Τα μικροσκοπικά ψάρια κάνουν απολέπιση στα πόδια τσιμπώντας τα ελαφρά. Σε μια συνεδρία σε ινστιτούτο, οι πελάτες βουτούν τα πόδια τους –σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρο το σώμα- μέσα στο νερό μετά ψάρια, τα οποία τρώνε το νεκρό δέρμα είτε για αισθητικούς λόγους είτε για να ανακουφίσουν από κάποια δερματική πάθηση, όπως το έκζεμα.

Από τα ποτάμια της Μέσης Ανατολής εξαπλώθηκαν τα τελευταία χρόνια… σε ινστιτούτα αισθητικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα ωστόσο με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, τα ψάρια garra rufa, που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό κυρίως των κάτω άκρων, αλλά και για θεραπείες διαφόρων δερματικών παθήσεων, ενδέχεται να έχουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά, προκαλώντας ακόμη και μολύνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μικροσκοπικά ψάρια κάνουν απολέπιση στα πόδια τσιμπώντας τα ελαφρά. Σε μια συνεδρία σε ινστιτούτο, οι πελάτες βουτούν τα πόδια τους –σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρο το σώμα- μέσα στο νερό μετα ψάρια, τα οποία τρώνε το νεκρό δέρμα είτε για αισθητικούς λόγους είτε για να ανακουφίσουν από κάποια δερματική πάθηση, όπως το έκζεμα.

Μελετώντας τέτοια ψάρια από την Ινδονησία με προορισμό σπα στη Βρετανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη βακτηριδίων, ορισμένα από τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις των μαλακών ιστών και είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά. Ένας τύπος βακτηριδίου, το Vibrio vulnificus, μπορεί να μολύνει πληγές και να προκαλέσει σηψαιμία, μια δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση, στην οποία είναι ευάλωτοι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη και ηπατική νόσο μεταξύ άλλων. Ένας άλλος τύπος, ο Streptococcus agalactiae, προκαλεί μολύνσεις στο δέρμα και στο μαλακό ιστό, ιδιαίτερα σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και σε πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες.

Οι ερευνητές από το βρετανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας παραδέχονται ότι δεν έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά μολύνσεων από garra rufa ή ψάρια-γιατρούς, όπως ονομάζονται. «Η μελέτη μας ωστόσο εγείρει ερωτηματικά για το βαθμό, στον οποίο τα ψάρια αυτά, ή το νερό στο οποίο μεταφέρονται, μπορεί να κρύβει ζωονοσογόνους παράγοντες», γράφουν στο νέο τεύχος επιθεώρησης του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τέτοιες ιχθυοθεραπείες είναι παράνομες σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες και καναδικές επαρχίες καθώς, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι σχετικοί κανονισμοί «υπαγορεύουν την απόρριψη ή την αποστείρωση των εργαλείων μετά από κάθε χρήση, όμως τα ψάρια που τρώνε την επιδερμίδα είναι πολύ ακριβά για να πεταχτούν».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης