματά τους, την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και τον ανειρήνευτο αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που εκφράζει το καπιταλιστικό σύστημα.

Ειδικότερα στην χώρα μας που έχει εξαπολυθεί μια ανεξέλεγκτη επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, επιβάλλεται να οικοδομήσουμε την πιο πλατιά ενότητα, μια νέα συσπείρωση όλων των εργαζομένων μέσα από την οργανωμένη πάλη τους στα συνδικάτα έτσι ώστε να αναχαιτήσουμε και να αποκρούσουμε αποτελεσματικά την βάρβαρη αντιλαϊκή επιδρομή της τρόικα, της τρικομματικής κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

· Ανάκληση του Πολυνομοσχεδίου περί Ανασυγκρότησης του ΥΝΑ που προβλέπει μείωση οργανικών συνθέσεων, κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης, ιδιωτικοποίηση λιμανιών και πλοηγικής υπηρεσίας και στρατικοποίηση του ΥΝΑ.

· Άμεση επαναφορά των κοινωνικών – εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών στο προ μνημονίων πλαίσιο.

· Άμεση υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

· Εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των Ναυτεργατών και αυστηρή εφαρμογή της Ναυτικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ.

· Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την προστασία των ανέργων και την ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ (κατάργηση όλων των εγκριτικών πράξεων των ειδικών μειωμένων συνθέσεων και κάθε άλλου μέτρου που συρρικνώνει τις θέσεις εργασίας και περιορίζει την απασχόληση των ελλήνων Ναυτεργατών).

· Επαναφορά της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτη και της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους Ναυτικούς και τις οικογένειές τους από τον Ο.Ν.

· Εκδημοκρατισμός του ναυτικού επαγγέλματος και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Πειραιάς 24/4/2013

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠ

ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΣΤΙΣ 10.00 Π.Μ ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ 2013

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης