Του Θανάση Λαμπρόπουλου
 
Τους λένε RAΜBO, αφού κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αψηφώντας κάθε θαλασσινό κύμα που τους ζητά να τους καταπιεί, ”μπαίνουν” και πρυμνοδετούν για να αποβιβάσουν με πλήρη ασφάλεια τους εκατοντάδες η ακόμα και χιλιάδες επιβάτες που μεταφέρουν με τα ακτοπλοϊκά πλοία οι Έλληνες Καπεταναίοι, οι οποίοι όμως εδώ και χρόνια διεκδικούν και τον τίτλο του “ακοίμητου φρουρού” των θαλασσίων συνόρων της χώρας.
Ειδικά δε κάποιοι εξ αυτών πραγματικά φυλούν  Θερμοπύλες, αφού μέρα και νύχτα ταξιδεύουν ανά το Αιγαίο, το οποίο σε πολλά σημεία του, απέχει “ένα τσιγάρο δρόμο” από τα γειτονικά Τουρκικά παράλια. Και πάντα αυτοί οι καπεταναίοι έχουν υψωμένη στην πρύμνη των επιβατηγών πλοίων τους-συμβατικα η ταχύπλοα-την γαλανόλευκη, και όχι κάποια άλλη ξένη σημαία.
Και η γαλανόλευκη είναι αυτή που με την παρουσία της δίνει κουράγιο στους ακρίτες κάποιων ελληνικών νησιών που απέναντι τους και σε μικρή απόσταση βλέπουν ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού την….ερυθρά ημισέληνο, ενώ όπως οι ίδιοι οι ακρίτες μας λένε δεν είναι λίγες οι φορές που τα γειτονικά περιπολικά σκάφη φτάνουν μέχρι έξω από τα…σπίτια τους.
Και ακόμα αυτοί οι έλληνες καπεταναίοι δεν είναι λίγες οι φορές που με τα πλοία που κυβερνούν και πηγαινοέρχονται από την Ρόδο μέχρι και το μικρό Αγαθονήσι μετατρέπονται σε σωτήρες ανθρώπινων ζωών, αφού μεταφέρουν-ελλειψει ειδικών πλοίων η ακόμα και ελικοπτέρων- δεκάδες ασθενείς ακρίτες που χρήζουν άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο, ενώ και τους χειμερινούς μήνες που η κίνηση πέφτει κατακόρυφα δεν τρομάζουν να μεταφέρουν τα αναγκαία είδη πρώτης ανάγκης.
Και το Zouglapotr έψαξε και βρήκε τέσσερεις έλληνες καπεταναίους οι οποίοι καθημερινά και χειμώνα καλοκαίρι με τα ταχύπλοα επιβατηγά πλοία Dodekanisos Express,και Dodekanisos Pride αλλά και το ΕΓ/ΟΓ Panagia Skiadeni αποπλέουν από το λιμάνι της Ρόδου και ταξιδεύουν από το ακριτικό Καστελόριζο μέχρι και το Αγαθονήσι, ενώ ενδιάμεσα σε αυτή την άκρως ακριτική διαδρομή, από την οποία μάλιστα δεν λείπουν και οι “συναντήσεις” με γειτονικά πολεμικά, αλλά και σκάφη της γειτονικής ακτοφυλακής, και οι οποίες δεν είναι πάντοτε φιλικές(φυσικά από την πλευρά των γειτόνων)καταπλέουν και στα νησιά της Σύμης, της Χάλκης, της Τήλου, της Νισύρου, της Κως, της Καλύμνου, της Λέρου και του Αγαθονήσου.
Και πάντα κατά πως λέει ο πλοιοκτήτης των 3 επιβατηγών πλοίων Γιώργος Σπανός οι καπεταναίοι είναι στην ώρα τους, ενώ εδώ και έναν περίπου χρόνο το ΕΓ/ΟΓ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ εκτελεί δρομολόγια και προς την ΜΑΡΜΑΡΙΔΑ την γειτονική τουρκική πόλη, και μάλιστα με καλές προοπτικές.
Το πλοίο της Dodekanisos Seaways έχει εκσυγχρονιστεί με τις απαραίτητες και απαιτούμενες επισκευές και μηχανικές βελτιώσεις με αποτέλεσμα να αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από 17 κόμβους, ενώ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αποτελούν το μεγάλο γκαράζ, στο οποίο “ντανιάρονται” 115 αυτοκίνητα, και τα δυο πολυτελή σαλόνια που διαθέτει , καθώς επίσης και το πάνω κατάστρωμα του με αναπαυτικά καθίσματα και τραπεζάκια.
Όσο για την μεταφορική του ικανότητα, όπως λέει ο πλοίαρχος του Γιώργος Αντωνογλου, μεταφέρει άνετα και με πλήρη ασφάλεια 700 επιβάτες, το καλοκαίρι και 590 επιβάτες το χειμώνα.
Και βέβαια ενώ το ελληνικό ακτοπλοϊκό πλοίο έχει έλληνες ναυτικούς και πληρώνει και φόρους την ίδια στιγμή τα γειτονικά πλοία με μια άτυπη συμφωνία αλωνίζουν στο Αιγαίο, χωρίς να πληρώνουν μια δραχμή, και από πάνω είναι άκρως ανταγωνιστικά με τα ελληνικά πλοία αφού η σύνθεση που ταξιδεύουν είναι μικρότερη κατά πολύ από την ελληνική, με αποτέλεσμα όμως να κινδυνεύουν να εξαφανισθούν τα επιβατηγά πλοία με την Γαλανόλευκη όχι μόνο από τη Ρόδο και την Κω αλλά και από την Χίο και την ακριτική Μυτιλήνη, νησιά  τα οποία παρουσιάζουν το καλοκαίρι κατακόρυφη αύξηση στην κίνηση προς τα γειτονικά παράλια.
Όσον αφορά την παρουσία και των τριών επιβατηγών ελληνικών πλοίων στα ακριτικά νησιά, τα οποία σημειωτέον απέχουν “ένα τσιγάρο δρόμο” από τα γειτονικά παράλια, με την γαλανόλευκη στην πρύμνη τους είναι όπως λένε και οι 4 πλοίαρχοι μια “ανάσα” σιγουριάς και ασφάλειας στους ακρίτες κατοίκους των νησιών της Δωδεκανήσου, οι οποίοι δεν είναι λίγες οι φορές που είδαν λίγο έξω από τα λιμάνια τους να διαπλέουν γειτονικά πολεμικά πλοία.
Και κατά πως λένε οι κάτοικοι των νησιών οι “φρουροί” χειμώνα-καλοκαίρι και με καιρούς αλλά και με καλοσύνες είναι οι καπεταναίοι μας, αλλά και οι υπόλοιποι έλληνες ναυτικοί των επιβατηγών πλοίων της τοπικής ακτοπλοϊκής εταιρίας του Γιώργου Σπανού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης