Επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πολιτική εφαρμογής περιφερειακών μέτρων σε θέματα που αφορούν το σύνολο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ειδικότερα οι δυο επίτροποι, Μεταφορών Siim Kallas και Κλιματικής Δράσης Connie Hedegaard, επέλεξαν την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για να ανακοινώσουν τη δημιουργία από τις αρχές του 2013 ενός συστήματος παρακολούθησης των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου από τα πλοία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυο επίτροποι στην κοινή δήλωσή τους, αφού χαιρετίζουν τις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο ΙΜΟ για τη μείωση των αερίων ρύπων από τη ναυτιλία, θεωρούν ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν σε επίπεδο ΙΜΟ, με την υιοθέτηση του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (Energy Efficiency Design Index) χρειάζονται ορισμένα ενδιάμεσα βήματα και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός απλού όπως το χαρακτηρίζουν συστήματος για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση των εκπομπών αερίων που εξαρτώνται από την κατανάλωση καυσίμου.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία και χρειάζεται παγκόσμιες λύσεις για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Ως εκ τούτου, τονίζουν εργάζονται όλοι για μία διεθνώς συμφωνημένη λύση. Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή περιβάλλοντος του ΙΜΟ άρχισε τις εργασίες της την προηγούμενη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το ενδεχόμενο υιοθέτησης μέτρων που βασίζονται στην αγορά (MBM). Τα μέτρα αυτά εξετάζονται ως συμπληρωματικά σε όσα τεχνικά και επιχειρησιακά μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης