Το «παλάτι του Ερντογάν», ή το νέο πολυτελέστατο τεράστιο προεδρικό Μέγαρο στην Τουρκία, κυριαρχεί στα σχόλια του τουρκικού Τύπου και προκαλεί τις έντονες αποδοκιμασίες της αντιπολίτευσης.
Αλλά ακόμη και οι «New York Times» σχολιάζοντας τον θόρυβο που δεν λέει να κοπάσει στην Τουρκία, περιγράφει πως μόνο τα γραφεία της γενικής γραμματείας , των συμβούλων και των βοηθών του Τούρκου προέδρου καταλαμβάνουν χώρο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με του Λευκού Οίκου.
Μόνο, που σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το νέο προεδρικό Μέγαρο στην Τουρκία, είναι πολύ περισσότερο γιγαντιαίο από το Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο.
Το νέο προεδρικό Μέγαρο στο δάσος Ατατούρκ, αποτελεί ένα συγκρότημα 1.000 δωματίων για τη διαμονή της οικογένειας Ερντογάν και την απασχόληση του προσωπικού της προεδρίας.
Το δημοσίευμα της Χουριέτ – που σχολιάζει το άρθρο των New York Times, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μερικές φορές διαφωνεί με την πολιτική για τη Συρία, που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, όπως και ο Πούτιν. Επίσης δεν ανταποκρίνεται αμέσως στις αμερικανικές στρατιωτικές απαιτήσεις.
Και το δημοσίευμα της Χουριέτ, βάλει απ΄ευθείας στο αμερικανικό άρθρο, επειδή -όπως υποστηρίζει- «είναι δύσκολο για τους ΝΥΤ να καταπιούν την ενίσχυση της πολιτικής ισχύος της Τουρκίας. Διότι αν η Άγκυρα αποδεχόταν να γίνει το πιόνι των ΗΠΑ και ακολουθούσε τις αμερικανικές εντολές, το θέμα του προεδρικού Μεγάρου δεν θα αποτελούσε άξιο δημοσίευσης για την αμερικανική εφημερίδα».
Αλλά και η «Washington Post» γράφει στο λογαριασμό του Twitter πως «ο Λευκός Οίκος δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να αξίζει να προσαρτηθεί ως παράρτημα του νέου προεδρικού Μεγάρου στην Τουρκία».
Αλλά δεν είναι μόνο ο αμερικανικός Τύπος που σχολιάζει δυσμενώς το νέο προεδρικό Μέγαρο. Είναι και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλισντάρογλου.
Πως μπορεί αυτό το παλάτι να είναι νόμιμο;
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, επιτέθηκαν με φραστική σφοδρότητα εναντίον της τελετής εγκαινίων του νέου προεδρικού Μεγάρου, που η κατασκευή του ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο τουρκικές λίρες. Το παρουσιάζουν με το κτιριακό συγκρότημα «Γαραγαντούα» του ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου.
Ή ακόμη και με το μυθικό παλάτι Χασάν αλ-Σαμπάχ στο μυθολογικό Αλαμούτ. Λόγω ακριβώς των αντιδράσεων αυτών, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ειδική συνάντησηχτες, με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ και τον υφυπουργό Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν.
Ως προαπαιτούμενο, λόγω της θέσης του, η προεδρική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, στο νέο προεδρικό Μέγαρο, και όχι στο παραδοσιακό Μέγαρο Τσανκάγια. Στις αρχές της εβδομάδας κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού 2015, στην ειδική επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε ότι η συνολική αξία του προγράμματος για το προεδρικό Μέγαρο αναμένεται να φτάσει τα 615 εκατ. $ και ότι το νέο προεδρικό τζετ θα αγοραστεί έναντι 185 εκατ.$.
«Περί τα 432 εκατ.$ έχουν διατεθεί ως τώρα για την κατασκευή του προεδρικού Μεγάρου και κάπου 135 εκατ.$ θα διατεθούν για την συντήρηση του κτιρίου στα 2015», είπε ο Σιμσέκ.
Το νέο προεδρικό Μέγαρο, που του έχει δοθεί το παρατσούκλι “Ak Saray” (Λευκό Παλάτι), καλύπτει έκταση 200.000 τετραγωνικών μέτρων, με τριώροφη κατοικία για την οικογένεια Ερντογάν, είχε μπει στα σχέδια όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός.
Ο Κιλισντάρογλου το έχει χαρακτηρίσει παράνομο κτίσμα –δίχως άδεια ανοικοδόμησης. Τώρα, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα μετακομίσει στο προηγούμενο προεδρικό Μέγαρο Τσανκάγια, που κάποτε ήταν κατοικάι του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.
Το παλάτι του Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι
Η αντιπολίτευση το αποκαλεί και «Κάστρο του Αλαμούτ», για την στάση που έχει τηρήσει η κυβέρνηση στο θέμα του νέου προεδρικού Μεγάρου. Στο μυθικό εκείνο κάστρο κατοικούσε ο ηγέτης δολοφόνων Χασάν αλ-Σαμπά. Σε αντίθεση του Μεγάρου Τσανκάγια που για την αντιπολίτευση αποτελεί «σύμβολο του πολέμου ανεξαρτησίας του τουρκικού Έθνους εναντίον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».
Αναπαράσταση του μυθικού κάστρου Αλαμούτ, στο Ιράν από το παραμύθι «Πρίγκιπα της Περσίας». Το ιστορικό κάστρο στο Ιράν καταστράφηκε από τους Μογγόλους εισβολείς τον 13ο αιώνα.
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com/