Οι εταίροι θα μπορούσαν να συζητήσουν αλλαγές στη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά αποκλείουν μια συνολική διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι το τέλος του Ιουνίου ενώ η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση και τις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα παραπάνω δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες υψηλός αξιωματούχος του Eurogroup, ο οποίος προανήγγειλε πολιτική συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά με τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, επεσήμανε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών έχει ένα διπλό στόχο, τη μείωση των ελλειμμάτων μέσω της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια συμφωνία που καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στάδια για την επίτευξη των στόχων, συνέχισε, αναφέροντας ωστόσο ότι εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα ζητήσει να γίνουν αλλαγές, οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να την ακούσουν και να συζητήσουν.

Το Eurogroup δεν έχει πει ποτέ πως δεν μπορεί να αλλάξει ούτε κόμμα από τη νέα δανειακή συμφωνία, εκείνο όμως που δεν μπορεί να γίνει είναι μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση, ανέφερε ο υψηλός αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την κρίσιμη πολιτική κατάσταση και το κατά πόσο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, ο ίδιος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας μέχρι το τέλος του Ιουνίου, μετά και τη χθεσινή αποδέσμευση των 4,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν και το τελευταίο τμήμα της πρώτης δόσης των 39,4 δισ. ευρώ.

Απομένει 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα εκταμιευθεί μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup, διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε σχέση με τη ρευστή πολιτική κατάσταση, διαβεβαίωσε ότι αυτή μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από το εάν σχηματιστεί ή όχι κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης