Εκπνέει σήμερα, στις 17.00, εκτός απροόπτου, η προθεσμία γα την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.

Στην τρέχουσα δεύτερη φάση του διαγωνισμού -που υπήρξε μακρά, καθώς διήρκεσε 17 μήνες- συμμετέχουν η κινεζική Cosco, η δανική APM Terminals, θυγατρική της Maersk, και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Cosco αποτελεί φαβορί και η κατάθεση δεσμευτικής προφοράς εκ μέρους της αντιμετωπίζεται ως βέβαιη. Όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή ή μη των άλλων δύο υποψηφίων και κυρίως της θυγατρικής της Maersk.

Και αυτό επειδή η Maersk διαθέτει μεγέθη μεγαλύτερα της κινεζικής ανταγωνίστριάς της και μπορεί να ανεβάσει τον πήχη των οικονομικών προσφορών υψηλά, ειδικά εάν οι δύο όμιλοι εμπλακούν σε έναν αγώνα πλειοδοσίας κατά τη διαδικασία κατάθεσης βελτιωμένων προσφορών που αναμένεται να ζητήσει ούτως ή άλλως το ΤΑΙΠΕΔ, κατά την πάγια πρακτική του.

Στον διαγωνισμό προβλέπεται η διάθεση αρχικά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. και σε ορίζοντα πενταετίας ποσοστού 16% σε τέσσερις διαφορετικές προκαθορισμένες ημερομηνίες, οι οποίες θα συνδεθούν με την πρόοδο σε επενδύσεις που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδύτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδύσεις αυτές θα συναξιολογηθούν με το οικονομικό τίμημα για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή.

Σχετικά με το προσδοκώμενο τίμημα αξίζει να αναφερθεί πως στις αρχές Νοεμβρίου η Εθνική Χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής του ΟΛΠ με σύσταση «outperform» και τιμή στόχο τα 20 ευρώ στο επόμενο 12μηνο.

Η τιμή στόχου αντικατοπτρίζει 36% περιθώρια ανόδου από τα επίπεδα της μετοχής του OΛΠ την Παρασκευή, οπότε και έκλεισε στα 14,70.

Η Εθνική αποτιμά την αξία της εισηγμένης στα 500 εκατομμύρια ευρώ και χαρακτηρίζει την εταιρεία ως «ασημικό σε τιμή ευκαιρίας».

Την ίδια αποτίμηση κάνει και η Alpha Finance που καλύπτει εδώ και χρόνια τη μετοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης