ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν στο Πασαλιμάνι, από το Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, τα εγκαίνια της 3ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας. Στην πλατεία Κανάρη έχουν στηθεί περίπτερα από 25 Συλλόγους που αναφέρονται στους τόπους καταγωγής των σημερινών Πειραιωτών, τα οποία προβάλλουν τις ομορφιές των ιδιαίτερων πατρίδων τους, τα προϊόντα και τις γεύσεις της κάθε περιοχής, καθώς και τις τοπικές κουλτούρες, τα ήθη και τα έθιμα τους. Φέτος υπάρχουν ξεχωριστά περίπτερα με έκθεση προϊόντων της λακωνικής γης.

Το πρόγραμμα άνοιξε με μελωδίες που έπαιξε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, ακολούθησε ο αγιασμός από τον πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Πειραιά π. Νήφωνα και άλλους ιερείς, συνεχίστηκε με χαιρετισμούς και ομιλίες και έκλεισε με χορούς από το παράρτημα Πειραιά του Λυκείου Ελληνίδων. Το πρόγραμμα παρουσίασε η γνωστή Πειραιώτισσα ηθοποιός κ. Νόνη Δούνια. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η κ. Ξανθένια Μαντά.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:
«Η αλήθεια είναι ότι με διαπερνούν έντονα συναισθήματα χαράς. Όταν το όνειρο γίνεται πράξη δεν μπορεί παρά να νοιώθεις χαρά. Γιατί το ονειρευτήκαμε, πριν καν εκλεγούμε στο τιμητικό αξίωμα του Δήμαρχου Πειραιά: να προσπαθήσουμε να ενώσουμε όλη αυτή την «πλημμυρίδα» των Συλλόγων που είχαν αναφορά στους αγίους προγόνους μας. Το όνειρο έγινε πράξη. Σήμερα εγκαινιάσαμε με τις ευλογίες της εκκλησίας την 3η Αμφικτυονία. Δεν ξέρω πόσα χρόνια θα με αξιώσει ο Θεός και ο Πειραϊκός λαός να είμαι Δήμαρχος, αλλά ένα ξέρω: Όποιος και να είναι Δήμαρχος στο μέλλον αυτό το θεσμό θα τον τιμήσει. Γιατί είναι ένας θεσμός που μας ενώνει με τις πολιτιστικές μας ρίζες και με το μέλλον. Φέτος οφείλω να το πω συμμετέχουν παραπάνω από 25 Σύλλογοι, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι η Αμφικτυονία; Είναι οι Σύλλογοι που έχουν αναφορά τις ιδιαίτερες πατρίδες μας και προ παντός τους αγίους ημών προγόνους, που έφυγαν ξυπόλητοι από τα χωριά τους και ήρθαν εδώ να δουλέψουν σκληρά, για να αναθρέψουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους. Και κατάφεραν και να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να διαμορφώσουν και να χτίσουν το νέο Πειραιά και να δώσουν στον Πειραιά και στην Ελλάδα άξιους επιστήμονες, άξιους επιχειρηματίες, άξιους στρατιωτικούς, άξιους πολιτικούς. Άραγε σήμερα «που μας βλέπουν από πάνω είναι ευχαριστημένοι»; «Δεν είναι ευχαριστημένοι» για την πορεία που έχει η πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Με την Αμφικτυονία προσπαθούμε να τους πούμε ότι κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε. Κάθε χρόνο θα γινόμαστε και καλύτεροι. Κάθε χρόνο και θα τους δικαιώνουμε. Εμείς στον Πειραιά βάλαμε και αυτό το δεύτερο στοίχημα: να αναγεννήσουμε μια πόλη εγκαταλελειμμένη. Μια πόλη που την ήθελαν χρεοκοπημένη. Και βέβαια να ευχαριστήσω όλους βουλευτές, πολιτευτές, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, που είναι σύμμαχοι σε αυτή την περίπτωση. Και την εκκλησία μας και τον άξιο Μητροπολίτη μας, που ευλογεί αυτή την προσπάθεια.

Φέτος επιλέξαμε το Πασαλιμάνι, το εγκαταλελειμμένο Πασαλιμάνι. Οι επαγγελματίες και οι περίοικοι ξέρουν την αλλαγή που έχει γίνει και εδώ. Και η ουσιαστική αλλαγή έρχεται, δεν είναι αυτή που βλέπετε. Έχουμε εντάξει το Πασαλιμάνι στο ΕΣΠΑ τώρα. Πριν το 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αστικής ανάπλασης. Πριν από λίγο καιρό υπήρχε ένα βαγόνι εδώ, όπου ζούσαν παραβατικοί και τους πληρώναμε και το τηλέφωνο.

Θέλω να ευχαριστήσω και τον άξιο καθηγητή της Ιατρικής τον κ. Καραϊτιανό, ο οποίος θα είναι σήμερα ο ομιλητής μας. Προσπαθούμε να έχουμε μια σειρά στις επιλογές των ομιλητών. Ο πρώτος στην 1η Αμφικτυονία ήταν εκ Μάνης καταγόμενος. Ο δεύτερος πέρσι ήταν Κρητικός. Ο τρίτος φέτος είναι Δωδεκανήσιος. Του χρόνου θα είναι από τις αλησμόνητες πατρίδες. Μη πω αλύτρωτες και με κατηγορήσουν και θυμώσουν κάποιοι που επιμένουν στους συνωστισμούς. Αλλά εμένα δεν θα μου απαγορέψει κανείς το δικαίωμα στο όνειρο και το χρέος το εθνικό. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω φέτος, γιατί εμπλουτίζεται η Αμφικτυονία μας και με προϊόντα της ελληνικής γης. Παράλληλα, χάρις στον άξιο σκηνοθέτη τον κ. Μανουσάκη, τον Πρόεδρο, εκτίθενται τα προϊόντα της λακωνικής γης. Του χρόνου κάποιας άλλης περιοχής της πατρίδος. Όχι για να κάνουμε παρεμπόριο αλλά για να τα δούμε, να τα δοκιμάσουμε και να τα επιλέξουμε.

Φίλες και φίλοι προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά. Χθες ήμουνα στην Κοκκινιά και σήμερα στα Καμίνια. Θέλω να σας παρακαλέσω να κρατήσετε 3 ημερομηνίες. Η πρώτη είναι η επόμενη εβδομάδα, όπου εδώ στον ίδιο χώρο θα έχουμε την έκθεση του βιβλίου. Είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, που καταβάλλουν οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες του Πειραιά, να δημιουργήσουν συνείδηση αναγνώστη και στις νέες γενιές, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Η άλλη ημερομηνία που θέλω να κρατήσετε είναι 27 Ιουνίου. Τότε θα τιμήσουμε ένα πολύ μεγάλο ευεργέτη, τον αείμνηστο Κρίτωνα Δηλαβέρη και την προσπάθεια που έκαναν οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση του ομώνυμου πάρκου, που το έχουν διαμορφώσει στο ωραιότερο πάρκο του λεκανοπεδίου Αττικής. Θα γιορτάσουμε την ανάπλαση του και θα έχουμε μια σπουδαία συναυλία με καλλιτέχνες, που προσφέρθηκαν δωρεάν να τραγουδήσουν. Να μάθουμε όλοι το πάρκο Δηλαβέρη. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντοτε η χώρα της διαπλοκής, αλλά η χώρα των ευεργετών.

Μια Τρίτη ημερομηνία που θέλω να κρατήσετε ακόμη καλύτερα. Είναι η ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου, όπου θα μείνει στην πολιτιστική ιστορία του Πειραιά και της Ελλάδος. Ανοίγουμε την αυλαία του Δημοτικού μας Θεάτρου. Φιλοδοξούμε το Δημοτικό μας Θέατρο να γίνει, όχι απλώς ένα πολιτιστικό καταφύγιο των Πειραιωτών, αλλά να γίνει πολιτιστική λάμψη ολόκληρης της χώρας, ολόκληρης της Ευρώπης. Μα θα πουν μερικοί: σε εποχές και σε κλίμα μνημονίου, θέατρο; Θέλω να ηττηθούν και εκεί, αυτοί που μαζί με το κουφάρι της Ραλλείου και το κουφάρι του Πύργου θέλουν να βλέπουν εγκαταλελειμμένο και το Δημοτικό Θέατρο. Ε! όχι. Το Δημοτικό Θέατρο θα αποτελέσει τη λάμψη για όλη την Ευρώπη. Και το κουφάρι της Ραλλείου θα αξιοποιηθεί και ο Πύργος. Λέμε όχι στην ήττα. Λέμε ναι στην αναγέννηση.

Φίλες και φίλοι, θέλω να σας παρακαλέσω, από δω από το όμορφο Πασαλιμάνι, που αγκαλιάζει το απέραντο γαλάζιο, να προτιμήσετε φέτος τις παραλίες του Πειραιά: τα Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα. Χρειάστηκε να δώσουμε και εκεί μάχη για να τις καθαρίσουμε. Δεν μας επέτρεπαν. Μας έφεραν την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Δικαστήριο κ.λ.π. Νικήσαμε. Χρειάστηκε να δώσουμε δυο χρόνια αγώνα. Μαρτυρήσαμε, αλλά θα νικήσουμε, γιατί ο στόχος που μας ενώνει είναι να αναγεννήσουμε τον Πειραιά. Να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας έναν Πειραιά αντάξιο των προγόνων μας και των αναγκών μας. Μη πέφτετε σε παγίδες. Είναι ελεύθερη η είσοδος σε όλους και με δωρεάν ομπρέλες. Είναι οι φιλικότερες παραλίες σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Θέλουμε να έχουν τα παιδιά του Πειραιά το δικαίωμα που έχουν τα παιδιά της Γλυφάδας, του Φαλήρου, της Βούλας, της Βουλιαγμένης.

Θέλω αυτές τις ημέρες να περάσουμε καλά, να είμαστε εδώ, να γευτούμε τους μεζέδες από όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να γεύεται τους αυθεντικούς μεζέδες της ελληνικής κουζίνας και να μη διαπιστώνει ότι είναι οι καλύτεροι. Να νικήσουμε επιτέλους και την ξενομανία. Θέλω να επισκεφθείτε τις ταβέρνες, τις καφετέριες, τα εμπορικά μας καταστήματα. Είναι τα καλύτερα και τα φθηνότερα. Πρέπει να αγαπήσουμε ξανά τον Πειραιά. Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε και αυτούς τους Πειραιώτες που έφυγαν να επιστρέψουν στον Πειραιά. Ο Πειραιάς αλλάζει. Ζήτω η 3η Αμφικτυονία!»

Ακολούθησε ομιλία του κ. Ιωάννη Καραϊτιανού Επικ. Καθηγητή της Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων και Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων με θέμα: «ο ρόλος του γιατρού στην ελληνική κοινωνία από την αρχαιότητα έως σήμερα». Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο γνωστός σκηνοθέτης κ. Μανούσος Μανουσάκης με την ιδιότητα του παραγωγού ελαιολάδου και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της Έκθεσης αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων της λακωνικής γης.

Στα εγκαίνια της 3ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας παραβρέθηκαν: ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην Υφυπουργός και Βουλευτής κ. Τάσος Νεράντζης, ο Βουλευτής Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νησιών Αργοσαρωνικού κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Ιωάννης Ξυπολιάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Ευστάθιος Κωνσταντούζος, Λίτσα Σαρρή, Νίκος Αμοργιανός, η Πρόεδρος της ΚΟ.ΔΕ.Π. και Δημοτικός Σύμβουλος κα Λίτσα Καλαγιά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Ιωάννης Παππάς, Κορίνα Λαουλάκου, Σαράντος Ευσταθόπουλος, Νίκος Βλαχάκος, Ελένη Κούβαρη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Στέλιος Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Ζησιμάτος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής κ. Δημήτρης Αρμενάκης και πολύς κόσμος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης