Τα επενδυτικά σχέδια και η κοινή στρατηγική γύρω από το θέμα της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής μονοπώλησαν στην ατζέντα του 9ου Ετήσιου Συνεδρίου της ESPO που έλαβε χώρα στο Σόποτ της Πολωνίας.

Μεταξύ των θεμάτων αιχμής που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν οι οικονομικές δυνατότητες των λιμενικών αρχών, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι συμβάσεις παραχώρησης και οι περιφερειακές επενδυτικές ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό και κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών υπήρξε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεδρία για το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής και την ιδιωτικοποίηση λιμένων. Το τελευταίο έχει υπάρξει και στο παρελθόν επίκαιρο θέμα στην Ευρώπη καθώς η οικονομική κρίση έχει εξωθήσει ορισμένες χώρες στην πώληση λιμένων και άλλων υποδομών ζωτικής σημασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της Commission κ. Siim Kallas, στην ομιλία του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων  τα ακόλουθα :”Η αναθεώρηση της πολιτικής των λιμένων δεν ταιριάζει σε όλες τις προσεγγίσεις.  Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ευελιξία, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες. Δεν είναι βεβαίως η θέμα της Επιτροπής να “πει” στους λιμένες πως να “τρέξει” η επιχείρησή τους , ή να προτείνει συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα”. Το θέμα είναι να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και λιγότεροι περιορισμοί, να αρθούν οι φραγμοί για τους νεοεισερχόμενους που θέλουν να προσφέρουν στις λιμενικές υπηρεσίες. Ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι υγιής προϋπόθεση για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των λιμένων και γενικά για τη συνολική αποτελεσματικότητα του συστήματος “.

 

Το επόμενο έτος, το 10ο Συνέδριο της ESPO θα πραγματοποιηθεί 30-31 Μαΐου  στον λιμένα της Βάρνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης