Κοντή μνήμη έχει απ’ ότι φαίνεται η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά η οποία πρωτοστατεί στο μέτωπο όσων υποστηρίζουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι ελληνικός και μακεδονικός, αλλά ρωμαϊκός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2008 η Όλγα Παλαγγιά έλεγε τα ίδια για τον μεγαλειώδη τάφο του Φιλίππου ΙΙ που αποκάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος στη Βεργίνα.

Τότε ήταν συνεργάτιδα του Σκοπιανού (η ίδια λέει ότι είναι Ρουμάνος) αρχαιολόγου Ευγένιο Μπόρζα και είχε αμφισβητήσει τα ευρήματα του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα, υποστηρίζοντας πως ο τάφος που είχε βρεθεί δεν ήταν του Φιλίππου του Β’ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Μάλιστα τη θέση αυτή είχαν υποστηρίξει ο Μπόρζα και η κ. Παλαγγιά σε άρθρο τους που είχε δημοσιευθεί στο National Geographic στις 23 Απριλίου 2008. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα που είχε αναπαραχθεί μάλιστα σε πολλές αρχαιολογικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο αναφερόταν πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Αριδαίο και στη σύζυγό του και όχι στον Φίλιππο τον Β τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί η εφημερίδα «Έθνος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας που έφερε τίτλο «Επίθεση στον τάφο του Φιλίππου», τον Ιανουάριο του 2008 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας, του οποίου στέλεχος ήταν ο κ. Μπόρζα, διοργάνωσε ένα συνέδριο με τίτλο «Η χρονολόγηση των βασιλικών μακεδονικών τάφων στη Βεργίνα».

Στο συνέδριο αυτό πήραν μέρος όσοι συμφωνούν πως οι τάφοι δεν ανήκουν στον Φίλιππο τον Β’, αλλά κανείς από την άλλη πλευρά. Δηλαδή, δεν μίλησαν οι μαθητές του Ανδρόνικου, οι οποίοι μάλιστα μετείχαν στις ανασκαφές και στη μελέτη του υλικού καθώς ουδέποτε εκλήθησαν.

Μετά το δημοσίευμα η κυρία Παλαγγιά απέστειλε επιστολή στο «Έθνος» στην οποία ανέφερε:

«Κύριε Διευθυντά, το σημερινό (σ.σ. της 29ης Απριλίου 2008) δημοσίευμα «Επίθεση στον τάφο του Φιλίππου. Το National Geographic αμφισβητεί τον Ανδρόνικο με σκοπιανή… ομπρέλα» αποτελεί αήθη επίθεση στο πρόσωπό μου, υπονοώντας ότι εξυπηρετώ σκοπιανά συμφέροντα επειδή αποδίδω τον Τάφο Β της Βεργίνας όχι στον Φίλιππο Β της Μακεδονίας, αλλά στον γιο του, Φίλιππο Γ Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατά το δημοσίευμά σας, η απόδοση του Τάφου Β στον Φίλιππο Γ συνεπάγεται ότι η Βεργίνα δεν είναι οι αρχαίες Αιγές, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην προπαγάνδα των Σκοπίων να επιχειρηματολογούν ότι οι Αιγές δεν βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Προφανώς η εφημερίδα σας αγνοεί ότι ο Φίλιππος Γ θάφτηκε στις Αιγές όπως μας πληροφορεί ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος, επομένως, όπου βρίσκεται ο τάφος του, εκεί είναι αναγκαστικά και οι Αιγές.

Ο συνεργάτης μου Ευγένιος Μπόρζα δεν είναι Σκοπιανός αλλά Αμερικανός ιστορικός ρουμανικής καταγωγής. Η άποψη ότι ο Τάφος Β ανήκει στον Φίλιππο Γ δεν είναι καινούργια. Την έχουμε παρουσιάσει σε δημοσιεύσεις και διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκείνο που παρέλειψε να γράψει η εφημερίδα σας είναι ότι αφαιρούμε μεν τον Τάφο Β από τον Φίλιππο Β, του αποδίδουμε όμως τον διπλανό Τάφο Α. Πρόκειται για οικογενειακό νεκροταφείο της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου γιατί ο παραδίπλα τάφος, Τάφος Γ, στέγαζε το σώμα του γιου του, Αλεξάνδρου Δ.

Αφορμή για το δημοσίευμα του Ν National Geographic υπήρξε το συνέδριο που οργανώσαμε στο Σικάγο για τη χρονολόγηση των βασιλικών τάφων της Βεργίνας. Το Νάσιοναλ Τζεογκράφικ επικεντρώθηκε σε ένα από τα συμπεράσματά μας, ότι ο Τάφος Β περιείχε τα όπλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία πήρε ο αδελφός του Φίλιππος Γ Αρριδαίος. Υποστηρίξαμε ότι η χρυσελεφάντινη ασπίδα της Βεργίνας δεν ανήκε στον Φίλιππο Β αλλά στον Αλέξανδρο και ότι θάφτηκε μαζί με τον αδελφό και διάδοχό του. Πώς μπορούν οι απόψεις μας αυτές να εκληφθούν ως προπαγάνδα των Σκοπίων όταν το μόνο μας μέλημα είναι να αποδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός κατέχει τα όπλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι ο Φίλιππος Β είναι θαμμένος δίπλα στον γιο του Φίλιππο Γ Αρριδαίο στη βασιλική πρωτεύουσα των Αιγών;

Η εφημερίδα σας γράφει ότι στο συνέδριο της Αμερικής δεν εκλήθησαν να μιλήσουν οι μαθητές του Ανδρόνικου. Δεν εκλήθησαν γιατί κάθε ανακοίνωση της δικής μας άποψης επέφερε επί των κεφαλών μας υβριστικά δημοσιεύματα των εφημερίδων. Το δημοσίευμα της 29ης Απριλίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δυστυχώς ο επιστημονικός διάλογος φαίνεται ότι είναι αδύνατος. Οποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους, στιγματίζεται ως Σκοπιανός. Φέρω βαρέως την προσβολή αυτή προς το πρόσωπό μου και προς το πρόσωπο του συνεργάτη μου, διακεκριμένου ιστορικού και φιλέλληνα Ευγενίου Μπόρζα.»

Απάντηση της Αγγελικής Κοτταρίδη που ανήκε στην ομάδα του Μανόλη Ανδρόνικου

 Άμεση ήταν η αντίδραση της Αγγελικής Κοτταρίδη, η οποία ήταν μέλος της ομάδας του Μανόλη Ανδρόνικου και με άρθρο της απάντησε στους Μπόρζα και Παλαγγιά.

«Οι τάφοι είναι βασιλικοί, και αυτό ουδείς το έχει ποτέ αμφισβητήσει. Η κεραμική του τάφου ΙΙ, που είναι ο τάφος του Φιλίππου του Β’, ανήκει αυστηρά στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.».

Τέσσερις βασιλείς είχαν πεθάνει τότε στη Μακεδονία. Ο Φίλιππος ο Β’, το 336 σε ηλικία 45 ετών, ο Αλέξανδρος ο Γ’ (το 326 σε ηλικία 33 ετών), ο Φίλιππος Γ’ ο Αριδαίος (το 317 κοντά στα 40 του χρόνια) και ο μικρός Αλέξανδρος, το 308 σε ηλικία 13 ετών. Ο νεκρός του βασιλικού τάφου ήταν περίπου 45 ετών.

Η κυρία Κοτταρίδη είχε υπενθυμίσει παράλληλα ότι ο Διόδωρος αναφέρει πως ο Φίλιππος Αριδαίος εκτελέστηκε το 317 από την Ολυμπιάδα. Ο Κάσσανδρος έκανε ανακομιδή των οστών και τα μετέφερε με τιμές στις Αιγές. Σε περίπτωση ανακομιδής, «δεν μπορούμε να έχουμε νεκρική πυρά επάνω από τον τάφο. Εδώ όμως, έχουμε».

Αναδίπλωση από το «National Geographic»

Επιστολή όμως προς το Έθνος απέστειλε και ο καθηγητής Ν. Σ. Μάργαρης, διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Το άρθρο που διαβάσατε στην ιστοσελίδα του National Geographic (nationalgeographic.com), και πιο συγκεκριμένα στη στήλη National Geographic News, αφορά ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, η οποία πήρε συνέντευξη από τον συγκεκριμένο συνταξιούχο καθηγητή αρχαιολογίας -που πιθανώς έχει καταγωγή από τα Σκόπια- και παρουσίασε την ανακοίνωσή του τον Ιανουάριο σε συνέδριο του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου».

Το επίσημο διεθνές περιοδικό «ούτε είχε ούτε πρόκειται να έχει κάποιο άρθρο για το θέμα», είχε αναφέρει ο κ. Μάργαρης.

Σχέδιο του τύμβου Καστά από τον ζωγράφο Γεράσιμο Γερολυμάτο

Την διαψεύδουν και κορυφαίοι Ιταλοί αρχαιολόγοι

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι διεθνούς φήμης Ιταλοί αρχαιολόγοι οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη στο zougla.gr δεν τόλμησαν καν να αμφισβητήσουν ότι το ταφικό μνημείο είναι μακεδονικού τύπου.

Ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Εμανουέλε Στέφανο – Γκρέκο, ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, καθηγητής Νικόλα Μπονακάζα, αλλά και ο διευθυντής της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza», Έντσο Λίπολις σε συνέντευξή τους στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα για τον τάφο της Αμφίπολης, δεν υποστήριξαν ποτέ πως έχει σχέση με ρωμαϊκά χρόνια. Αντιθέτως αναφέρθηκαν μόνο στο γεγονός ότι Καρυάτιδες συναντώνται και σε τάφους της Ιταλίας.

Aμφισβητεί ακόμα και την ανάλυση του μαρμάρου

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όταν επισκέφθηκε τον Αύγουστο το σημείο των ανασκαφών στον λόφο Καστά, ενημερώθηκε από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη. Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας και η γενική γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.

Η κυρία Περιστέρη όσον αφορά στον περίβολο του τάφου και τη χρονολόγηση του μνημείου είχε αναφέρει:

«Είναι από Θασίτικο μάρμαρο. Έχουμε κάνει ανάλυση και το ξέρουμε. Αυτή η κατασκευή είναι έργο του Δεινοκράτη. Είμαστε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε αρχιτέκτονα τον Δεινοκράτη, τον αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η διάμετρος του τύμβου έχει το μέτρο του Δεινοκράτη. Όλο θυμίζει 100% Δεινοκράτη που ζει την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Δείτε το video

To zougla.gr επικοινώνησε σήμερα με την κυρία Παλαγγιά και της υπενθύμισε τις συνεντεύξεις που έδωσαν κορυφαίοι Ιταλοί αρχαιολόγοι στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα για τον τάφο της Αμφίπολης. Παράλληλα, ρωτήθηκε για ποιον λόγο υποστηρίζει ότι το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά είναι Ρωμαϊκού τύπου.

Η ίδια δήλωσε: «δεν έχω να πω τίποτα. Σε εσάς δεν θα μιλήσω».

Δείτε την πρώτη εκπομπή «Τα μυστικά της Αμφίπολης» που μεταδόθηκε από το Zougla TV

Χ.Τζάλας: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι στην Αμφίπολη δεν βρίσκεται ο Mέγας Αλέξανδρος»  

Ενδιαφέρουν: Mάχη με τον χρόνο 

Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι διαψεύδουν τον Σ. Καργάκο για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

Οι άγνωστες ιστορίες της Αμφίπολης

Η συνέντευξη της Λιάνας Σουβαλτζή στο zougla.gr για τον τάφο της Αμφίπολης 

Διαβάστε τις συνεντεύξεις που έδωσαν στο zougla.gr διεθνούς φήμης Ιταλοί αρχαιολόγοι:

“Ο στρατηλάτης δεν ετάφη στην Αμφίπολη”

Προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο

“Οι Καρυάτιδες περιπλέκουν το μυστήριο”

O Εμανουέλε Γκρέκο καταρρίπτει τους μύθους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης