Αρνητικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, με την πορεία των κρατήσεων να είναι μη αναστρέψιμη, όπως διαπιστώνουν οι  τουριστικοί φορείς. «Οι κρατήσεις που χάθηκαν δεν αναπληρώνονται και τα δωμάτια που έμειναν κενά δεν αντικαθίστανται», τονίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ, σε έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κατά 15%-20% θα μειωθούν τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων το 2012, ενώ οι πληρότητες θα είναι μειωμένες κατά 10% και οι τιμές των ξενοδοχείων 8% με 9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των πρώτων στοιχείων που αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, τους πρώτους τρεις μήνες οι διανυκτερεύσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά περίπου 25%, με τον Απρίλιο και το Μάιο να σημειώνουν αντίστοιχα μείωση 35%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (γύρω στο 50%) και την Πελοπόννησο  (40%). Η μικρότερη μείωση καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Κρήτης (-10%).

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη των κρατήσεων φέρει η πολιτική κατάσταση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την κινητικότητα που σημειώθηκε στα ξενοδοχεία μετά τις 17 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα της Expedia καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων κατά 27% το διάστημα 18-24 Ιουνίου 2012 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Όπως επισημάνθηκε τη 18η Ιουνίου, πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, σημειώθηκε ρεκόρ κρατήσεων προς την Ελλάδα. Παράλληλα, τον τελευταίο μήνα οι αναζητήσεις για Ελλάδα παρουσίαζαν σημαντική άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2011

Από τις εκτιμήσεις των προέδρων των τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων σχετικά με την πορεία των προκρατήσεων για τη θερινή περίοδο, προκύπτει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου οι προκρατήσεις δωματίων για την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος – Σεπτέμβριος) εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,5% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2011, αν δεν συνυπολογιστούν τα συμβόλαια με τουριστικούς πράκτορες που έχουν γίνει από πέρυσι. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε προκρατήσεις καταγράφονται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και τις Κυκλάδες (περίπου 40%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας του ΙΤΕΠ:

– Αρνητικός αντίκτυπος της πολιτικής κατάστασης στην πορεία των τουριστικών μεγεθών.

– Καταβύθιση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.

– Καθίζηση του εσωτερικού τουρισμού.

– Σημαντική υποχώρηση της γερμανικής και της ολλανδικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η εταιρία Gfk, 135.000 λιγότεροι Γερμανοί τουρίστες αναμένονται να επισκεφτούν τη χώρα μας το 2012, ενώ για τους Ολλανδούς ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 37.000 τουρίστες. Σε ποσοστά οι αριθμοί μεταφράζονται σε -27,4% για τα έσοδα από τη Γερμανία και -13,7% για τα έσοδα από Ολλανδία. Ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα από την Τουρκία, και τις χώρες της Β. Αφρικής, οι οποίες φαίνεται ότι ξεπερνούν τις κοινωνικές αναταραχές της περυσινής χρονιάς, αποτελούν τους λόγους της μείωσης της τουριστικής προσέλευσης.

 

Πηγή: Express.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης