Στην καταγγελία ότι με τα νέα μέτρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγαλύτερη επίθεση κυβέρνησης – τρόικας – εφοπλιστών ενάντια στα δικαιώματα των ναυτικών προβαίνει η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Ακτοπλοΐας καταργείται και ο ελάχιστος κρατικός έλεγχος στον νευραλγικό τομέα των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα τα νησιά μας να είναι έρμαια των μονοπωλιακών συμφερόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, διαχωρίζει τη θέση της από τις ΠΝΟ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, για τις οποίες αναφέρει ότι δεν παίρνουν θέση στις προτάσεις για κινητοποιήσεις που έχει καταθέσει η ΠΕΝΕΝ.

Στο κείμενο που εκδόθηκε με αφορμή την απεργία, τονίζεται:

«Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας συνεχίζεται και κλιμακώνεται από τους εφοπλιστές, την τρόικα και την τρικομματική κυβέρνηση.

Τα νέα βάρβαρα μέτρα που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Είναι μέτρα που συνθλίβουν τα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Είναι βαθύτατα αντεργατικά και αντιλαϊκά και εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πανηγυρίζει αφού και οι πιο εξωφρενικές απαιτήσεις του γίνονται πλέον δεκτές από τους τροικανούς και την ξεπουλημένη τρικομματική κυβέρνηση.

Οι δανειστές (ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ) καταπατούν χυδαία κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας με τις ιταμές απαιτήσεις τους για μόνιμη εποπτεία π.χ η άθλια αναφορά τους για την εκκένωση των νησιών μας με λίγους κατοίκους.

Θέλουν την Ελλάδα προτεκτοράτο.

Μαζί με το εργατικό και λαϊκό εισόδημα χτυπούν τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα ενώ ο κρατικός αυταρχισμός φουντώνει μαζί με την νεοφασιστική τρομοκρατία.

Συνάδελφοι,

Στον χώρο της Ναυτιλίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγαλύτερη επίθεση κυβέρνησης – τρόικας – εφοπλιστών ενάντια στα δικαιώματά μας τα οποία καταφέραμε να κατοχυρώσουμε με σκληρούς και δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών.

Στο στόχαστρό τους είναι οι ΣΣΕ, οι εργασιακές μας σχέσεις, η κατάργηση του 10μηνου επάνδρωσης και δρομολόγησης των Ακτοπλοϊκών πλοίων, οι οργανικές συνθέσεις, το πιστοποιητικό ελληνομάθειας που θεσπίστηκε με τον νόμο 2392/2001, η δραματική μείωση των δρομολογίων, η επέκταση των έκτακτων δρομολογήσεων, η ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία των εφοπλιστών.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Ακτοπλοΐας καταργείται και ο ελάχιστος κρατικός έλεγχος στον νευραλγικό τομέα των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, έτσι τα νησιά μας θα είναι έρμαια των μονοπωλιακών – εφοπλιστικών συμφερόντων και της ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας των ίδιων εταιριών που θα τα εκμεταλλεύονται.

Επίσης στο στόχαστρο της αντιλαϊκής και αντιναυτεργατικής πολιτικής είναι η παραπέρα μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, η αρπαγή και το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των ταμείων μας, ο τριπλασιασμός στην φορολογία των ναυτικών μας, η εξίσωση των μισθών των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων με τους αντίστοιχους μισθούς των χαμηλόμισθων αλλοδαπών π.χ Ρουμάνων, Φιλιπινέζων κ.λπ.

Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες ο Ναυτεργατικός μας κόσμος πρέπει να πορευθεί ενωμένος, αποφασισμένος να αγωνισθεί με όλες τις δυνάμεις του στην εξής κατεύθυνση:

• Να μην περάσουν τα εφιαλτικά μέτρα, να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός.

• Να καταργηθούν τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις, οι εφαρμοστικοί νόμοι και οποιοδήποτε άλλο αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο.

• Άμεσα δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την απορρόφηση και προστασία των ανέργων Ναυτεργατών και την ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ.

• Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας, το επικουρικό μας, τα εφάπαξ, το ΝΑΤ, τον Οίκο Ναύτη κ.λπ και την ακίνητη περιουσία των ταμείων μας.

• Όχι στην κατάργηση των ΣΣΕ, της ναυτικής νομοθεσίας (177/74) για την επάνδρωση και δρομολόγηση των πλοίων.

• Όχι στην περαιτέρω αύξηση στην φορολογία των Ναυτεργατών. Φορολογείστε τα κέρδη και τον πλούτο του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

• Να επανέλθει η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτη και του ΝΑΤ και να ενισχυθεί η συμμετοχή των Ναυτεργατών στους οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Ε.Ν. και Αιγαίου.

Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και αγώνων σε όλα τα όργανα της ΠΝΟ (Εκτελεστική Επιτροπή – Γενικό Συμβούλιο ΠΝΟ).

Δυστυχώς οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού (Γ.Γ και πλειοψηφία Διοίκησης ΠΝΟ) συνεπικουρούμενες από τις δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) αποφεύγουν (σαν το διάβολο το λιβάνι) να πάρουν θέση στις προτάσεις της ΠΕΝΕΝ που εκφράζουν την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ναυτεργατικού μας κόσμου και επιβάλλονται από την σφοδρότητα της επίθεσης που δεχόμαστε από το κοινό μέτωπο εφοπλιστών – κυβέρνησης και τρόικας.

Επαναλαμβάνουμε την θέση μας να συμπορευτούμε με όλα τα συνδικάτα στον αγώνα για την ανατροπή της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής και κάθε άλλης αντεργατικής πολιτικής που θίγει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των Ναυτεργατών

Ταυτόχρονα η ΠΕΝΕΝ προτείνει, ειδικότερα για τον χώρο μας, την κήρυξη και πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων και συνεχόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε πανελλαδική κλίμακα.

Αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης που έχουμε στο πλούσιο οπλοστάσιο μας ως εργατικό κίνημα (συγκεντρώσεις – συλλαλητήρια – καταλήψεις κ.λπ σε καθημερινή βάση).

Παράλληλα με τον σχεδιασμό και την οργάνωση των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων χρειάζεται ο ευρύτερος συντονισμός σε όλο το φάσμα της ναυτιλίας αφού η αντεργατική πολιτική θίγει όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της Ναυτιλίας (Ναυτεργάτες, Λιμενεργάτες, εργαζόμενους στην ναυπηγική και επισκευαστική βιομηχανία, εργαζόμενους στα ΝΠΔΔ (ΝΑΤ – Οίκος Ναύτη κ.λπ) και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και ναυτιλιακές εταιρίες)».
pireas2day

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης