Την ώρα που η Ελλάδα ζει τις χειρότερες της στιγμές, με τα «φτερά» της πλειονότητας των Ελλήνων να είναι «πεσμένα» και με κυρίαρχα συναισθήματα αυτά της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, κάποιοι εξ’υμών εργάζονται προσηλωμένοι στο έργο τους και βραβεύονται για αυτό με διακρίσεις παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο δικός μας Στάθης Αβραμίδης στις  11 και 12 Μαΐου 2012, τιμήθηκε ξανά (η πρώτη φορά το 2009) με τρία διεθνή βραβεία, σε μια πανηγυρική τελετή, από το International Swimming Hall of Fame και το International Aquatic History Symposium & Film Festival στις ΗΠΑ. Του απονεμήθηκε το «ISHOF Services Award» για την «εξαιρετική αφοσίωσή του στην προώθηση της ασφάλειας στο νερό και την συνεχή υποστήριξη του Μουσείου της «Δόξας», το «Βραβείο Πολυγραφότερου Συγγραφέα» για τις 18 ανακοινώσεις του, και το «Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη» για την ταινία του “Ode to Lifesaving Joy” με υπογραφή του δημιουργού/σκηνοθέτη της τηλεοπτικής σειράς Μπέιγουοτς, Γκρεγκ Μπόναν, ως επικεφαλής της Επιτροπής Κινηματογράφου. Όσοι παραβρέθηκαν στην ετήσια τελετή βράβευσης των κορυφαίων προσωπικοτήτων υγρού στίβου του κόσμου, γέλασαν και δάκρυσαν από συγκίνηση. «Σας ευχαριστώ που με βραβεύεται για την δουλειά μου και επειδή είμαι Έλληνας», είπε καταχειροκροτούμενος από όσους τον άκουσαν να μιλάει με μετριοφροσύνη για την δουλειά του και αγάπη για την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Μουσείο Δόξας Υγρού Στίβου /International Swimming Hall of Fame (www.ishof.org) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διατηρεί την ιστορική παράδοση του υγρού στίβου και προωθεί τις δραστηριότητες νερού, ως μέσου υγείας, ποιότητας ζωής και παιδείας. Αποτελεί το επίσημο μουσείο της παγκοσμίου ομοσπονδίας FINA. Κάθε χρόνο βραβεύει τους κορυφαίους Ολυμπιονίκες, παγκοσμιονίκες, προπονητές, συγγραφείς, πανεπιστημιακούς και παράγοντες των αθλημάτων του υγρού στίβου και της πρόληψης/διάσωσης στο νερό. Ανάμεσα στους πιο γνωστούς στο ευρύτερο κοινό τιμηθέντες με διάφορα βραβεία, συγκαταλέγονται ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, οι Ολυμπιονίκες κολύμβησης Ίαν Θορπ, Μαρκ Σπίτς, οι αστέρες του Χόλυγουντ, Έσθερ Γουίλιαμς, Τζώνυ Βάισμίλερ, Μπάστερ Κράμπε, και ο δημιουργός του Baywatch, Γκρέγκ Μπόναν.

Ο Στάθης ασχολείται ερευνητικά, συγγραφικά και διδακτικά με θέματα πρόληψης ατυχημάτων και διάσωσης στο νερό στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την ΕΣΔΥ, την ΕΟΥΔΑ και το Leeds Metropolitan University. Η ομιλία του προκάλεσε γέλια και συγκίνηση. «Ζήτησα να τους βοηθήσω και με έκαναν πρόεδρο. Ζήτησα να κοιμηθώ στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου και μου έδωσαν σπίτι και γραφείο στο οποίο μια ταμπέλα λέει ότι ‘όλοι φέρνουν χαρά σε αυτό το γραφείο. Άλλοι όταν έρχονται και άλλοι όταν φεύγουν’. Έρχομαι από μια φτωχή χώρα με πλούσια ιστορία. Την χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Σωκράτη της οποίας οι πολίτες αυτή την στιγμή υποφέρουν από ένα οικονομικό τσουνάμι. Σας ευχαριστώ που με τιμάται απόψε για την δουλειά μου και επειδή είμαι Έλληνας!» Αυτά και αρκετά άλλα, ήταν τα λόγια του Στάθη που ξεσήκωσαν Έλληνες και ξένους, οι οποίοι τον χειροκρότησαν θερμά κατά την απονομή. Στο τέλος, έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν και να του πουν «πολλά συγχαρητήρια, μας άγγιξε η ομιλία σου», «συγκινηθήκαμε από τα λόγια σου», «μπράβο για όσα έχεις πετύχει».

Ο δημιουργός/σκηνοθέτης της πιο επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς στον κόσμο, Baywatch, Γκρεγκ Μπόναν ως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής κινηματογράφου επέλεξε τις νικήτριες ταινίες. Εξ’ ονόματος της επιτροπής, έγραψε για τον Στάθη: «Αυτή η αξιέπαινη ταινία φτιάχτηκε από ένα πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη και αποτελεί φόρο τιμής στον ‘πατέρα’ της Ελληνικής ναυαγοσωστικής». Επιπλέον, όταν έπιασε στα χέρια του το βιβλίο των επιστημονικών εργασιών της διοργάνωσης που επιμελήθηκε ο Στάθης, του είπε: “Στάθη, είσαι πολύ μάγκας! Μπράβο σου! Πολλά συγχαρητήρια. Θέλω να πάρω 5 αντίτυπα”. Η Dr. Ιvonne Smitch, συνεργάτης του Hall of Fame, δήλωσε: «Η ταινία ‘Ωδή στην Χαρά (της Διάσωσης)’, φτιάχτηκε από έναν σπουδαίο Έλληνα και μιλά για την ζωή ενός άλλου σπουδαίου Έλληνα». Το ζεύγος Tanabe από την Χαβάη, που συμμετείχαν στην διοργάνωση, είπαν: «Το ντοκιμαντέρ μας άρεσε πάρα πολύ. Ελπίζουμε κάποια στιγμή ο Στάθης να τιμηθεί και με ένα Όσκαρ στο μέλλον αν συνεχίσει να σκηνοθετεί». Ο Χαβανέζος Ralph Gotto, σημαντική προσωπικότητα στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας/διάσωσης που βραβεύτηκε με το Βραβείο Ασφάλειας στο Νερό (πού είχε πάρει ο Στάθης το 2009), του είπε στο τέλος: «Έχεις κάνει πολλά σημαντικά πράγματα στην πρόληψη ατυχημάτων. Πρέπει να σε φέρουμε ως προσκεκλημένο ομιλητή σε συνέδριο στην Χαβάη για το καλό της πρόληψης πνιγμών και για το καλό όλων μας!» Ο Dr Frank Pia, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στην διάσωση και ο θεμελιωτής του όρου «Ενστικτώδης Αντίδραση Πνιγμού», είπε για τον Στάθη: «Αυτό το βραβείο, αποτελεί άλλη μια ένδειξη της αξίας του Στάθη, του οποίου η σπουδαία εργασία είναι εμφανής παντού, σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Ο Στάθης με κάνει πάντα να τον θαυμάζω με την πνοή του έργου του. Το βραβείο του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, είναι απλά άλλο ένα βραβείο που του αξίζει».  Ο Αντιπρόεδρος του Hall of Fame, Bob Duenkel, πρόσθεσε: “Ο Στάθης είναι φίλος του Hall of Fame εδώ και αρκετά χρόνια. Οι γνώσεις του σε θέματα ασφάλειας και ναυαγοσώστικης είναι απίστευτες”. O Πρόεδρος του Hall of Fame, Bruce Wigo, είπε: «Χωρίς τον Στάθη δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πραγματοποιήσει αυτό το συνέδριο. Δουλεύει πολύ και συχνά αναγνωρίζεται πολύ λιγότερο από αυτό που του αξίζει». Ο Chuck Kroll, γνωστός συλλέκτης ενθυμίων υγρού στίβου και ομιλητής στο συνέδριο, πρόσθεσε: «Είναι φανερό σε όλους μας ότι χωρίς τον Στάθη, συνέδριο δεν θα μπορούσε να γίνει. Άξιζε τα βραβεία που πήρε. Το Hall of Fame τον έχει ανάγκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης