ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) με τον ΟΑΕΔ ζητεί με επιστολή του προς τον υπ. Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet.gr η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο το συντονισμό της προνοιακής και ναυτεργασιακής πολιτικής αλλά και την επίτευξη οικονομίας κλίμακας.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4072/2012 το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) υπήχθη υπό την εποπτεία του υπ. Εργασίας, ενώ επίσης τον Απρίλιο 2012, οι Υπηρεσίες Υγειονομικής Περίθαλψης του Οίκου Ναύτου μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, ως αρμοδιότητες, εξοπλισμός και προσωπικό, ενώ στον Οίκο Ναύτου έμεινε μόνο αρμοδιότητα καταβολής κάποιων επιδομάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως παράγοντες της ναυτιλίας, που δεν είναι εξ αρχής αντίθετοι με τέτοιες συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, σημείωναν ότι στην περίπτωση του ΓΕΝΕ (και ενδεχομένως και του Οίκου του Ναύτου αν η συγχώνευση περιλάβει κι αυτόν) είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι, με τη συγχώνευση, θα μεταφερθούν όχι μόνο οι αρμοδιότητες αλλά και το σύνολο του προσωπικού του Οίκου Ναύτου και του ΓΕΝΕ, που είναι κάποιες δεκάδες.
Η μεταφορά κρίνεται αναγκαία, όχι μόνο για την αποφυγή απολύσεων (σημειώνεται ότι στους παραπάνω φορείς έχει ήδη εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας αλλά και της εργασιακής εφεδρείας) αλλά και για να μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ η σχετική τεχνογνωσία, δεδομένου ότι η ναυτεργατική νομοθεσία είναι πολύπλοκη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης