Νέο ξεκίνημα στον Πειραιά, με νέα Δημοτική Αρχή. Ομολογουμένως, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Κανείς δεν μπορεί να πει πως ο προηγούμενος Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, φεύγει αποτυχημένος. Άφησε έργο αναμφισβήτητα.
Κατά τη πρώτη συνεδρίαση με προεδρεύοντα τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, όλα κύλησαν ομαλά, με μηνύματα σύμπνοιας και ειρήνης για το καλό της πόλης.
Κάποιες στιγμές μάλιστα υπήρχαν και … στοργικές συμβουλές από τον πρώην προς τους καινούργιους.
Είναι ξεκάθαρο, πως  η λογική των πολιτικών που εν πολλοίς μας έφερε εδώ που είμαστε σαν χώρα, έχουν περάσει και δεν χωράνε ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες.
Τα νέα ήθη επιβάλλουν τη συζήτηση σε ένα κοινό τραπέζι, ώστε να βρίσκονται οι ανάλογες λύσεις στα προβλήματα των αστικών κέντρων.
«Κατηγόριες» και … ξεκατινιάσματα στις τηλεοράσεις και αλλού, προκαλούν μόνο γέλια στους ψηφοφόρους οι οποίοι μετά από 6 χρόνια ύφεσης, θέλουν άμεσες λύσεις  και όχι παχιά λόγια.
Φαίνεται ότι στον Πειραιά, αυτά τα νέα ήθη θα λειτουργήσουν. Δεν μπορεί άλλωστε να γίνει διαφορετικά. Εκείνος που θα επιλέξει την κόντρα, θα βγει χαμένος.
Αλλά κι εκείνος που θα νομίσει πως το έργο του τελείωσε με την εκλογή του, θα πάρει ηχηρή απάντηση στις επόμενες εκλογές.
Έχουμε μπροστά μας μια πενταετία. Πέντε χρόνια που όλα μπορεί να μην είναι όπως τα ξέρουμε.
Ίσως επηρεαστεί και η τοπική αυτοδιοίκηση από τη μακρά προεκλογική συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπάρχουν κονδύλια από την περιφέρεια που περιμένουν να αξιοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες.
Οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.
Ο Γιάννης Μώραλης, υποσχέθηκε προεκλογικά αρκετά. Κάποια μπορούν να γίνουν άμεσα. Κάποια άλλα θέλουν χρόνο. Είναι σίγουρο πως θα έχει τον χρόνο που χρειάζεται μια καινούργια αρχή, ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο Πειραιώτης θέλει να βλέπει κατ αρχήν την πόλη του καθαρή. Χωρίς σκουπίδια, χωρίς παραβατικότητα, με ανθρώπινες υπηρεσίες χωρίς ταλαιπωρία.
Πράγματα απλά, που στο παρελθόν όμως ο πειραιώτης πάσχιζε να διαπιστώσει και η πόλη σχεδόν το πληρώνει ακόμη.
Μπορεί όμως να ασκήσει δυναμική πολιτική, εκεί που άλλοι προκάτοχοι, δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να το κάνουν. Στα έσοδα δηλαδή για τον Δήμο από τις διάφορες παραχωρήσεις που κάποιοι πολιτικοί αποφάσισαν στο παρελθόν.
Τρανό παράδειγμα η περίπτωση της Ζέας, που όπως είχε πει σε συνέντευξή του ο Β. Μιχαλολιάκος είχε δοθεί ως δώρο στον όμιλο Κυριακούλη από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Δεν υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη. Δεν γίνεται κάποιος να «οικειοποιείται»  έναν δημόσιο χώρο και να κάνουν κουμάντο  σε δημόσια γη! Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα και όλους του Δήμους.
Ο Γ. Μώραλης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Βήμα FM, δεσμεύτηκε ότι αυτό θα αλλάξει. Μακάρι, γιατί τα έσοδα θα αυξηθούν για το καλό των δημοτών.
Οι άνθρωποι οι οποίοι επελέγησαν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ένα και μόνο κίνητρο. Να πετύχουν. Πολλοί από αυτούς δεν είναι καν πολιτικοί, αλλά μαθημένοι στον στίβο του ιδιωτικού τομέα, έχουν μάθει να δουλεύουν χωρίς τη σιγουριά του δημοσίου.
Είναι ένα συν όπως και να το κάνουμε.
Και μακάρι, το χει ξαναγράψει η στήλη, να χρησιμοποιηθεί λίγη από την τεχνογνωσία του Ολυμπιακού.
Αναμφισβήτητα επιτυχημένο το μοντέλο, για να δούμε το λιμάνι μας, να μπαίνει κι εκείνο στην ελίτ, όπως και η αγαπημένη μας ομάδα!
Ζαφείρης Σπυριδάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης