ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή την εξαίρεση του λιανικού εμπορίου και του κλάδου εστίασης από το πρόγραμμα ενίσχυσης και στήριξης της ρευστότητας των Μμε Επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, απέστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη την ακόλουθη επιστολή, την οποία κοινοποίησε και στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ.  Α. Σκορδά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εν όψει της προκήρυξης του προγράμματος ενίσχυσης των Μμε Επιχειρήσεων, στους τομείς μεταποίησης, Τουρισμού και Εμπορίου – Υπηρεσιών, του ΕΣΠΑ και δεδομένης της εξαίρεσης του λιανικού εμπορίου (ΚΑΔ: 47) και του κλάδου εστίασης (ΚΑΔ:56) από αυτό, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

 

          Σε κάθε περίπτωση η αξιοποίηση πόρων των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία,  είναι σημαντική για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που κυριολεκτικά προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

 

          Αναρωτιόμαστε όμως με ποιο κριτήριο εξαιρέθηκαν δυο κλάδοι με τεράστια προσφορά στην οικονομία και που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον τουρισμό. Το εμπόριο και ο τουρισμός αποτελούν κλάδοι της οικονομίας, όπου ειδικά ο Πειραιάς, ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις  της διοίκησης του ΟΛΠ το 2013 θα είναι μια ανοδική χρονιά για την κρουαζιέρα, καθώς θα υποδεχθούμε 2,2 εκατ. τουρίστες.

 

Πως λοιπόν η άδικη αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει στην αναμενόμενη ανάπτυξη, αφού ουσιαστικά καταδικάζει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού ιστού της χώρας, που παρήγαγε και εξακολουθεί να παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας;

 

          Η φιλόδοξη προσπάθεια του Υπουργείου για ανάπτυξη και απασχόληση, θα πετύχει μόνο εάν αποδειχθεί ικανή να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους, στηρίζοντας ανεξαιρέτως και όχι επιλεκτικά όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πραγματικά αξίζουν μια καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας, για τις αντοχές που επιδεικνύουν στην αντιμετώπιση των δυσχερειών της οικονομικής κρίσης και τον άνισο αγώνα που καθημερινά  δίνουν, για να κρατηθούν ζωντανές.

 

          Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, για να ενταχθούν οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου και της εστίασης ως επιλέξιμοι κλάδοι στο εν λόγω πρόγραμμα, με σκοπό  να δοθεί νέα ώθηση και να αξιοποιηθεί η δυναμική των ΜμεΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τους λόγους εξαίρεσης των συγκεκριμένων ΚΑΔ και για το σκεπτικό δημιουργίας εμπορίου δυο ταχυτήτων».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης