Η πορεία των ενοικιάσεων κατοικιών επηρεάστηκε και φέτος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

H υπερπροσφορά των κατοικιών, αλλά και η μείωση του εισοδήματος των εν δυνάμει ενοικιαστών, επηρέασε πτωτικά τα επίπεδα τιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το επόμενο χρονικό διάστημα και βάσει των πρώτων δειγμάτων σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας – που εμμέσως βελτιώνει και την ψυχολογία – θα περιορίσει την περαιτέρω μείωση των τιμών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας ενοικιάσεων κατοικιών της RE/MAX ΕΛΛΑΣ.

Στην έρευνα καταγράφονται στοιχεία της τρέχουσας αγοράς (Σεπτέμβριος 2014) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, όμως γενικά μπορούμε να πούμε ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα διαμερίσματα 2-3 δωματίων, σχετικά καινούρια ή ανακαινισμένα, σε τιμές που ξεκινούν από μια μέση κατώτερη τιμή 200ευρώ και μέχρι μια μέση ανώτερη 550 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλειοψηφία των φθηνών/μεσαίων περιοχών της Αττικής προτιμούνται διαμερίσματα 3 υπνοδωματίων, κάτω των 15 ετών σε τιμές γύρω στα 500-600 ευρώ. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη προτιμώνται τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων κάτω των 15 ετών σε τιμές 200-350 ευρώ.

Στις περιφερειακές πόλεις ζητούνται διαμερίσματα 2-3 δωματίων, κάτω των 10 ετών σε τιμές από 200-500 ευρώ. Στις περιοχές που μένουν φοιτητές προτιμούνται τα διαμερίσματα του 1 δωματίου, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση και σε τιμές από 150-300 ευρώ.

Στις προνομιούχες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Κηφισιάς, Εκάλης, Πολιτείας, Διονύσου & Γέρακα και στην Θεσσαλονίκη στην περιοχή του Πανοράματος, Θέρμης & Ωραιοκάστρου), προτιμούνται μεζονέτες ή μονοκατοικίες τουλάχιστον 3 υπνοδωματίων, κάτω των 15 ετών από 120 τμ και άνω, σε τιμές συνήθως άνω των 500 ευρώ και ανάλογα με την περιοχή, την κατασκευή και το μέγεθος έως 1.500 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγαλύτερη πτώση 20% καταγράφηκε στον Βόλο και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 9%, η Καρδίτσα με 8%, η Λάρισα με 7% και η Αττική με 5%. Στον αντίποδα αύξηση τιμών 13% είχαμε στην Πάτρα. Τέλος, αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στη Κέρκυρα και τη Λαμία.

Ειδικότερα, στην Αττική η μεγαλύτερη πτώση 6% παρατηρήθηκε στα Βόρεια προάστια, με τη χειρότερη 17% να καταγράφεται στο Παλιό Ψυχικό και τη Φιλοθέη. Ακολουθεί το Κέντρο της Αθήνας με πτώση 5%, με τη χειρότερη επίδοση 9% στο Γκάζι. Στη συνέχεια στο Δήμο Πειραιά η πτώση περιορίσθηκε στο 4%, με τη χειρότερη 11% στα Καμίνια. Ακολουθούν τα Νότια προάστια με πτώση 2% και με χειρότερη επίδοση στη Ν. Σμύρνη με 15%. Οι τιμές παρέμειναν σταθερές σε μια πλειάδα περιοχών όπως Κολωνάκι, Νεάπολη, Χίλτον, Διόνυσος, Εκάλη, Βριλήσσια, Παπάγου, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Πειραϊκή, Νέο Φάληρο και Χατζηκυριάκειο.

Στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη πτώση 15% σημειώθηκε στις Βόρειες και Δυτικές συνοικίες, με την Ευκαρπία να εμφανίζει την μεγαλύτερη πτώση κατά 25%. Ακολουθούν οι Ανατολικές συνοικίες με πτώση 7% και με χειρότερη επίδοση στη Θέρμη σε ποσοστό 18%. Τέλος στις κεντρικές περιοχές η πτώση περιορίσθηκε στο 1%, ενώ στην ‘Ανω Πόλη και την Παλιά Παραλία οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες. Αμετάβλητες, επίσης, έμειναν οι τιμές στην Καλαμαριά και στην Πυλαία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης