Μια τροπική λίμνη πλούσια σε μεθάνιο εντόπισαν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του σκάφους Cassini στον δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα. Οι επιστήμονες θεωρούν αυτή την εξέλιξη εντυπωσιακή καθώς συνήθως τέτοιες λίμνες εντοπίζονται στους πόλους και όχι στον ισημερινό τέτοιων πλανητών.

Η λίμνη αυτή, από υγρό μεθάνιο, έχει έκταση 2.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων αλλά βάθος μόνο ένα μέτρο. «Οποιαδήποτε ποσότητα υγρού κάνει την εμφάνιση της στην επιφάνεια των τροπικών περιοχών του Τιτάνα εξατμίζεται πολύ γρήγορα λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί. Ετσι η ανακάλυψη της λίμνης εκεί ήταν εντελώς αναπάντεχη. Η παρουσία λιμνών στους πόλους μπορεί να εξηγηθεί εύκολα αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις λίμνες στις τροπικές περιοχές» αναφέρει η Κέιτλιν Γκρίφιθ, ειδικός στα πλανητικά συστήματα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που μαζί με συναδέλφους της μελετά το φαινόμενο. Η Γκρίφιθ και οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι η λίμνη τροφοδοτείται από υπόγεια κανάλια μεθανίου. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένο τον μεγάλο χρόνο ταξιδιού που χρειάζονται τα διαστημόπλοια και οι δορυφόροι για να φτάσουν σε τροχιά σε άλλους πλανήτες τα επόμενα χρόνια αναμένονται πληθώρα στοιχείων και δεδομένων από διαστημικά οχήματα που ταξιδεύουν ήδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης