«Πόλεμος» ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το ιστορικό κτίριο της Παγόδας στον ΟΛΠ και μετά τη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το περασμένο Σάββατο, όταν και έγινε το ραντεβού των δύο πολιτικών ανδρών και φίλων, συμφωνήθηκε η Παγόδα να περιέλθει στον Δήμο και να διαχειριστεί τη χρήση της.
Η Περιφέρεια από την άλλη και πιο συγκεκριμένα οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά, Στέφανος Χρήσου και Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, με επιστολή τους στον πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη, υπενθυμίζουν ότι εδώ και ένα χρόνο έχουν ζητήσει το κτίριο για τη στέγαση των υπηρεσιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τελεία και παύλα. Η Παγόδα ανήκει στον Δήμο, με εντολή Σαμαρά», λέει στο zouglaport ο Δήμαρχος Βας. Μιχαλολιάκος και συνεχίζει:
«Την Μεγάλη Τρίτη έχουμε συνάντηση με τον Μουσουρούλη, τον Ανωμερίτη και το ΤΑΙΠΕΔ για να κλείσει το θέμα. Οτιδήποτε βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Πειραιά, θα τα διεκδικήσουμε και θα τα πάρουμε. Τελεία και παύλα».

Ποια είναι η Παγόδα

Ο Σταθμός Επιβατών Αγίου Νικολάου Ο.Λ.Π. ή αλλιώς γνωστός ως Παγόδα λόγω του σχήματός του, είναι έργο των αρχιτεκτόνων Γιάννη Λιάπη και Ηλία Σκρουμπέλου. Κατασκευάστηκε από το 1964 έως το 1969 και σκοπό είχε τον αποχαιρετισμό των ελλήνων μεταναστών της δεκαετίας του ’60 αλλά στην ουσία ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό, αφού η κατασκευή του συνέπεσε με την μεγάλη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη που ακολούθησε. Από χώρος αποχαιρετισμού ελλήνων στο εξωτερικό με τα τεράστια πλοία γραμμής της εποχής εκείνης, τελικά έγινε το ακριβώς αντίστροφο. Χώρος καλωσορίσματος ξένων τουριστών στην Ελλάδα με τα γνωστά μας Κρουαζιερόπλοια.
Πέραν τούτου αποτελεί χώρο για διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων που τονώνουν την οικονομική παρουσία του Πειραιά.

Σχέδια Κατασκευής:
Όταν είχε κάνει τον διαγωνισμό ο ΟΛΠ, περιελάμβανε και γραφεία για το Τελωνείο και το Λιμεναρχείο που τελικά όμως δεν κατασκευάστηκαν.
“Σήμα κατατεθέν” βεβαίως είναι η πρωτοποριακή στέγη που κρέμεται από μεταλλικά καλώδια και δίνουν την αίσθηση ιστιοφόρων.

Το κτήριο έχει μνημειώδεις διαστάσεις με 185 μέτρα μήκος και πλάτος 51 μέτρα. Αρχικά και βάσει κατασκευής το κτήριο χωρίζονταν σε τρία επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ισόγειο τα γραφεία εκτελωνισμού και εμπορίου. Στο ύψος όμως επειδή καταλαμβάνει δύο ορόφους το ισόγειο, ο επόμενος όροφος λέγεται δεύτερος αντί πρώτος.
Στον Δεύτερο όροφο λοιπόν, χώροι αναμονής επιβατών.
Στον Τρίτο όροφο το εστιατόριο και ο χώρος αποχαιρετισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης