Τρείς θεσμικές παρεμβάσεις και οκτώ συγκεκριμένα μέτρα προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος για την κατάρτιση ενός «δεκαετούς προγράμματος 2020», που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε χθες στο γεύμα της δεύτερης ημέρας του διεθνούς επιχειρηματικού συνεδρίου με τίτλο:Leadership Against “Crisis: Public-Private Cooperation for Growth”, που διοργανώνει το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη ΝΑ Ευρώπη (Business Advisory Council for Southeastern Europe – BAC SEE στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη.

 Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη μετέωρη εκείνη, αλλά ίσως πιο άρρυθμη, κατάσταση όπου το βήμα που ετοιμάζεται να κάνει δεν ξέρουμε αν θα είναι προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Προς την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ολοκλήρωσή της ή προς την αμοιβαδοποίηση και τον κατακερματισμό. Προς την πλήρη ενσωμάτωση και το συγχρονισμό της με τον ανεπτυγμένο κόσμο ή προς την υποβάθμιση και την περιθωριοποίησή της. Όπως υποστήριξε: «Η χώρα πορεύεται τυφλά, χωρίς σχέδιο δικό της, χωρίς στόχους, χωρίς ρυθμό. Κυριαρχεί μία προκλητική αδιαφορία για τις αιτίες που η Ελλάδα κατηφορίζει στο περιθώριο των ευρωπαϊκών χωρών με έντονα σημάδια παρακμής και έλλειψης δυναμισμού. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μια πραγματικότητα αλλάζει και ανατρέπεται μόνο όταν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή. Όταν τη συνειδητοποιήσεις και την κατανοήσεις. Τα “ζωτικά ψεύδη”  απλά την διαιωνίζουν. Όταν το πρόβλημα τίθεται, η λύση του δεν είναι μακριά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Τρεις προϋποθέσεις

 Για την επιτυχία του σχεδίου ο κ. Παπαδόπουλος θέτει τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:

•    Διαρκής, αταλάντευτος και ισχυρός πολιτικός βολονταρισμός (βουλησιαρχία, για την πειθαρχημένη και συντεταγμένη εφαρμογή του προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

•    Το πρόγραμμα αυτό θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εάν δεν υιοθετηθεί και ως επιχειρησιακό πρόγραμμα συγκροτημένο σε υποπρογράμματα, που θα αντιστοιχούν σε κάθε μέτρο ή/και δράση ή/και μεταρρύθμιση που περιέχεται σε αυτό.

•    Αξιοποίηση της τεχνοκρατικής γνώσης. Προτείνει να συγκροτηθούν ομάδες διοίκησης έργου (ΟΔΕ) για κάθε ειδικό υποπρόγραμμα ή μέτρο ή έργο που απαιτείται  και περιλαμβάνεται στο σχέδιο 2020. 

 

Νίκος Ευθυμιάδης: Να αλλάξουμε τρόπο σκέψης

 Στην ανάγκη –πρώτα και πάνω απ’ όλα– να αλλάξουν οι Έλληνες τρόπο σκέψης και να συνειδητοποιήσουν ότι οι «μακάριες» ημέρες του ολοκληρωτικού κρατικού ελέγχου, άμεσου ή έμμεσου, επί της οικονομίας μας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στο γεύμα ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και επίτιμος πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΝΑ Ευρώπης Νίκος Ευθυμιάδης.

 Η τουρκική πλευρά

 Οι Τούρκοι επιχειρηματίες, όπως άλλωστε και οι Έλληνες, περιμένουν τις  εκλογές της 17ης Ιουνίου για προχωρήσουν με τα επενδυτικά τους σχέδια, τόνισε o πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σελίμ Εγκελί στη διάρκεια της ιδιαίτερης θεματικής ενότητας για την ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία.

Από το 2009 μέχρι σήμερα 700 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη γειτονική χώρα και περίπου 42 από αυτές, χρησιμοποιώντας τα αναπτυξιακά κίνητρα της Τουρκίας, έχουν υλοποιήσει επενδύσεις 6,5 δισ. δολάρια στην τουρκική οικονομία.  Από αυτές το 65% είναι εγκατεστημένες στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και οι υπόλοιπες σε Σμύρνη, Προύσα, ‘Αγκυρα.

 Από την άλλη πλευρά οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα μας είναι μικρότερες από 40 εκατ. δολάρια και μια εξαιρετική ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Εγκελί, για την υλοποίηση εκτεταμένων επενδύσεων στην Ελλάδα θα είναι η προώθηση του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το 2012. Ο συνολικός όγκος των ελληνοτουρκικών συναλλαγών υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στα 5 δισ. δολ.

 Ο Ενγκίν Ντενιζμέν, ο CEO της χαρτοβιομηχανίας του  ευρύτερου γκρουπ CUKUROVA-SCA, δήλωσε πως ο όμιλος, που έχει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα στους κλάδους της ατομικής υγιεινής και φροντίδας, έχει «ορισμένες καλές ιδέες για νέες επενδύσεις» στη χώρα μας, αλλά περιμένει τις εκλογές και τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης για να κάνει τα επόμενα βήματα.  Σύμφωνα με τον Γιώργο Μυλωνά, ο όμιλος Αλουμύλ, που δραστηριοποιείται στην Τουρκία από το 1996, ετοιμάζεται να ιδρύσει άμεσα εμπορική εταιρία με σκοπό τη συνεργασία με τουρκικές κατασκευαστικές σε μεγάλα projects, αλλά και τη διείσδυση στις μουσουλμανικές δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Το επιχειρείν στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως τόνισαν ορισμένοι Τούρκοι επιχειρηματίες. Ο επικεφαλής της Ziraat Bank για την Ελλάδα, Oζνούρ Οζενίζ, δήλωσε φανερά ενοχλημένος από τα πολλά εμπόδια ανάπτυξης της τράπεζας στη χώρας μας, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της υψηλής φορολογίας, των πάμπολλων ελέγχων, αν και είπε ότι συνεχίζει να θεωρεί σωστή την επιλογή για ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εμπόδια αντιμετωπίζει και ο όμιλος PAK, που το Φεβρουάριο του 2012 εξαγόρασε τη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ. Όπως είπε ο top man του ομίλου στην Ελλάδα, Oυνάλ Μποζκούρτ, δεν έχει ακόμη μπορέσει να πάρει άδεια εργασίας στη χώρα μας, ενώ οι πολύ υψηλότερες τιμές διάθεσης του φυσικού αερίου απ’Α ό,τι στην Τουρκία κάνουν μάλλον ασύμφορη την υλοποίηση ενεργειακής επένδυσης με τη χρήση φ/α.

 

Πηγή : express

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης