ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από δύο μαζικές και επιτυχημένες συναντήσεις, την Τετάρτη  9/10/2013 έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΗ  συγκροτήθηκε  Συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων, το οποίο μέχρι στιγμής απαρτίζουν  με αποφάσεις τα παρακάτω σωματεία:

 

ΕΛΜΕ Ηρακλείου                                                .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συλλ. Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Συλλ. Σχολικών Φυλάκων

Πανελλ. Συλλ. Εργαζομένων στο ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ

Συλλ. Ελλήνων Αρχαιολόγων

Συλλ. Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Ενιαίος συλλ. Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκ.

            Σωματ. Μισθωτών Τεχνικών

 

               Τη σύσκεψη παρακολούθησαν μέλη Δ.Σ  και εργαζόμενοι  άλλων σωματείων από:

 

             Συλλ. Δικαστικών Υπαλλήλων

             Συλλ. Διοικητικών Υπαλλήλων Παν/μίου Κρήτης

             Συλλ. Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

             Συλλ. Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης

             Σωμ. Περιοδευόντων Πωλητών

 

               Ο συντονισμός αυτός  κρίθηκε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μπροστά στη σκληρή επίθεση που δέχεται ο λαός μας και όλοι οι εργαζόμενοι, από την ακολουθούμενη  βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου-κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Η πολιτική αυτή προωθεί την κοινωνική βαρβαρότητα δίνοντας καίριο χτύπημα στην παιδεία, την υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλο το δημόσιο τομέα, εκχωρώντας τμήματά τους στους ιδιώτες. Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προωθούνται νέες μαζικές απολύσεις, και διαθεσιμότητες, πλάι στο  1,5 εκ. των ήδη ανέργων. Καταργούνται εργασιακά  δικαιώματα χρόνων, όπως το 8ωρο, το πενθήμερο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας , αυξάνεται η φορολογία στους εργαζόμενους και προωθούνται νέες μειώσεις μισθών, την ίδια στιγμή που ψηφίζονται σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ΕΡΤ, δημόσιοι οργανισμοί και βιβλιοθήκες υπολειτουργούν, κλείνουν ή συγχωνεύονται. Εκπαιδευτικοί, διοικητικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι άλλων κλάδων οδηγούνται στη διαθεσιμότητα, κινητικότητα , απόλυση. Ο δημόσιος πλούτος και τα κοινωνικά αγαθά ξεπουλιούνται.

 

  Η παραπάνω πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης,  είναι αυτή που εκτρέφει το φασισμό και μορφώματα τύπου Χρυσής Αυγής, τα οποία όπως αποκαλύπτεται, αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους, ενάντια στους αγώνες ,το εργατικό λαϊκό κίνημα και τους αγωνιστές.

 Η προσχηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει τη Χρυσή Αυγή, τα εγκλήματα της οποίας μέχρι τώρα ανεχόταν, συνοδεύεται από την εντεινόμενη πραξικοπηματική επιβολή μέτρων που εντείνουν την εξαθλίωση και την ανεργία.

  Μπροστά σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάνε οι εργαζόμενοι και η χώρα , τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων, κρίνονται αναποτελεσματικά έως και ανασταλτικά των αγώνων των εργαζομένων, καθώς εκφράζουν τον παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό της συνδιαλλαγής και του συμβιβασμού.

  Αποκορύφωμα της σήψης του κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτέλεσε το περιστατικό χρηματισμού του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚ, και ψηφισμένου  πρόεδρου από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,  του σωματείου του νοσοκομείου “Σωτηρία”, ο οποίος ζήτησε 50000 ευρώ για να εμποδίσει κινητοποιήσεις του σωματείου. Όσο για την προσπάθεια του κ. Γεωργιάδη να “γενικεύσει” χρεώνοντας την λαμογιά σε όσους “φωνάζουν πολύ” είναι τόσο καταγέλαστη , που δεν πείθει κανέναν. Το αντίθετο ακριβώς κ. Γεωργιάδη  αποδεικνύεται, πως οι δικοί σας το βουλώνουν, γιατί τους έχετε ταϊσμένους. Αυτό ακριβώς μας είπατε .

  Το συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν και να περιφρονήσουν τους πρασινογάλαζους εργατοπατέρες. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέσα από γενικές συνελεύσεις και συντονισμό από τα κάτω, παραμερίζοντας την φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική γραφειοκρατία της υποταγής, της συνδιαλλαγής, της διαφθοράς και της  ανηθικότητας.   

  Θεωρούμε γενικότερα ότι απάντηση απέναντι στην κοινωνική καταστροφή που προωθείται, μπορεί να αποτελέσει  η δημιουργία ενός πανεργατικού, παλλαϊκού ,μετώπου αντίστασης με αγώνες ανατρεπτικούς, και όχι απλής διαμαρτυρίας, που θα στοχεύουν σ’ ένα κοινό, γενικό απεργιακό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ένας τέτοιος αγώνας πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ζωντάνεμα των Γ.Σ και όχι στην ανάθεση .

  Καταδικάζουμε επίσης τον εντεινόμενο αυταρχισμό και τις προσπάθειες  ποινικοποίησης των αγώνων  εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών  που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα (π.χ ΕΛΜΕ Σάμου, καταδίκη μαθητών στη Λαμία, διώξεις φοιτητών κ.λ.π). Δηλώνουμε πως θα περιφρουρήσουμε τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα με κάθε τρόπο.

 

   Στη βάση των παραπάνω αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεων όπως:

1)      Συμμετοχή του Συντονιστικού στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που καλεί η ΕΛΜΕ, την Πέμπτη 17 Οκτώβρη . ώρα 12.00 στην πλατεία Ελευθερίας.

2)      Πραγματοποίηση διαδήλωσης την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου μετά το τέλος της παρέλασης, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το φασισμό.

3)      Πραγματοποίηση εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα τις απολύσεις, την ανεργία και την αναγκαιότητα διεκδίκησης σταθερής και μόνιμης εργασίας για όλους.

4)      Πραγματοποίηση συναυλίας για τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης των εργαζομένων.

5)       Παρέμβαση του συντονισμού σε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση δημόσιων αγαθών όπως η στελέχωση και ομαλή λειτουργία των σχολείων, των νοσοκομείων, η ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους κτλ

6)      Συγκρότηση ομάδων επαφών με όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

7)      Προσπάθεια επαφών με συντονιστικά πρωτοβάθμιων σωματείων από όλη τη χώρα.

 

Ο Συντονισμός απευθύνει ανοιχτό  κάλεσμα σε όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στον κοινή προσπάθεια.  Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε  για την Τετάρτη 23 Οκτώβρη ώρα  19:00 στο ΕΚΗ.

                ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

                          

-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ-ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ

 

-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

 

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

 

 -ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ-,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ,ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ , ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.

-ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

-ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ  ΖΩΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ .

 

 

 

 

 

 

 

              

        

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης