Στα 75 εκατ. δολ. ανήλθαν τα κεφάλαια που άντλησε η ναυτιλιακή εταιρεία Epic Gas Ltd μέσω της διάθεσης 9.375.000 νέων μετοχών στην τιμή των 8 δολαρίων σε ιδιωτική τοποθέτηση. Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου της εταιρείας, ο οποίος αποτελείται από 38 πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers).
Η Epic Gas ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και προήλθε ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης της Pantheon LPG Carriers που ίδρυσε η ελληνικών συμφερόντων παραδοσιακή ναυτιλιακή εταιρεία Diamantis Pateras Maritime και της Epic Shipping, που επίσης δραστηριοποιείται στον κλάδο μεταφοράς υγραερίου.
Οι νέες μετοχές διατέθηκαν σε μια σειρά από θεσμικούς επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και μπορούν να διαπραγματεύονται στη νορβηγική Over The Counter (OTC) αγορά  από τις 6 Φεβρουαρίου υπό το σύμβολο «EPIC».
Οι RS Platou Markets AS και DNB Markets λειτούργησαν ως ανάδοχοι της διάθεσης των μετοχών. Ο Lars Vang Christensen, διευθύνων σύμβουλος της Epic Gas, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία βρήκε μια πολύ καλή ανταπόκριση από τις αγορές κεφαλαίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο στόχος των 75 εκατ. δολ. αντανακλά τη θετική στάση της αγοράς απέναντι στη θέση της Epic ως ενός top-class πλοιοκτήτη και διαχειριστή σε pressurised LPG carriers».
Ο στόλος
H Epic Gas ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με ένα στόλο 22 LPG Carriers και μέσα σε ένα χρόνο έφθασε να ελέγχει 38 πλοία. Τα υπό ναυπήγηση πλοία είναι 11 και αναμένεται να παραδοθούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 μέχρι και το 2017. Εξ αυτών τέσσερα είναι μεταφορικής ικανότητας 11.000 κ.μ., τρία είναι μεταφορικής ικανότητας 5.000 κ.μ. και δύο είναι 3.500 κ.μ.
Η Εpic Cas με το επενδυτικό της πρόγραμμα στοχεύει να εδραιώσει και να ενισχύσει περαιτέρω τον ηγετικό της ρόλο σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό σε ό,τι αφορά τις ιδιοκτησίες, είχε δηλώσει παλαιότερα στη «Ν» ο κ. Στέφανος Δ. Μιχάλης, αντιπρόεδρος του δ.σ. και επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης της E-P GAS. Οι άνθρωποι πίσω από τη δημιουργία της Epic Gas, από ελληνικής πλευράς, είναι οι Στέφανος Δ. Πατέρας και Στέφανος Δ. Μιχάλης, οι οποίοι εκπροσωπούν την πέμπτη  και έκτη γενιά της οικογένειας Διαμαντή Ι. Πατέρα.
H τεχνική και εμπορική διαχείριση του στόλου της Epic Gas γίνεται μέσω γραφείων στη Σιγκαπούρη, στον Πειραιά και πρόσφατα στο Λονδίνο. Επισημαίνεται ότι ο κλάδος μεταφοράς υγραερίου χαρακτηρίζεται από θετικά μακροοικονομικά μεγέθη και υψηλά εμπόδια εισόδου νέων ανταγωνιστών, καθώς επίσης και από μια ιστορική σταθερότητα στις τιμές αλλά και στους ναύλους. Η ζήτηση για θαλάσσια μεταφορά LPG υπολογίζεται ότι θα συνεχίσει να κινείται αυξητικά με ρυθμό 6% ετησίως για τα επόμενα χρόνια, πράγμα που προβλέπεται να καταστήσει εφικτή την απορρόφηση των νέων πλοίων υπό ναυπήγηση, τα οποία αντιπροσωπεύουν μονοψήφιο ποσοστό επί του υφιστάμενου στόλου.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης