Μείωση της κατανάλωση τις ημέρες των Χριστουγέννων σε όλη την Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης δείχνουν τα στοιχεία της διακίνησης κοντέινερ στα λιμάνια.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο μειώθηκαν κατά 13,2%  οι εισαγωγές φορτίων από την Ασία στην Ευρώπη μέσω κοντέινερ. Πρόκειται για μία σημαντική μείωση σε μία περίοδο που κατά παράδοση ήταν η πιο δυναμική στη διακίνηση αγαθών εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Container Trades Statistics ο όγκος των κοντέινερ από την Ασία προς την Ευρώπη τον Ιούλιο έπεσε στα 1,2 εκατ. κοντέινερ από 1.3 εκατ. κοντέινερ το αντίστοιχο μήνα του 2011.

Ειδικότερα μείωση 21,3% παρατηρήθηκε στις ροές φορτίων από τα λιμάνια της Ασίας προς εκείνα της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής ενώ τα κοντέινερ που διακινήθηκαν από τις αγορές της Ασίας προς τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας εμφάνισαν μείωση 18,8%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ακριβώς τους λόγους για τους οποίους οι μεγάλες γραμμές μεταφοράς κοντέινερ «αποσύρουν» πλοία τους και περιορίζουν την χωρητικότητα που διατηρούν σε λειτουργία σε μία χρονική στιγμή που το εμπόριο θα έπρεπε να βρίσκεται σε υψηλό σημείο προκειμένου να μεταφερθούν αγαθά από την Ασία στις αγορές της Ευρώπης για να διατεθούν κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων στους καταναλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεταφορικό έργο από την Ασία προς την Ευρώπη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές αγορές και σύμφωνα με τους αναλυτές βαρόμετρο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε φορά η παγκόσμια οικονομία.

Τον Ιούνιο επίσης οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 5,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκε πτώση 3,2% σε σχέση αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Pireas2day.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης