Να ενισχύσουν το ελληνικό νηολόγιο αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, από τους εφοπλιστές του Λονδίνου στη διάρκεια της συνάντησης που αναμένεται να έχει σήμερα με το προεδρείο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).

O υπουργός αναμένεται να υποστηρίξει πως η επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας καταδεικνύει τη σημασία και την προτεραιότητα που αποδίδει η πολιτεία στην ύπαρξη ενός άρτια οργανωμένου διοικητικού φορέα υποστήριξης της σημαντικότερης βιομηχανίας της χώρας μας και των ανθρώπων γύρω της. Παράλληλα, θα αναφερθεί στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ανταγωνιστικού νηολογίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου, ο κ. Μουσουρούλης έχει συστήσει επιτροπή στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι του ελληνικού εφοπλισμού.

Από την πλευρά της, πάντως, η αντιπροσωπεία του Committee αναμένεται να υποστηρίξει ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής ενός ενιαίου ισχυρού εθνικού νηολογίου το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα τους ελληνικού εφοπλισμού στους ωκεανούς του διεθνούς ανταγωνισμού.

Το ελληνικό νηολόγιο, αν και είναι πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, από τα στοιχεία των τριών τελευταίων ετών του Committee, προκύπτει ότι έχει φθίνουσα πορεία σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα, με αποτέλεσμα από το 2010 μέχρι το 2012 να χαθούν από τη σημαία σχεδόν 100 πλοία άνω των 1.000 gt.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στη συνάντηση που είναι η πρώτη από την επανασύσταση του υπουργείου αναμένεται να συζητηθεί και η γενικότερη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Committee, Χαράλαμπος Φαφαλιός, σε εισήγησή του στη συνέλευση του Committee στις αρχές του καλοκαιριού είχε επισημάνει ότι προκειμένου να αυξηθούν οι ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα θα πρέπει να υπάρξουν τρεις προϋποθέσεις. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση της διαφάνειας και η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με την επανασύνδεσή του με το Λιμενικό Σώμα. Μέχρι στιγμής μόνο η τρίτη προϋπόθεση έχει καλυφθεί.

To Committee θεωρεί ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο της την αξιοποίηση της ισχυρής θέσης της χώρας ως κορυφαίας ναυτιλιακής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εργαστεί σε θετική κατεύθυνση. Επίσης εκτιμά ότι η ναυτιλία είναι ένας κλάδος που μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς κινητήρες μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας, οπότε απαιτείται να λειτουργεί μέσα σε σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον.

Επιπλέον ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για τα διεθνή θέματα της ναυτιλίας και την πληρέστερη εκπροσώπηση της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός. Τέλος, στα θέματα που θα εξετασθούν περιλαμβάνεται και η ναυτική εκπαίδευση, για την οποία επίσης το υπουργείο επεξεργάζεται σειρά μέτρων.

Naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης