Η κατάθεση της 26χρονης Μολδαβής χορεύτριας, Domnica Cemortan ήταν ίσως μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην μέχρι τώρα δικαστική διαδικασία για τον πλοίαρχο του «Costa Concordia», Francesco Schettino καθώς μετά από έντονες πιέσεις του δικαστή την άκουσε να παραδέχεται ότι οι δύο τους ήταν εραστές.

Ο Schettino, ο οποίος είναι παντρεμένος, μόλις το άκουσε ακούμπησε τα χέρια στο τραπέζι, που έχει μπροστά του για να ακουμπάει διάφορα έγγραφα κάνοντας μια σειρά από κλασικές ιταλικές χειρονομίες δείχνοντας την δυσπιστία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, κατά την είσοδο της εντυπωσιακής ξανθιάς χορεύτριας στο δικαστήριο πολλά κεφάλια είχαν γυρίσει να την δουν ενώ έμπαινε μέσα φορώντας ψιλοτάκουνες γόβες και ένα εφαρμοστό μαύρο μπλουζάκι και φούστα.

Καταθέτοντας με την βοήθεια  διερμηνέα απάντησε σε ερωτήσεις του εισαγγελέα και των συνηγόρων και είπε ότι είχε εργαστεί  για τρεις εβδομάδες στο «Costa Concordia» τον Δεκέμβριο του 2011, οπότε έγινε και η γνωριμία της με τον «θερμόαιμο» πλοίαρχο. Στη συνέχεια έφυγε από το πλοίο για να επιστρέψει, τον Ιανουάριο του 2012 ως επιβάτης, χωρίς να πληρώσει εισιτήριο , αρκετές ώρες πριν από το ναυάγιο του πλοίου, κοντά στο ιταλικό νησί Giglio, στην Τοσκάνη.

«Όταν είσαι εραστής κάποιου κανείς δεν σου ζητά εξηγήσεις γιατί δεν έχεις ένα εισιτήριο», είπε η ίδια στο δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι στην αίθουσα ταράχτηκαν εμφανώς θεωρώντας τολμηρή την παρατήρησή της. Η Cemortan το αντιλήφθηκε και προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η παρατήρησή της ήταν  ένα αστείο αλλά ο δικαστής επέμεινε να γραφτεί στα πρακτικά.

Σε εκείνο το σημείο ο Ιταλός πλοίαρχος αντέδρασε με χειρονομίες και στη συνέχεια η 26χρονη Μολδαβή αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το εάν είχαν ερωτική σχέση, πράγμα που παραδέχτηκε μόνο μετά την προειδοποίηση του Δικαστή Giovanni Puliatti  ότι κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενη για ψευδορκία.

Περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές του πλοίου η Cemortan κατέθεσε ότι νωρίς το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου, λίγο πριν την μοιραία πρόσκρουση του πλοίου στον ύφαλο, είχε δειπνήσει με τον καπετάνιο στο τραπέζι και αυτός είχε δώσει εντολή να επιβραδύνει το πλοίο, ώστε να πάρει το επιδόρπιό του πριν ανέβει στην γέφυρα και αναλάβει την διακυβέρνηση κοντά στο Giglio.

Έτσι, αφού ολοκλήρωσαν το δείπνο τους ανέβηκαν οι δύο εραστές στη γέφυρα κατά την στιγμή της πρόσκρουσης. Αμέσως μετά, όπως κατέθεσε η ίδια, κατέβηκε στην καμπίνα του πλοιάρχου για να αλλάξει τα ρούχα, που φορούσε στο δείπνο και άλλα πιο πρακτικά. Εκεί παρατήρησε το laptop του καπετάνιου και το πήρε μαζί της διότι το θεώρησε σημαντικό. Αργότερα, το έδωσε σε αυτόν όταν τον είδε στο Giglio πριν από την ανατολή του ήλιου καθώς είχαν βγει με ξεχωριστές σωσίβιες βάρκες στο νησί.

Η 26χρονη είπε ακόμα στο δικαστήριο ότι ο πλοίαρχος αμέσως μετά την πρόσκρουση έδωσε εντολή να την φροντίσουν σε ένα υψηλόβαθμο μέλος του πληρώματος, ο οποίος ήταν αδελφός του πρώην γενικού διευθυντή της Costa Crociere SpA, της ιταλικής εταιρείας κρουαζιέρας.

Αργότερα, ο Ciro Onorato  την έσπρωξε σε μια σωσίβια λέμβο αλλά λόγω της σύγχυσης και του σκοταδιού καθώς η νύχτα δεν είχε φεγγάρι κατέθεσε ότι δεν μπορούσε να πει εάν υπήρχαν ακόμα επιβάτες στο πλοίο όταν έφυγε από αυτό. 

Λίγες ώρες μετά ο Schettino  είχε εντοπιστεί στο Giglio  πάνω σε μια σωστική βάρκα ενώ ιταλικά ελικόπτερα διάσωσης έβγαζαν πολλούς από τους επιζώντες από το ναυαγισμένο πλοίο . Πολλοί άλλοι επιβάτες πήδηξαν στη θάλασσα για να προσπαθήσουν να κολυμπήσουν μέχρι το Giglio και κάποιοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους.

Η Cemortan είπε, ακόμα, ότι και άλλοι ήταν πάνω στην σωσίβια λέμβο τράβηξαν πολλούς ανθρώπους έξω από το νερό .

Να σημειωθεί ότι Cemortan είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν αποζημίωση από τον καπετάνιο.

«Σήμερα  πέθανα για δεύτερη φορά»,  είπε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι είχε υποστεί ψυχολογικό τραύμα λόγω του ναυαγίου.

Με πληροφορίες από τη nationalpost.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης