Βυθίζεται η μετοχή της ναυτιλιακής Dryships, συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου, στη Wall, “σβήνοντας” από την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στον Nasdaq 169 εκατ. δολάρια.
Όπως σημειώνει το Capital Link, η πτώση 21% που σημείωσε χθες η  μετοχή αποδίδεται από τη μια στη συνεχιζόμενη υποχώρηση της αγοράς ξηρού φορτίου, με την αγοραία αξία της Ocean Rig των 78,3 εκατ. να βρίσκεται σε χαμηλό 12μήνου, ενώ, από την άλλη, επηρεάστηκε από υποβάθμιση των αναλυτών, καθώς και από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου, καθώς δεν ευνοείται από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι επρόκειτο να προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού υψηλής εξασφάλισης, ύψους 700 εκατ. δολ. για τη χρηματοδότηση άλλου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο ύψους 700 εκατ με κουπόνι 5%.
“Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η προσφορά μας για το ομολογιακό υψηλής εξασφάλισης δεν θα είναι προς το συμφέρον της εταιρείας”,  δήλωσε ωστόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dryhsips, Γιώργος Οικονόμου.
Οι μετοχές της εταιρείας εξορύξεων Ocean Rig συνέχισαν να κατρακυλούν εξαιτίας των χαμηλών τιμών ενέργειας. Συνήθως, η περίοδος που ξεκινά στα τέλη του γ’ τριμήνου και συνεχίζεται στο δ’ τρίμηνο είναι μια δυνατή περίοδος για τους ναυτιλιακούς δείκτες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, γιατί οι δείκτες υποχωρούν λόγω υπερπροσφοράς του παγκόσμιου στόλου σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση.
Το απογοητευτικό περιβάλλον έχει δυσμενείς επιπτώσεις  στη DryShips σε δύο επίπεδα: πρώτον, η εταιρεία απέσυρε την ομολογιακή έκδοση των 700 εκατ., παρά το γεγονός ότι είχε πετύχει τη συγκέντρωση 350 εκατ. δολ. από άλλες μορφές χρηματοδότησης.
Η εταιρεία του Γ. Οικονόμου αναμένει καθαρό ρευστό ύψους 100 εκατ. δολαρίων που σίγουρα δεν είναι πολλά, ενώ, την ίδια ώρα, “βαρίδι” αποτελούν και οι δανειακές της υποχρεώσεις, που στα τέλη του α’ τριμήνου ανέρχονταν συνολικά σε 6 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση περίπου κατά 500 εκατ. δολ. από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Οι αδύναμες συνθήκες της αγοράς αυξάνουν το ρίσκο δανεισμού κυρίως για τις ναυτιλιακές ξηρού φορτίου. Δεύτερον, η Imperial Capital  υποβάθμισε τη  DryShips από  “outperform” σε  “underperform” , ενώ υποβάθμισε και την τιμή – στόχο από 4 δολάρια σε μόλις 1,40 δολ. Μείωση δηλαδή 60% και πολύ κάτω από την τιμή του 1,85 δολ. που βρισκόταν η μετοχή στο κλείσιμο της Παρασκευής.
Οι αναλυτές θεωρούν πως  τα 100 εκατ. δολ. σε ρευστό δεν θα κρατήσουν για πολύ όρθια την εταιρεία και εκτιμούν ότι βρίσκεται τώρα πολύ κοντά στο ενδεχόμενο ένταξης στο Chapter 11 (αντίστοιχο άρθρο 99). Ωστόσο, όπως σημειώνει η Imperial Capital το ενδεχόμενο αυτό ίσως αποφευχθεί, καθώς εκτιμάται πως ο Γ. Οικονόμου θα προτιμήσει να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Όπως πάντως λένε κάποιοι αναλυτές, αν θέλει κανείς να τζογάρει πάει στο ΚΑΖΙΝΟ , όπου οι πιθανότητες εκεί θα είναι μάλλον καλύτερες από τη μετοχή της DryShips.

newmoney

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης