Δύο σιδηροδρομικά εμπορευματικά κέντρα, δύο εμπορικά λιμάνια και μία σιδηροδρομική γραμμή, η Αθηνών-Θεσσαλονίκης είναι τα βασικά στοιχεία που μπορεί να αλλάξουν τις εμπορευματικές ροές σε Βαλκανική αλλά και Κεντρική Ευρώπη.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία «προίκα» της ελληνικής οικονομίας ή οποία τώρα βγαίνει προς αξιοποίηση από το «σεντούκι». Οι διαδικασίες για τα δύο σιδηροδρομικά εμπορευματικά κέντρα σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη έχουν ούτως ή άλλων δρομολογηθεί ενώ έχει προσδιοριστεί και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών Θεσσαλονίκης ο οποίος μειώνει τους χρόνους για τις επιβατικές αμαξοστοιχίες και παρέχει τη δυνατότητα για δρομολόγηση υπερταχέως εμπορικών αμαξοστοιχιών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών αλλά και χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη ο συνδυασμός τραίνου-πλοίου θα καταστεί «όπλο ακαταμάχητο» για τα εμπορικά συμφέροντα της χώρας ως προς τη θέση της ως διαμορφωτή εμπορευματικών ροών στο παγκόσμιο εμπόριο.
Του τελευταίου υψηλόβαθμα εντεταλμένα στελέχη αναμένουν τη δρομολόγηση των εξελίξεων ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις των δύο λιμένων (ΟΛΠ-ΟΛΘ) αλλά και ΤΡΑΙΝΟΣΕ των οποίων επίσης ο χρονικός ορίζοντας έχει προσδιοριστεί με πρώτο εκείνο του Πειραιά από τα μέσα του προσεχούς μηνός.
Το τι σηματοδοτεί η αξιοποίηση αυτής της «προίκας» κατέστη προφανές αφ ενός με τη δημοσιοποίηση της λίστας των 100 πρώτων λιμένων του κόσμου σε κίνηση, όπου ο Πειραιάς φιγουράρει ελέω COSCO στην πρώτη πενηντάδα, αφ εταίρου με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας COSCO-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος που προσέλκυσε.
Ωστόσο «κλειδί» στην υπόθεση εξακολουθεί να παραμένει η «αποφασιστικότητα» του κυβερνητικού επιτελείου να «τρέξει» στους ρυθμούς των γεγονότων και με ταχύτητα ικανή ώστε ο ανταγωνισμός να μην προλάβει να απαντήσει εκμεταλλευόμενος την «κόπωση της αναμονής» των επενδυτών που υπάρχουν και για τα λιμάνια και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και για τα σιδηροδρομικά εμπορευματικά κέντρα.
theseanation

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης