Από την επομένη των εκλογών κιόλας παρατηρείται αύξηση ενδιαφέροντος στους εν δυνάμει τουρίστες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το εφαλτήριο έναυσμα αποτέλεσε όπως είναι φυσικό, το αποτέλεσμα των εκλογών και η σταδιακή απομάκρυνση από το σενάριο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Το γεγονός της πολιτικής σταθερότητας ελαχιστοποιεί τους φόβους των κοινωνικών εκρήξεων αλλά δημιουργεί και μια αίσθηση «συμπάθειας» προς τη χώρα μας με απότοκο αυτού την σταδιακή αύξηση των κρατήσεων.

Συγκεκριμένα τα γερμανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία αναμένουν αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα, ενώ για το πρώτο μισό του Ιουνίου οι διαφημίσεις αλλά και οι μεγάλες μειώσεις των τιμών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρατήσεων κατά 13%. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Alltours κ. Willi Verhuven: «Μετά τη νίκη των μετριοπαθών κομμάτων αναμένουμε αύξηση του αριθμού των κρατήσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αντιστοιχώντας στο περίπου ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν πτώση 15% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Το Μάιο, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι αεροπορικές εταιρείες στη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι οι κρατήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο, καθώς τα δημοσιεύματα για κλίμα επιθετικότητας απέναντι στους Γερμανούς ώθησαν τους τουρίστες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Τουρκία.

 

Οι ξενοδόχοι, οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μείωσαν τις τιμές τους κατά 30%, προκειμένου να προσελκύσουν και πάλι τουρίστες στις ελληνικές παραλίες. Εκπρόσωπος της Thomas Cook ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί ένα βήμα προς τη σταθερότητα και τη βελτίωση του κλίματος. Αντίστοιχα στέλεχος της TUI Germany ανέφερε ότι οι κρατήσεις στην Ελλάδα αυτή τη σεζόν συνεχίζουν να παρουσιάζουν διψήφια μείωση, ωστόσο το κλίμα βελτιώνεται κάθε εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος μιλώντας στην «Η» τόνισε: «Αναμφισβήτητα οι πολιτικές εξελίξεις και η υποχώρηση της χώρας μας από τα δελτία ειδήσεων των διεθνών δικτύων θα οδηγήσει σε εξομάλυνση της τουριστικής εικόνας, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει το ρυθμό των κρατήσεων που μέχρι σήμερα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με το 2011, της τάξεως του 15%-20%.

Όπως άλλωστε έχει αναφερθεί και από όλους τους συνεργάτες μας tour operators από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, η βεβαιότητα της ομαλής διεκπεραίωσης των διακοπών των ταξιδιωτών αποτελεί σοβαρότατο κριτήριο επιλογής ενός προορισμού».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο τουρισμός θα βοηθήσει αποφασιστικά στην εκκίνηση της ανάπτυξης προσθέτοντας τρεις μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας και πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με ορίζοντα την επόμενη διετία. Τα αναγκαία μέτρα είναι γνωστά και συμφωνημένα στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Οι 760.000 οικογένειες του τουριστικού κόσμου της χώρας σήμερα ελπίζουν ξανά».

 

Ρωσία

Αυξημένη αλλά ελαφρά χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις είναι η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία σύμφωνα με τον αριθμό θεωρήσεων (visa) που έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές προξενικές αρχές για Ρώσους πολίτες από τις αρχές του 2012. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιωάννη Πλώτα, γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μόσχα, στο ΑΜΠΕ, το Μάιο εκδόθηκαν 84.469 βίζες, έναντι 69.526 τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Θετικά είναι και τα στοιχεία συνολικά για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, κατά το οποίο εκδόθηκαν 127.393 θεωρήσεις, έναντι 107.480 την περυσινή χρονιά (αύξηση 18,5%).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης